Všetci vedia, ako robí pes, mačka, vták, myš, krava, žaba, slon či kačica. Ako však robí líška? Na týmto problémom sa v skladbe s názvom The Fox zamýšľajú nórski zabávači Ylvis a, čuduj sa svete, pesnička, podporená rozprávkovým videoklipom, sa stáva novým hitom internetu. Navyše celkom milým a zábavným.

Zhruba takto pred rokom svet šalel vďaka hitu Gangnam Style, ktorý za pár mesiacov zlomil všetky rekordy videoportálu Youtube. Prekonať vyše 1,76 miliardy prehratí animovaného videoklipu sa tak skoro asi nikomu nepodarí, no faktom je, že na postavičku menom PSY si už dnes spomenie len málokto. A tak je dostatok priestoru pre iných, aby zaujali svojimi sprosto-kreatívnymi nápadmi a užili si svojich "15 minút slávy", ktoré im prinesú dostatok zárobkov a fanúšikov, aby v pohode vyžili do konca kariéry.

Najnovším virálnym objavom na Youtube sú nórski komici Ylvis, ktorí sú v rodnej krajine už roky populárni, no svet ich objavil až začiatkom septembra vďaka videoklipu The Fox. V piesni, ktorá je samozrejme myslená ako recesia (avšak prevedená dokonale a s plnou vážnosťou), sa Ylvis pýtajú, aké zvuky vydávajú líšky. A rovno si aj odpovedajú v refréne, ktorý tvoria vždy iné uletené vokálne kreácie ako napríklad "Ring-ding-ding-ding-dingeringeding!", "Joff-tchoff-tchoffo-tchoffo-tchoff!" alebo "Fraka-kaka-kaka-kaka-kow!".

Ak v sebe máte aspoň kúsok dieťaťa, je dosť možné, že sa do piesne zamilujete. Ylvis sú totiž naozaj dobrí a za ich surreálny videoklip by sa nemusela hanbiť žiadna hipsterská kapela. Navyše piesňou nepriamo parodujú súčasné popové hity, v ktorých speváčky vďaka opakovaniu najrôznejších slabík tiež občas znejú akoby imitovali záhadné tvory z ríše zvierat, alebo v horšom prípade tie menej záhadné z chlievika za domom.


Kde sa vzali Ylvis?

Bratia Bård YlvisåkerVegard Ylvisåker zabávajú nórskych divákov v rôznych kabaretných predstaveniach a v televíznych programoch už vyše 10 rokov, no práve vďaka zvláštnej hudobnej novinke sa o nich v týchto dňoch dozvedá celý svet. Video The Fox bolo natočené s cieľom propagácie ich talkshow "I Kveld med YLVIS", ktorá tento rok vstupuje do svojej tretej sezóny. Od 3. septembra, kedy bolo video zverejnené na Youtube kanáli nórskej televízie TVNorge, si ho však pozrelo už vyše 16 miliónov ľudí. Väčšina z nich zrejme talkshow v nórčine pozerať nebude, ale vďaka nečakanému hitu sa pre Ylvis otvorili úplne nové možnosti a svetové médiá skladbu označujú za "nový Gangnam Style". Z kórejského mesta sme sa teda presunuli do nórskeho lesa.

Ako Ylvis prezradili v rozhovore pre magazín Billboard, ide o ich prvú profesionálne produkovanú skladbu. O jej finálnu podobu sa postaralo známe nórske duo Stargate, ktoré je podpísané pod desiatkami hitov od hviezd ako Beyoncé, Katy Perry, Rihanna či Ne-Yo. "V minulosti sme im urobili jednu službičku, a tak sme ich poprosili, či by nám v ďalšej sezóne na oplátku produkovali pieseň. Mysleli sme si, že to odmietnu, lebo tá ponuka nebola pre nich veľmi výhodná. Ale prekvapivo súhlasili," povedal Bård Ylvisåker pre Billboard.

"Začali sme teda diskutovať, čo by sme s takou vzácnou možnosťou top produkcie mohli spraviť. Sme zabávači a naším živobytím sú komediálne šou, takže sme nechceli skúšať spraviť konvenčnú skladbu pre rádiá. Mysleli sme si, že by bola väčšia zábava ich (Stargate, pozn. autora) zneužiť na niečo naozaj šialené. A mali sme tento starý nápad so zvukom líšky, ktorý nikto nepozná. Napokon sa to obrátilo proti nám," vysvetlil Bård. Bratia totiž napriek hviezdnym producentom vôbec nečakali, že skladba bude mať medzinárodný úspech. "Ani sme na to nepomysleli. Bol to song pre našu šou, vydali sme to, aby sme jej v Nórsku urobili reklamu. Nič viac sme od toho neočakávali, je to úplne šialené."

Dostávajú ponuky, o akých iní len snívajú

Dvojica momentálne dostáva ponuky od svetových vydavateľstiev a podľa vlastných slov sami nevedia, čo si o tom majú myslieť. "Dostávame extrémne návrhy - zorganizovanie veľkých turné, nahrávacie zmluvy z najväčších firiem a pod. Je to naozaj zvláštne. Mám kamarátov, ktorí presne o tomto snívajú, no my vlastne ani nie sme kapela, nie sme hudobníci," priznal Bård a dodal: "Na jednej strane túto obrovskú príležitosť musíme využiť a niečo s ňou urobiť, pretože už roky robíme hudobné videá a bolo by skvelé robiť niečo na medzinárodnej úrovni. Ale na druhej strane máme svoju nórsku šou, ktorú robíme a milujeme, no zaberie nám počas najbližsích troch mesiacov všetok čas. Nie sme si preto celkom istí, čo teraz budeme robiť."

Skladba The Fox je už dostupná na iTunes, no na otázku, či vydajú album, zatiaľ bratia nemajú jasnú odpoveď. Ich novonadobudnutí fanúšikovia sa však môžu prelúskavať cez ich staršie videá, medzi ktorými sa nájde aj zopár hudobných paródií v angličtine, napríklad srdcervúca soft-rocková balada (Stonehenge), paródia na komerčný rap so spevom cez auto-tune (Work It) alebo podmanivá muzikálová lovestory, akú môžu zažiť len fanúšikovia dubstepu (Someone Like Me).

PS: Ak chcete vedieť ako robí líška, vyčerpávajúcu odpoveď nájdete v tomto článku (v angličtine).


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Billboard.com, Ylvis.com)
Foto: Youtube