Zábava ako za starých čias. Čerstvý držiteľ ceny Grammy za najlepší popový vokálny album Bruno Mars si polčasovú šou naozaj užil. Spolu s Red Hot Chili Peppers sa vyvarovali škandálov a kontroverzie. Necelá štvrťhodinka pauzy od finále amerického futbalu tak bola po dlhej dobe predovšetkým o hudbe.

Super Bowl si zažil už všeličo. Pred desiatimi rokmi to bola "šatníková porucha" Janet Jackson, rok 2012 priniesol kontroverznú Madonnu a Nicki Minaj v spoločnosti výrazne gestikulujúcej M.I.A., a napokon minulý rok Beyoncé nechtiac vyhodila poistky na štadióne Mercedes-Benz Superdome v štáte Louisiana. Fanúšikovia po celom svete tak boli zvedaví, aké prekvapenie si pre 48. ročník prichystali Bruno Mars a Red Hot Chili Peppers. Uplynulá noc už priniesla aj odpoveď - žiadne.

Menej škandálov, viac hudby

A nakoniec dobre tak. Normálny titulok bez senzácií totiž tých cca. 12 minút jeho vystúpenia vystihuje na plnej čiare. Najsledovanejší koncert v kariére mladého Havajčana sa začal vypnutím svetiel a upriamením pozornosti na detský súbor. Ten chcel druhou strofou z piesne Billionaire upozorniť dav na to, aby sa pripravil. Prichádza Bruno Mars a jeho polčasová prestávka.

Spevák a skladateľ bol celý čas pripravený za bicími. Bubeníckym sólom a melódiou singla Locked Out Of Heaven odštartoval na posuvnej LED plošine energickú šou plnú ďalších svetiel, retro oblečenia z obdobia 60-tych rokov Motownu a troch ďalších hitov z oboch jeho albumov - Treasure, Runaway Baby a Just The Way You Are. Pri poslednom z nich nastala chvíľa sentimentu. Počas Marsovho presunu na stredný pontón boli premietané odkazy amerických vojakov a ich venovanie nasledujúcej skladby. Celá chvíľa bola zavŕšená ohňostrojmi.

Bruno Mars na 48. ročníku Super Bowlu Zdroj: AP Photo/Mark HumphreyBruno Mars na Super Bowle 2014 - viac fotiek

Štyrikrát viac bradaviek, štyrikrát menej rozruchu

Skupinu Red Hot Chili Peppers si ako hostí pozval sám spevák. "Zavolal nám a spýtal sa: 'Prišli by ste niečo urobiť s nami? Zajamovať si?' My sme odpovedali: 'Áno, určite. Super Bowl? OK, znie to ako zábava' a to bolo celé. Nás by nikdy nezavolali - no, možno o dvadsať rokov," povedal pre magazín Billboard Chad Smith, bubeník skupiny. Do vystúpenia sa RHCP zapojili s kultovým singlom Give It Away z roku 1991 ako prechod zo skladby Runaway Baby. Škoda, ak by zahrali falošný singel Abracadabralifornia, bolo by to legendárne. Napriek tomu priniesli do Marsovho setu potrebné spestrenie.

Viaceré stávkové kancelárie v Amerike uzatvárali stávky aj na otázku, či sa frontman Anthony Kiedis na pódiu vyzlečie alebo nie. Nakoniec vyhrali tí, ktorí si tipli kladnou odpoveďou. V sedemstupňovej zime na MetLife Stadium v East Rufherforde v New Jersey sa okrem neho obnažil aj basgitarista Flea. Na súvislosť medzi incidentom spred desiatich rokov, ktorého dôsledky sme včera zhrnuli, a obnaženie "čili papričiek" vtipne upozornil fanúšik na Twitteri. "Red Hot Chilli Peppers ukazujú štyrikrát viac bradaviek ako Janet Jackson," znel komentár. Zatiaľ však nie sú evidované žiadne sťažnosti či pohoršenie.

Na jednej strane chýbalo v rámci vystúpenia hlavného aktéra niečo, čo by spravilo polčasovú šou zapamätateľnejšou. Moment prekvapenia alebo chvíľa, ktorá sa zapíše do dejín šoubiznisu. Tým, že sa vyhol kontroverznosti, škandálom a s nimi súvisiacím pokutám, bude sa o ňom hovoriť ako o umelcovi, ktorý na najsledovanejšom televíznom podujatí v USA zaujal naozaj hlavne hudbou.

Pozrite si celú polčasovú šou Bruna Marsa so špeciálnym hosťom - Red Hot Chili Peppers: 


Autor: Marek Majzon
Foto: AP Photo/Julio Cortez

Súvisiaci interpreti: Bruno Mars