Pri príležitosti zverejnenia videoklipu Maxa Jasona Maia sme na našej Facebook stránke v stredu vyhlásili kreatívny večer. Fanúšikov sme vyzvali, aby napísali svoju verziu príbehu, pričom sme dúfali v zodpovedanie viacerých otázok...

Kto je záhadná intelektuálka z klipu? O čo ide maskovaným chlapíkom, ktorí ju držia na lôžku? A hlavne, prečo nikto z nich nezabráni jej úteku s hrdinským vysloboditeľom Maxom Jasonom Maiom? 

Fanúšička z Českej republiky sa viac než na motívy postáv zamerala na symboliku klipu. "Podle mého názoru se tento klip odehrává v psychiatrické léčebně, kde se Max snaží vysvobodit krásnou dívku ze spárů deprese a šíleného světa kolem nás, který nás častokrát dohání k šílenství. Nevyspání, workoholismus, neustálá honba za něčím, co většinou ani nemá valnou hodnotu. Klip nám ukazuje každodenní realitu, ve které jsme jenom jako loutky ovládané někým, kdy většině lidí chybí vlastní názor na dění kolem nás."

Dočkali sme sa však aj o niečo prozaickejšieho vysvetlenia. "Čomu nerozumiete? Muži bez tváre (podľa vizuálu Max Jasonova nová kapela) väznia dievča (Max Jasonova umelecká stránka duše) a nútia ho k písaniu nejakého textu. Max Jason (vyšportovaný, uvedomelý nový človek) príde a odvedie dievča. Spolu utekajú a mužom bez tváre je to jedno, lebo vedia, že podľa zmluvy musí dojsť na Eurovíziu. Miro sa teda v klipe vyrovnáva so svojou novou identitou. Pointa je napísaná na kuse papiera v závere! God save me = Bože pomôž mi! Jediná otázka, ktorá z klipu vyvstáva, je, či sa Max Jason považuje za boha alebo bohyňu?"

Všetkým, ktorí sa zapojili do kreatívneho večera na našom Facebooku, ďakujeme. Hneď je to jasnejšie!

Max Jason Mai - Don't Close Your Eyes

Podľa vyjadrenia samotného Maxa Jasona Maia bola bližšie k pôvodnému zámeru česká fanúšička. "Videoklip k skladbe je o kontraste. O konflikte, ale aj spojení dvoch osudov, dvoch osôb, ktoré subjektívne metaforicky odzrkadľujú vnútorný boj a expresívne pocity človeka v aktuálnej dobe, keď mnohí ľudia žijú pod strašným tlakom a sú obeťami nalinkovaných životov, imaginárnych reťazí a vlastných démonov," uviedol hudobník, ktorý sa stal známym v súťaži Česko Slovenská SuperStar ešte so svojím pôvodným menom Miro Šmajda.

Pod námet, scenár a réžiu videoklipu sa podpísal Max Jason Mai, Jan Varchola a Peter Uhrin. Klip sa nakrúcal v starých vojenských priestoroch a jeho prípravy zabrali až niekoľko týždňov. Extrémne podmienky nakrúcania spôsobili, že len za päť dní sa vypilo viac ako 20 litrov domácej slivovice. Teplota sa pohybovala v rozmedzí od 5 do 10 stupňov Celzia, pre autentickosť únavy Max nespal bez prestávky dva dni a dodržiaval prísnu diétu. Väčšina ľudí z produkčného tímu sa po dokončení klipu zotavovala z rôznych prechladnutí a podchladení.

Jednu z postáv v maskách si dokonca zahral aj Maxov otec. "Klip sa mal skončiť pôvodne inak, no pre nevhodnosť pre osoby mladšie ako 18 rokov sa zvolil iný variant," doplnil spevák.

Zdroj: Hudba.sk, SITA (citácie MJM)
Foto: Facebook.com/maxjasonmai

Súvisiaci interpreti: Max Jason Mai