Osobnosti, ktoré si zaslúžia pozornosť. Hudobný skladateľ Peter Martinček, huslista Milan Paľa, muzikológ Pavol Polák, saxofonista Miloslav Suchomel, folkloristka Hana Kyseľová a dirigent dychovej hudby Michal Bróska. Všetkých spája ocenenie od národnokultúrnej verejnoprávnej inštitúcie Hudobný fond.

Hudobný fond udeľuje ročne 6 cien za výnimočné tvorivé a interpretačné výkony alebo celoživotný prínos v oblasti hudby. Ceny boli založené na pamiatku významných slovenských hudobných umelcov v oblasti vážnej hudby, folklóru, džezu a dychovej hudby. V bratislavskom Zichyho paláci sa 24. septembra stretli ocenení aj gratulanti s neutíchajúcim záujmom o domáce umenie. Ceny Hudobného fondu nespĺňajú iba úlohu umeleckých ocenení. Každá zo šiestich cien totiž nesie meno významnej osobnosti z danej oblasti hudobného sveta.

Cenu Jána Levoslava Bellu získal Peter Martinček za Symfóniu č. 4 In memoriam M. R. Štefánik. Cenu Frica Kafendu huslista Milan Paľa za vynikajúce interpretačné výkony a nahrávky kompletných diel pre sólové husle od slovenských skladateľov na piatich dvojalbumoch. Cenu Jozefa Kresánka muzikológ Pavol Polák za celoživotné muzikologické dielo a mimoriadny prínos do slovenskej a európskej hudobnej historiografie. Cenu Ladislava Martoníka saxofonista a skladateľ Miloslav Suchomel za výrazný interpretačný a kompozičný prínos na slovenskej jazzovej scéne, Cenu Pavla Tonkoviča - Hana Kyseľová za dlhoročnú umelecko-tvorivú interpretačnú, pedagogickú a publikačnú činnosť v oblasti hudobného folklóru. A cenu Karola Pádivého – Michal Bróska za dlhoročnú dirigentskú a pedagogickú prácu v prospech rozvoja veľkých dychových orchestrov.

O samotnom udelení cien rozhoduje Rada Hudobného fondu. Návrhy na udelenie cien predkladajú Rade profesijné občianske združenia a odborné komisie Hudobného fondu. Finančné odmeny vo výške 1 000 € sa uhrádzajú z prostriedkov Hudobného fondu určených na podpornú činnosť a nie sú dotované príspevkami, darmi, alebo dedičstvami osobností podľa ktorých sú nazvané, ani príjmami z nadácií alebo iných finančných zdrojov.

"Myslím, že sa hudba v posledných rokoch dostala na okraj spoločenského záujmu. Možno je aj to vplyvom komerčných médií a bulváru. Skutočné umenie často nedostáva priestor, aký by si zaslúžilo. Preto je udeľovanie takýchto cien dôležité. Jednak, aby sme ukázali, že si vážime svojich kolegov a nemenej dôležité je predstaviť verejnosti kvalitných umelcov z rôznych odvetví," dodal na adresu cien Hudobného fondu riaditeľ tejto verejnoprávnej inštitúcie a aktívny hudobník, Matúš Jakabčic.

Zdroj: Hudobný fond
Foto: Jena Šimková