Ak ste si mysleli, že sme si z vás pred pár týždňami ohľadom novej hudby od Faith No More strieľali, mýlite sa. A máme dva dôkazy – nové songy, ktoré kapela odohrala na festivale v Hyde Parku. Medzičasom v iných novinkách THE HELL vyhrali internet.

Magnety týždňa

Ako sme dávnejšie avizovali, existuje reálna šanca, že sa dočkáme nového albumu od Faith No More. A máme dobré správy! Na festivale v Hyde Parku kapela odohrala dva nové songy. Zatiaľ sú dostupné len v mizernej kvalite, ale predstavu si spraviť môžete. Čo vy na to? (pm)


Bláznom z britskej hardcorovej formácie THE HELL minulý týždeň celkom vyšiel. Ale výrazne im k tomu pomohli ďalšie kapely. Ujsť si nenechali odpoveď na "vydarený" marketingový ťah Upon a Burning Body (kukajte Twitter tutu), či rozpad kapely Death Grips. Mojím favoritom je ale jednoznačne reakcia na pochvalu od kapely Emmure (celú konverzáciu nájdete na Facebook stránke THE HELL). Niektorí ľudia zrejme nechápu vec známu ako humor.

Emmure: "Boli ste dobrí."
THE HELL: "VĎAKA. SME VLASTNE TAKÝ BRITSKÝ EMMURE. LEN DOBRÝ."
THE HELL: "CHALANI, VY STE VYMAZALI TEN TWEET PRE NÁS? NECHCELI SME VÁS ZRANIŤ, SME LEN ZNAČNE LEPŠÍ AKO VY."

Šrot týždňa

Jedna vec je ukradnúť song (pardon, "inšpirovať sa"). Druhá vec je spraviť k nemu video a vyjadriť sa, že je to "jeden z najlepších songov, aké sme kedy mali." Nuž, niektorí ľudia zrejmé nemajú hranice. Nech sa páči, video k This Means War od Avenged Sevenfold. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Kapelou týždňa sú u mňa miláčikovia Hatebreed. Toto leto som ich videl už trikrát, ani raz nesklamali. Výborný set na festivale Nova Rock, skvelí boli aj v maďarskej Šoproni na nádhernom Volte a úplne to zaklincovali v bratislavskom Randale. O trochu menšie peklo ako pamätná show s Parkway Drive na tom istom mieste v roku 2009, ale aj tak veľká paráda. Škoda, že iba na Nova Rocku zahrali moju obľúbenú hitovku Defeatist.


Sklamanie týždňa u mňa rozhodne Bring Me The Horizon. Neviem, či si iba vybrali zlú chvíľu v náročnej festivalovej sezóne, ale ich set na Volte bol ťažký prieser. Žiadna energia, mizerný frontman, znudení spoluhráči, celé zle. A to mám ich albumy naozaj rád.


Naopak, hviezdne chvíle prežívajú austrálski Karnivool. Potvrdili neuveriteľne dobré dojmy z bratislavského koncertu, na festivale Volt sa nazvučili za 15 minút a hralo im to jednoducho famózne. Nehorázne dokonalý spev, najbrutálnejšie bicie (jeden činel si to v priebehu koncertu odniesol), gitaristi ako z inej planéty, basák poloboh a dokonalá atmosféra k tomu. Ťažko si predstaviť lepšiu koncertnú kapelu, ktorú by ste v tomto lete ešte mohli vidieť.


V pondelok večer to rozbalíme v metalovej show Headbanger_FM spolu s kapelou ČAD. Svetová premiéra ich skladieb z nového albumu Čertova kovadlina. Nenechajte si ujsť udalosť roka v slovenskej extrémnej muzike.


