Americká speváčka Mariah Carey mala byť v sobotu hlavnou hviezdou jednej z najväčších osláv príchodu Nového roka. Vystúpenie sa uskutočnilo na slávnom námestí Times Square, kde sa podľa New York Times zišlo viac než milión ľudí, pričom ďalšie milióny fanúšikov sledovali šou v priamom prenose. Dopadlo to však katastrofálne.

Najklikanejšou a najdiskutovanejšou celebritou prvého dňa roku 2017 sa stala jednoznačne Mariah Carey. Nemusela preto ani umrieť, stačilo, že si počas silvestrovského koncertu v New Yorku urobila hanbu pred celou Amerikou. Počas jedného z najväčších hitov Emotions prestala spievať a fanúšikom niekoľkokrát sa posťažovala na technické problémy. Tie pokračovali aj počas ďalšej piesne znejúcej z playbacku, a tak nakoniec odkráčala z pódia predčasne.

Režiséri televíznych prenosov v podobných situáciách obvykle pohotovo zaradia reklamný blok, v tomto prípade sa tak nestalo a celý niekoľkominútový trapas bol odvysielaný bez prerušenia v rámci programu Dick Clark's New Year's Rockin' Eve With Ryan Seacrest. Zástupcovia speváčky preto hovoria o sabotáži, ona sama si pár hodín po vystúpení na Twitteri z veľkého fiaska sympaticky urobila srandu, keďže akékoľvek výhovorky by zrejme boli zbytočné. Čo sa vlastne stalo?


Prečo nepustili reklamu?

"Bol tam problém s produkciou a technické ťažkosti. Bohužiaľ, nemohla za týchto podmienok urobiť nič, aby mohla pokračovať vo vystúpení," uviedol manažment speváčky pre webovú stránku magazínu US Weekly. Že niečo nie je v poriadku bolo jasné hneď od začiatku jej koncertu. Už počas skladby Auld Lang Syne si fanúšikovia mohli všimnúť, že vokál prehrávaný z playbacku nesedí s jej spevom. Následne počas spomínanej skladby Emotions publiku povedala, že kvôli poruche slúchadlového odposluchu nepočuje hudbu. Jej poslednou piesňou sa nakoniec stala We Belong Together, počas nej už ale speváčka vzdala akúkoľvek snahu tváriť sa, že spieva naživo. "Lepšie to už skrátka nebude," priznala frustrovane tesne pred odchodom z pódia.

Hneď v nasledujúcich minútach sa na adresu speváčky zosypala vlna kritiky na sociálnych sieťach, na čo jej tím reagoval obvinením, že tvorcovia šou, spoločnosť Dick Clark Productions (ďalej DCP), to všetko zosnovali s cieľom zvýšiť sledovanosť televízneho prenosu. "Asi nikdy nebudem poznať pravdu, ale viem, že sme im povedali trikrát, že jej odposluch nefunguje a bola to katastrofálna produkcia,“ povedala manažérka speváčky Stella Bulochnikov. "Určite nebudem volať FBI, aby to vyšetrili. Je to tak, ako to je: predvečer Nového roka na Times Square. Mariah im urobila láskavosť. Bola tam najväčšou hviezdou a oni to posrali," dodala.

Zdroje z produkcie vylučujú technické problémy 

Spoločnosť DCP v oficiálnom stanovisku vylúčila, že išlo o zámer: "Ako poprední producenti živých televíznych podujatí už takmer 50 rokov, sme hrdí na svoju reputáciu a dlhoročné dobré vzťahy s umelcami. Naznačovať, že DCP, ktorá má na svedomí produkciu American Music Awards, Billboard Music Awards, New Year’s Rockin’ Eve a Academy of Country Music Awards, by zámerne viedla akéhokoľvek umelca k neúspechu, je urážlivé, poburujúce a naozaj absurdné. Vo veľmi zriedkavých prípadoch sa samozrejme môžu vyskytnúť technické chyby, ale ako ukázalo naše bezprostredné vyšetrovanie, DCP nemá nič spoločné s problémami, ktorým Ms. Carey čelila počas silvestrovského vystúpenia."

Viac svetla do diskusie priniesli vyjadrenia ďalších zdrojov. Jedným z nich je Robert Goldstein, skúsený zvukár a producent zo spoločnosti Maryland Sound International, ktorý na produkcii Silvestra na Times Square pracoval tento rok a aj viackrát v minulosti. "Všetky odposluchy, vrátane slúchadlových, fungovali. Viac k tomu z mojej strany neviem povedať a netuším, v čom mohli spočívať jej netechnické problémy." 

Iný zdroj magazínu Billboard si želal zostať v anonymite. Speváčka podľa neho neprišla na generálku. "Mala množstvo času na skúšanie, ale rozhodla sa nevyužiť ho," uviedol zdroj, ktorý tvrdí, že Mariah poslala na skúšku inú speváčku, pri ktorej všetko fungovalo. "Hudbu do playbacku dodal jej tím a na pódiu pred ňou nebolo menej ako osem odposluchových reproduktorov, takže ani tanečníci nemali problém zosúladiť sa s hudbou."

Reakcie na Twitteri: perfektné zbohom roku 2016

Túto skutočnosť si všimli aj niektorí z komentujúcich na Twitteri. "Palec hore pre tanečníkov Mariah Carey, ktorí ďalej tancovali s vážnou tvárou, aj keď všetky naše sánky ležali na podlahe," napísala fanúšička Jessica Baum. Ďalší pripomenuli, že rok 2016 vzhľadom na mnohé udalosti nielen v hudbe nebol práve najlepší, a trapas jednej z najväčších hviezd v jeho posledných minútach je tak jeho ideálnou bodkou: "Možno Mariah Carey neponúkla vystúpenie, aké rok 2016 chcel, ale ponúkla vystúpenie, aké si 2016 zaslúžil" alebo "Znechutený odchod Mariah Carey je perfektným zbohom roku 2016".

"Rozhodla som sa uveriť, že vystúpenie Mariah Carey bolo umeleckou reinterpretáciou prezidentských volieb 2016," napísala ďalšia užívateľka Twitteru. S humorom sa nakoniec k celej veci postavila aj samotná speváčka. "Shit happens. Všetci majte šťastný a zdravý nový rok! Pripíjam na viac hlavných titulkov v roku 2017," uviedla na Twitteri.


Text: Hudba.sk (zdroje: Usmagazine.com, Nytimes.com, Twitter)
Foto: Greg Allen/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Mariah Carey