Najprv Kosovo, potom zabudnutá komunitná štvrť vo Washingtone a teraz Afganistan. Britská hudobníčka a speváčka PJ Harvey sa vybrala na neobvyklé miesta, aby predstavila svoj nový album The Hope Six Demolition Project a s ním aj dokumentárne ladené videoklipy. Trilógiu završuje singlom The Orange Monkey.

Po piesňach The Wheel a The Community of Hope, ktorých videoklipy sa odohrávajú v Kosove a vo Washingtone, predstavila PJ Harvey aj vizuál k piesni The Orange Monkey. Ten obsahuje zábery z afgánskeho hlavného mesta Kábul a tamojších provincií Parwán, Nangarhár a Helmand. V klipe tak môžeme vidieť bežný život v uliciach, okolitú prírodu a hory, ale aj tanky, vojakov a chudobu obyvateľov.

Všetky tri videoklipy nakrútil a režíroval fotograf a novinár Seamus Murphy, ktorý so 46-ročnou hudobníčkou počas niekoľkých rokov cestoval a na kameru zvečňoval autentickú realitu troch zaujímavých miest. Skúsený autor tak dodal hudobným dielam PJ Harvey reportážny, či dokonca dokumentárny prvok. 

"Snažím sa zobraziť melódiu a náladu piesne, čo znamená preniknúť do emócie. Pri hľadaní a vytváraní obrazových sekvencií pre hudbu pokladám emóciu za pravdivejší kompas než intelekt," hovorí Seamus Murphy o spolupráci so speváčkou a dodáva, že nakrútený materiál z Afganistanu síce nepopiera tragédiu tohto miesta, no zobrazuje ľudskú životaschopnosť.


Umelkyňa, ktorá hudbu a všetko okolo nej robí podľa svojich vlastných pravidiel, sa pri písaní nového albumu chcela inšpirovať vlastnou skúsenosťou so svetom. "Chcela som dýchať vzduch, cítiť pôdu pod nohami a stretávať ľudí tých krajín, ktorými som bola fascinovaná," vysvetľuje. "Keď píšem pieseň, vizualizujem si celú scénu. Vidím farby, viem, koľko je hodín, vnímam náladu, vidím zmeny svetla, pohyby tieňov, všetko. Zbierať informácie zo sekundárnych zdrojov sa mi zdalo byť príliš vzdialené od toho, o čom som chcela písať."

Autentické zážitky a skúsenosti z ciest pretavila hudobníčka nielen do jej ostatného albumu, ale aj do knihy poézie a fotografií s názvom The Hollow of the Hand, dokumentárneho filmu, sérií videí a napokon i do špeciálne nainštalovaného nahrávacieho štúdia, v ktorom ju mohla verejnosť sledovať naživo pri tvorení. Koncertne si ju už čoskoro vychutnajú aj slovenskí fanúšikovia na vystúpení v rámci festivalu Pohoda, na ktorom sa PJ Harvey predstaví 7. júla.

Autorka: Michaela Žureková (zdroj: Guardian.com, Noisey.vice.com)
Foto: Maria Mochnatz / Facebook.com/pjharvey

Súvisiaci interpreti: PJ Harvey