Americká kapela Faith No More plánuje v apríli 2015 vydať nový štúdiový album. V rozhovore pre hudobný magazín Rolling Stone to uviedol basgitarista Bill Gould, ktorý dodal, že nahrávka vyjde pod hlavičkou ich vlastného vydavateľstva Reclamation Records.

O možnosti nového albumu Faith No More sa v ostatných mesiacoch hovorilo čoraz intenzívnejšie, my sme o novinkách informovali v pravidelnej rubrike Týždeň v hard & heavy (TU a TU). Teraz môžu fanúšikovia definitívne oslavovať - kapela potvrdila plány vydať novú platňu po 18 rokoch v čerstvom rozhovore pre magazín Rolling Stone. "Nápad na nový album tu už je približne rok a pol. Žijeme však v rôznych mestách a máme svoje vlastné projekty a povinnosti, takže teraz je to už iba otázka toho dať sa dohromady, sústrediť sa a trochu na tom popracovať," uviedol Gould.

Ako však dodal, nahrávka už dostáva pevné kontúry. "Pripravovaná novinka reflektuje obdobie od vydania nášho zatiaľ posledného albumu do súčasnosti. Podľa mňa má veľmi silné kúsky, ale i také, ktoré ešte v sebe majú určitý 'priestor'. Ale nech už robíme čokoľvek - vždy to bude znieť ako hudba od nás. To je proste to, čo robíme a čo nás robí šťastnými. Dúfam však, že to nebude znieť ako nahrávka partie 50-ročných starých chlapov, ktorými vlastne aj sme," spresnil so smiechom basgitarista Faith No More.

Faith No More Zdroj: Facebook.com/officialfnm

Prvá ochutnávka aj príprava na turné

Pokračovateľ platne Album of the Year, ktorá sa na trh dostala v roku 1997, vzniká podľa Gouldových slov veľmi rýchlo a ľahko. "Hráme lepšie. Keď sme sa dali opäť dohromady a skúšali sme, zistili sme, že hráme tie piesne lepšie. Že sme lepšími hudobníkmi. To bola naozaj veľká vec. Vďaka tomu sa nám podarilo tie piesne napísať naozaj jednoducho."

Prvým singlom z novinky bude skladba Motherfucker, ktorú kapela predstavila minulý mesiac - 4. júla na koncerte v londýnskom Hyde Parku v rámci festivalu British Summer Time, na ktorom vystúpili aj Soundgarden či Black Sabbath. Singel vyjde 28. novembra v limitovanej edícii 5000 kusov na vinyle, pričom na B-strane bude remix od producenta J. G. Thirlwella. V Hyde Parku okrem toho odznela ešte jedna nová pieseň, v ktorej prevzal úlohu hlavného speváka klávesák Roddy Bottum. Päťčlenná formácia aktuálne tiež oznámila, že vydanie zatiaľ nepomenovanej novinky podporí aj americkým turné.

Faith No More vznikli v roku 1981 v San Franciscu. Do roku 1998, kedy ohlásili ukončenie činnosti, vydali šesť štúdiových albumov. Komerčne najúspešnejšie boli nahrávky The Real Thing (1989) a Angel Dust (1992). Medzi ich najväčšie hity patria skladby ako Epic, Falling to Pieces, Midlife Crisis či Easy. Skupina, ktorú v rokoch 1990 až 1993 tri razy nominovali na Grammy, svoju činnosť obnovila v roku 2009. Jeden z prvých comebackových koncertov odohrala v júni 2009 na rakúskom festivale Nova Rock. V súčasnosti kapelu tvoria Mike Patton (spev), Roddy Bottum (klávesy), Mike Bordin (bicie), Billy Gould (basgitara) a Jon Hudson (gitara).

Prečítajte si: Mike Patton má najväčší hlasový rozsah zo spevákov populárnej hudby


Text: Hudba.sk (zdroj: Rollingstone.com, Nme.com, SITA)
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Faith No More