Tento rok je plný hudobných sviatkov. Zrejme sa dočkáme nových albumov (alebo aspoň songov) všetkých kapiel z veľkej štvorky, na festivaloch a koncertoch na Slovensku a v okolí môžeme vidieť najrôznejšie kapely, ktoré tu nikdy neboli. A k tomu všetkému sa asi pridajú aj Faith No More.

Magnet týždňa

Ak by som zostavoval Top 10 kapiel, ktoré ma najviac ovplyvnili, Faith No More by v ňom mali teplé miestečko. Vidieť ich ale naživo, či vypočuť si nový album, nebolo veľmi ľahké. Pár koncertov síce odohrali v rokoch 2009 až 2012, ale nič nové sme od nich nepočuli už dlhých 17 rokov. To všetko sa ale môže zmeniť. Banda sa dala opäť dokopy a cez leto odohrá pár vystúpení, napríklad aj na poľskom Open'er festivale, ktorý sa koná od 2. do 5. júla v meste Gdynia. A po tom, čo sa na Twitteri objavila táto správa, je možné, že sa od FNM dočkáme aj úplne novej hudby. Jupí! (pm)

TIP: Podľa nedávnej analýzy štúdiových nahrávok je Mike Patton spevákom s najväčším hlasovým rozsahom v rámci populárnej hudby. Prekonal dokonca aj Axla Rosea či Mariah Carey. Viac info


Týždeň ušami Rudiho Rusa

Příbramskí the.switch sú prvá kapela spoza rieky Moravy, ktorá si v Rádiu_FM, v metalovej show Headbanger_FM zahrala naživo. Išlo im to naozaj fantasticky. Nikto doteraz nemal takú bohatú výbavu, toľko škatuliek a rôznych vychytávok. Všetko to perfektne zapadlo do seba a hralo jedna radosť. Veď posúďte sami.


A v piatok v Randale boli samozrejme ešte lepší a zaujímavejší. Potešil aj utorkový koncert Arch Enemy s novou speváčkou. Alissa s veľkým prehľadom zvládla náročnú úlohu, hoci vďaka nepríjemnému pádu na pódiu na Bratislavu len tak skoro nezabudne. Aj nový klip sa im podaril.


Vráťme sa ešte na chvíľu na českú scénu – skúste nový projekt HANBA, ktorý má na svedomí aj známa postava pražského undergroundu Banán.


Tento týždeň sa v mojich ušiach niesol v znamení extrémnej a ešte extrémnejšej muziky. Potešili ma nórski blázni Mayhem, ich novinka je kvalitné chorobné dielo.

Ešte väčšiu radosť mi ale urobili poľskí nezmari Vader. Že zdvihnú hodenú rukavicu od svojich krajanov Behemoth až v takomto veľkom štýle, to som naozaj nečakal. (poznámka pm: celý nový album Tibi Et Igni môžete streamovať na stránke Terrorizer.)


Teším sa na pondelkový večer. Budú to skvelé dve hodiny – ako vždy, keď otvárame festivalovú sezónu spolu s Tomášom Holetzom a súťažíme o voľné vstupenky na mamutí Nova Rock. A tohtoročná zostava na čele s Black Sabbath je naozaj niečo monumentálne. Headbanger_FM počúvajte v pondelok po 22:00 na vlnách Rádia_FM. (rr)

Novinky

Jimmy Page pokračuje v znovu-vydávaní remasterovaných albumov Led Zeppelin. A popri tom sa dá nájsť kvantum pokladu. Napríklad aj táto – zatiaľ nevydaná – inštrumentálna skladba La La (alebo k nej nepribalili žiadne vokály). (pm)


O ďalší unikát sa tento týždeň postarala Metallica. Fanúšikov na festivale Sonisphere určite potešili tým, že vôbec prvý krát zahrali naživo song Frayed Ends Of Sanity z albumu ...And Justice For All. A samotnú kapelu určite potešilo, že The Black Album sa stal prvou nahrávkou v ére merania Nielsen SoundScan (teda od roku 1991), z ktorej sa predalo viac ako 16 miliónov kópií. (pm)


Z deviatej štúdiovky kapely Madball s názvom Hardcore Lives tu máme ďalšiu ukážku. Je ňou skladba Doc Marten Stomp a po jej vypočutí sa na celú dosku začnete tešiť omnoho viac. (pm)

Moji milovaní Opeth v auguste vydávajú novú štúdiovku zvanú Pale Communion. V uplynulých dňoch ukázali nádherný obal cédečka, ktorý ho bude zdobiť, a tiež úvodný singel, znejúci však ako ďalšia bonusová skladba predošlého tri roky starého opusu. Opeth stagnuje. Moja obľúbená kapela ma po prvýkrát skutočne nezaujala. Keďže som však fanboyko, počkám na celý album. Zvedavosť je zvedavosť. (ak)


Septicflesh
 sú zato titánmi vo svojej vlastnej žánrovej disciplíne, ktorej sú jedinou kvalifikovanou kapelou. Nový album Titan vychádza už 24. júna a vaše deathmetalové dušičky pookrejú. Novinka vychádza po troch rokoch od úspešnej fošne The Great Mass kapela nadväzuje s nemenej silným materiálom. Počúvajte. (ak)


Od "intošského" Opethu prechádzam k tvrdšiemu matrošu. Hardcore-ovka Trap Them vydáva album Blissfucker, na ktorom sa, zdá sa, nebude chodiť okolo horúcej kaše. Už minule dobre zatrieskali na moje ušné bubny a dnes s nákladom pokračujú. Pogovačka u mňa v izbe od 10. júna! (ak)


Dámy a páni, ak máte už vyšší vek a nevládzete pogovať so mnou, mám tip aj pre vás! Grave Digger! Teda kopač hrobov - žiadny dvojzmysel v tom nehľadajte. Táto kapela s prestávkami funguje už od roku 1980 a nová singlovka sa nesie v tradičnom zvuku. Napriek všetkému je to skladba výborná. Jedenásty album pochmúrnych rockerov sa volá Return of the Reaper a vyjde uprostred krásneho slnečného leta, teda 11. júla. (ak)


Nórski extrémisti Mayhem, ktorých nový album spomína aj Rudi v riadkoch vyššie, hrali uplynulý týždeň v Bratislave. Vy, ktorí sa o kapelu zaujímate, vychutnajte si celý stream novinky zvanej Esoteric Warfare po kliknutí na tento odkaz. Nosič bude v obchodoch od 6. júna. (ak)

Americkí rockeri Skid Row majú na august nachystané pokračovanie úspešného EPčka z minulého roku, zvané Rise Of The Damnation Army - United World Rebellion - Chapter Two. Dlhý názov prinesie krátku stopáž: 5 skladieb plus dve coververzie. Viac informácií nájdete na tomto odkaze, kde v spodnej časti môžete streamovať zverejnenú skladbu, ktorá nahrávku otvorí, We Are Damned. (ak) 

Crowbar sme už ospevovali minulý týždeň, takže teraz len v skratke. Chalani majú nové video a je k songu Walk With Knowledge Wisely. Pozerajte nižšie. (pm)


Haluz týždňa

Kto by nepoznal hernú klasiku Super Mario Bros.? Istý Steve Terreberry prerobil hudbu z tejto hry do djentovej verzie. Video radšej nepozerajte, ale zvuk si určite zamilujete.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: www.fnm.com

Súvisiaci interpreti: Faith No More, Led Zeppelin