Viete ktoré je druhé najsledovanejšie hudobné video tohtoročnej jesene po Wrecking Ball od Miley Cyrus? Nie, nemá ho Rihanna, One Direction, Lady Gaga, Britney Spears ani Eminem. Je ním video The Fox (What Does The Fox Say?) od nórskeho komediálneho dua Ylvis, ktoré je najväčšou internetovou senzáciou od Gangnam Style.

O videu, v ktorom dvaja blázni spievajú o tom, aké zvuky vydáva líška, sme podrobnejší článok písali už začiatkom septembra, len pár dní po jeho zverejnení na YouTube. Už vtedy malo 16 miliónov prehratí a bolo jasné, že ide o virálny hit, aký tu ešte tento rok nebol. Neprešli ani tri mesiace a video (27.11.) pokorilo štvrťmiliardovú hranicu, pričom dnes má viac než 261-miliónov pozretí.

Ylvis Zdroj: AP Photo/TVNorge/Concord

Medzitým začali Ylvis valcovať aj hitparády a pesnička, ktorá nikdy nebola myslená vážne, je v súčasnosti jednou z najsťahovanejších a najstreamovanejších. Bratia Bård a Vegard Ylvisåkerovci s ňou vystúpili na odovzdávaní európskych cien MTV v Amsterdame, prijali pozvanie na MAMA Awards do Hong Kongu a v Amerike sa predstavili v jednej z najpopulárnejších šou Late Night with Jimmy Fallon. Fenomén Ylvis sa za veľkou mlákou prejavil aj pri oslavách Halloweenu - nákup kostýmov líšky sa vraj oproti minulému roku zvýšil o takmer 40%.

Napriek úspechu sympatickí Nóri neplánujú zanechať svoje doterajšie aktivity v štátnej televízii a začať sa venovať tvorbe pesničiek naplno. Ostatne, ani v prípade "líšky" nejde ani tak o hudbu ako o zábavu. Zaujímavosťou je, že okrem skladby sa Ylvis rozhodli tajomné lesné zviera spopularizovať aj formou knihy pre najmenších. Tú údajne plánovali už keď pieseň tvorili, teda dávno predtým, než sa nečakane stala globálnym hitom a ich životy sa prevrátili hore nohami. Knižka s názvom What Does The Fox Say? sa dostane na trh už o pár dní - 10. decembra.


Text: Hudba.sk
Foto: Youtube