Novinky

Nový album od Judas Priest, Redeemer of Souls, je tu čo nevidieť. Ak ešte stále nie ste rozhodnutí, či ho kúpiť, vypočuť si ho môžete cez iTunes Radio. (pm)

Na nový album Roberta Planta si ešte nejaký ten mesiac-dva počkáme. Pred týždňom predstavil nový song Rainbow a na festivale Glastonbury odohral ďalšiu novinku. Little Maggie má síce od klasického hard rocku dosť ďaleko, ale vidno, že hudba ho stále baví. A verím, že táto skladba bude baviť aj vás. (pm)


Johannes Persson, líder švédskej postmetalovej hydry Cult of Luna, ktorá si aktuálne vzala oddychový čas, založil nový projekt. Kapela Riwen tento rok vydá trojskladbové EP a budúci rok plnohodnotný debut. Plánuje tiež koncerty. Malo by ísť o hardcore v štýle deväťdesiatych rokov a teda žánrovo to bude kapela vzdialená Cult of Luna. Na facebooku ja píše jednoducho: "It´s simple, ugly and fast." (ak)

Americkí expresívni rockeri 3 na svojom bandcampe profile každý mesiac uverejňujú jednu novú skladbu. Aktuálne je to živá verzia It’s Alive z 30. decembra 2011. Kapelu vedie Joey Eppard, talentovaný spevák a gitarista, ktorý popri kapele rozbehol aj sólovú kariéru. (ak)

Líder Behemothu Nergal na svojom instagrame zverejnil fotku s vokalistom Tobias-om Forge-om, o ktorom sa špekuluje, že zároveň vystupuje pod pseudonymom Papa Emeritus II., ako líder Ghost. Nergal pod fotografiou, ktorá medzitým z konta zmizla, cituje pesničku If You Have Ghosts, ktorú kapela uviedla na svojom rovnomennom EP. Špekulácie o identite lídra švédskych okultných rockerov tak nepriamo potvrdil, čo je dosť trapas, keďže poškodil imidž bezmenným švédom. (ak)


Gitarista Tool na svojom Facebook profile uviedol krátke video, na ktorom hrá neznámy riff. Uvádza, že vo forme videí si zaznamenáva najrôznejšie nápady, aby ich neskôr nezabudol. Tento motív pochádza z live verzie Hooker With A Penis, ktorý pesničku rozširuje. Fanúšikovia sa videa samozrejme chytili a špekulujú, či nejde o nový riff a toto nevinné 28 sekundové video z mobilu považujú za jasný odkaz. Úžasné. (ak)

Suicide Silence uviedli nový videoklip, prvý s novým vokalistom. Ten sa volá Hernan "Eddie" Hermida a je nástupcom zosnulého Mitcha Luckera, ktorý zahynul pri motocyklovej nehode v novembri 2012. Pred aktuálnym pôsobiskom vrieskal na čele All Shall Perish. Pesnička You Can´t Stop Me pochádza z rovnomenného albumu kapely, ktorý bude vydaný 11. júla. (ak)


Sludge metalisti Corrosion of Comformity vydali nový album IX, ktorý ste si mohli vypočuť v streame uvedenom minulý týždeň. Kapela nepoľavuje a aktuálne servíruje lyric video na song Tarquinius Superbus. Text na obrazovke je popretkávaný zábermi zo štúdia, zachytávajúce nahrávanie. Ich deviaty album vyšiel 1. júla. (ak)


Indonézske avantgardné zoskupenie Kekal ponúka na voľné stiahnutie novú skladbu. Podobne ako 3, aj Kekal vydáva svoj materiál postupne a zdarma. Štvrtá skladba v poradí má názov By Means of Survival a vypočujte si ju na tomto linku. V auguste 2015 vyjde 10. album kapely zvaný Multilateral, na ktorom budú všetky dovtedy uverejené skladby. Každá z nich bude mať vlastný artwork. Na oficiálnej sajte kapely pozrite aj iné downloady. Ponúkajú zdarma štyri zo svojich albumov. (ak)


Progresívni rockeri Marillion vydávajú koncertné DVD. Nahrávka A Sunday Night Above The Rain zachytáva živú verziu ich poslednej štúdiovky z roku 2012 Sounds That Can't Be Made. Koncert, ktorý DVD zachytáva, sa odohral v marci 2013 v Holandsku. Pod textom je video pesničky Lucky Man. (ak)


Haluz týždňa

Leto nie je len časom dovoleniek a vyvaľovania sa pri rôznych vodných plochách. Viacerí si voľno užívajú napríklad aj prestavbami a inými prácami na dome. Ak patríte medzi nich, máme pre vás malú inšpiráciu - death metalovú prestavbu!
 

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Avenged Sevenfold, Faith No More