Vďaka neprehliadnuteľným televíznym spotom zrejme nikomu nemohlo uniknúť, že konkurenčné televízie Markíza a Joj prinesú už vo februári na svoje televízne obrazovky dva veľké televízne formáty – 2. sériu speváckej súťaže Hlas Česko Slovenska a vôbec prvýkrát X Factor Slovensko. Ktorý formát je pre diváka väčším lákadlom?

Nie je ničím neobvyklým, že televízie proti sebe postavia dva silné formáty podobného typu, mohli sme to v ostatných rokoch vidieť v podobe niekoľkých speváckych či talentových súťaží. Každú sezónu od čias prvej série SuperStar zaplavujú televízne obrazovky nové a nové spevácke hviezdy, s rôznou dĺžkou životnosti. Niekomu sa môže zdať, že spevácke súťaže sú robené ako cez kopirák a rozdiel je snáď len v ich názve. Ponúkame Vám preto prehľad o formátoch Hlas Česko Slovenska a X Factor Slovensko, ktorým bude patriť prvá polovica nasledujúceho roka.  

Štatút a priebeh oboch súťaží  

Markíza po druhýkrát prinesie na televízne obrazovky formát Hlas Česko Slovenska, ktorého prvou víťazkou sa stala Ivanna Bagová. Hlas mal minulý rok pauzu, nakoľko dala televízia priestor Novej ére SuperStar, z ktorej vzišla ako víťazka Sabina Křováková. Súťaž je pôvodne holandským formátom The Voice, ktorý sa stal celosvetovým fenoménom. Spevácka šou je známa z televíznych obrazoviek viac ako dvadsiatich krajín sveta. Do slovensko-českej verzie šou sa už v týchto dňoch môžu hlásiť spevácke talenty z oboch krajín. Podmienkou je dovŕšiť vek 16 rokov, vrchná hranica nie je stanovená.  

Šou ponúka v pravidlách súťaže i novinku. Kým v prvej sérii, ktorá štartovala v polovici februára 2012, sa do súťaže mohli prihlasovať iba jednotlivci, tentoraz dostanú šancu aj spevácke dvojice. X Factor ponúka príležitosť hudobným, resp. vokálnym skupinám, takže sa niet čomu diviť, že konkurenčný Hlas sprístupnil pre súťažiacich podobnú možnosť.  

Priebeh súťaže Hlas Česko Slovenska je rozdelený do troch etáp – výbery naslepo, duely a živé vystúpenia. Práve výbery naslepo sú fázou, ktorou sa tento televízny formát odlišuje od všetkých ostatných. Štvorica porotcov si tu vyberá do svojho tímu ľudí skutočne iba podľa hlasu, nakoľko sú k súťažiacim spevákom a speváčkam otočení chrbtom. V duelovej etape ešte stále o postupe rozhoduje iba kouč daného tímu. Proti sebe postaví dvoch spevákov s rovnakou piesňou a iba jedného z nich pošle priamo do živých prenosov. V nich už sa do hlasovania zapájajú i televízni diváci.  

X Factor Slovensko sa na našich obrazovkách síce objaví prvýkrát, no šou ako taká je už slovenským divákom dôverne známa najmä vďaka americkej verzii, ktorá túto jeseň už tretí raz dostala priestor na Joj Plus. X Factor rovnako ako Hlas ponúkne štvoricu porotcov, ktorí si budú kreovať svoje tímy, avšak odlišným spôsobom ako u konkurenčnej šou. Kým v Hlase môže mať kouč vo svojom tíme spevákov, speváčky a po novom aj spevácke dvojice, v X Factore je každý porotca mentorom jednej, vopred danej kategórie, a to kategórie dievčat, chlapcov, spevákov nad 28 rokov alebo hudobných skupín.  

Súťaž sa začne kastingovými kolami, postupujúci budú pokračovať v tímoch mentorov a dostanú sa až k živým prenosom, v ktorých už budú rozhodovať najmä hlasujúci diváci. Prihlásiť sa do súťaže môže každý, a to bez ohľadu na vek, kým Hlas Česko Slovenska má stanovenú spodnú vekovú hranicu.

Obe televízne spevácke šou dávajú záujemcom možnosť prihlásiť sa prostredníctvom prihlasovacieho formulára na internetových stránkach televízií. Termíny konania kastingov oboch súťaží však zatiaľ nie sú zverejnené. Známe budú až po ukončení elektronického prihlasovania záujemcov. Oba formáty majú pre svojich budúcich víťazov pripravené skutočne lákavé ceny. Hlavnou cenou v Hlase je finančná cena vo výške 80-tisíc eur, čo tu doposiaľ ešte nebolo. X Factor láka potenciálnych súťažiacich okrem finančnej výhry, ktorej výška zatiaľ nie je známa, aj na exkluzívnu nahrávaciu zmluvu, ktorá môže víťazovi pomôcť pri rozbiehaní hudobnej kariéry. 

Mená porotcov sú zatiaľ v tajnosti

Pre divákov však zrejme nebude rozhodujúci iba formát súťaže, ale tiež mená tých, ktorí zasadnú do porotcovských kresiel. Tie si zatiaľ obe televízie doteraz starostlivo chránia, napriek tomu však von unikli špekulácie, že tvorcovia Hlasu prejednávali túto otázku s Darou RolinsRytmusom a v tejto súvislosti sa objavilo dokonca i meno Heleny Vondráčkovej. Potvrdené však nie je zatiaľ ani jedno zo spomínaných mien.  

V prvej sérii sa v úlohách porotcov Hlasu Česko Slovenska predstavili Dara Rolins, Michal David, Josef "Pepa" Vojtek (Kabát) a raper Patrik "Rytmus" Vrbovský. Momentálne nám nezostáva nič iné iba čakať, či sa niekto z nich posadí do kresla aj druhý raz alebo tvorcovia programu zostavu úplne obmenia.  

Pri X Factore zatiaľ nie je s čím porovnávať ani nad čím špekulovať, keďže jeho slovenská verzia bude na obrazovky uvedená prvýkrát. Doposiaľ vieme iba to, že o zložení poroty už televízia rokovala, no prezradila len toľko, že do jedného z kresiel zrejme zasadne zahraničný člen. Rovnako utajované sú v oboch súťažiach doposiaľ aj mená moderátorov.  

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: archív - Hlascs.markiza.sk