Stálica slovenskej hudobnej scény Slobodná Európa vydá svoj dlho očakávaný nový album už tento piatok 4. apríla. Presne o týždeň neskôr sa v Bratislave uskutoční krst, ktorý je súčasťou celoročného turné na oslavu 25. výročia kapely. Po ňom už na ďalších koncertoch bude znieť vynovený program. Vypočujte si štyri skladby z horúcej novinky.

Kultová skupina Slobodná Európa pre fanúšikov na oslavu svojej štvrťstoročnice pripravila nielen celoročnú koncertnú šnúru s názvom 25 rokov na tvrdo tour 2014 (1989-2014), ale konečne po jedenástich rokoch aj nový album. CD s jednoduchým názvom Štvorka je na svete a vychádza už tento týždeň, symbolicky 4. 4. 2014.

Krst albumu sa bude konať 11. apríla v Majestic Music Clube (MMC) v Bratislave za účasti viacerých hostí, vrátane bývalých členov kapely. Podľa aktuálnych informácii zostáva v predaji už len približne tretina vstupeniek. Cez leto sa kapela predstaví napríklad na festivale Pohoda v Trenčíne či na Cibula Feste v Holíči.

Lístky na krst:  Predpredaj.sk

Vypočujte si nový singel Stredná trieda:


Skupina očakávanú štvrtú štúdiovku nahrávala v zostave Miroslav "Whisky" Láber (spev), Sveťo Korbeľ (gitara), Martin "Žumo" Zimányi (basgitara), Braňo "Temo" Černák (gitara, vokály) a Ďuro Černý (bicie), pričom na zvuk dozeral Ivan Minárik.
"Medzi vecami, ktoré máme na album pripravené, neni ani jedna 'vata'. Každá jedna vec sa mi veľmi páči. Sme veľmi radi, že môžeme opäť nahrávať album v spolupráci so zvukovým mágom Ivanom Minárikom, ktorý okrem toho, že je geniálny zvukár, rozumie aj našim obmedzeným interpretačným možnostiam a nechce od nás nemožné," prezradil gitarista Sveťo Korbeľ.

Kapela v posledný marcový týždeň na svojom Youtube kanáli a na sociálnych sieťach zverejnila hneď niekoľko ochutnávok. Po singli Stredná trieda, v ktorom hudbu zložil Korbeľ a text si zobral na starosť spevák Whisky, si fanúšikovia môžu ešte pred vydaním celej nahrávky vypočuť aj skladby Idiot, Vesmír a Moderný svet.

Po vypočutí zatiaľ zverejnených noviniek je jasné, že Slobodka aj na novom albume trefne a s nadhľadom popisuje súčasnosť. Jej nové skladby tak majú potenciál stať sa nadčasovými, rovnako ako dnes už kultové koncertné hitovky Pes, Unavený a zničený, Som ten, Čo sa stalo s naším životom?Relatívny pokoj alebo Podvod. Tú nájdete na konci článku v rockabilly verzii v podaní Korbeľa a kapely The Cellmates. Veríme, že pobaví rovnako ako včerajší prvoaprílový status Slobodky: "Slobodná Európa sa plánuje pol roka po vydaní albumu Štvorka zavrieť do štúdia a začať pracovať na svojom piatom albume."

Zoznam skladieb na albume Štvorka:

1. Stredná trieda
2. Plastic shit
3. Vesmír
4. Moderný svet
5. Bez práce nie su koláče
6. Do tla
7. Všetko je v poriadku
8. Ranné správy
9. Smrť
10. Idiot
11. Miss Underground
12. Pakáreň 3


Bonus: Podvod v rockabilly verzii


Text: Hudba.sk (zdroj: PR, Facebook.com/slobodnaeuropa, archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/slobodnaeuropa

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa