Nie, nemám na mysli koniec sveta, ale koniec roka. A s ním sa postupne začínajú objavovať aj bilancie. Snáď prvé priniesol – ako ináč – Loudwire, ktorý si nenechá ujsť žiadnu príležitosť na rebríček. My sa k rekapitulácii dostaneme už čoskoro a máte sa na čo tešiť.

Ak ste ale zvedaví, ktoré albumy si zaslúžia byť v rebríčku za rok 2012 v kategóriách Metal a Rock podľa magazínu Loudwire, poslúžte si. (pm)

Phil Anselmo a jeho kolegovia z Down si sadli s magazínom Loudwire na rozhovor. Rozprávali krátko, výstižne a s humorom im vlastným. (ak)


Kukajte nový videoklip americkej supergrupy Tomahawk, ktorý zverejnil Pitchfork. Je to vlastne taká live kompilačka záberov. Po dlhej dobe však vidieť Pattona robiť zrozumiteľnú hudbu. Nadchádzajúci album, z ktorého pochádza aj táto pesnička, sa bude volať Oddfellows a dočkáme sa jej v januári u Pattonových Ipecac Records. (ak)

No a nový song, o ktorom sa rozpíšeme obsiahlejšie (aby ste si ho všimli a utratili jeho počúvaním tri minúty života), majú i Deez Nuts. Príjemná hardcoreová kapela z Austrálie vydáva už svoj tretí album 'Bout It. Na tomto konkrétnom tracku Band of Brothers zavrieskal hosť Sam Carter z anglických Architects. Kapela zohnala zmluvu s labelom Century Media, na čo je patrične hrdá. Dúfa, že sa vďaka nemu presadí aj v Európe. (ak)


Metallica je späť! Už 7. decembra im vyjde lajfka Quebec Magnetic. Jedná sa o záznam dvoj-koncertu z kanadského mesta z roku 2009, ktorý si už čoskoro môžete vychutnať u vás doma. A ak ste nedočkaví, kuknite aspoň trailer. (pm)


Už svoj deviaty štúdiový album predstavia 26. marca Sevendust. Prvým singlom dosky Black Out the Sun bude song Decay(pm)

Steven Wilson ukázal detaily sólovej novinky a jej obal. Album s dlhým názvom The Raven That Refused to Sing (And Other Stories) vyjde 25. februára u Kscope. Prinesie šesť príbehov v podobe šiestich trackov. Tretia sólovka frontmana Porcupine Tree bude zároveň prvou so stabilným lineupom hudobníkov. Wilsonov Artwork pripomína legendárnu Cestu na mesiac. Tracklist hľadajte na stránke stevenwilsonhq(ak)

V Bratislave a v Brezne zahrajú powermetalové stálice HelloweenGamma Ray. V roli special guestov, teda predskokanov, sa obidva večery predstavia Brazílčania Shadowside. Konkrétnejšie k miestam konania: Bratislava - 21. marec 2013, Hant Aréna Pasienky; Brezno – 24. marec, Mestská aréna. (ak)

Rage Against the Machine sú bohatší o ďalšiu vec. Je ňou dlho očakávané znovuvydanie ich debutového albumu, tentokrát ale pod názvom XX. Stále zvažujete kúpu? Magazín Revolver ponúka stream celého albumu. (pm)

Nemci Blind Guardian budú vydávať boxset s remastrovanými starinami. Pätnásť-disková kolekcia albumov a živákov kapely z éry fungovania pod labelom Virgin môžete brať aj ako „Best of 1988 – 2004“. Oficiálny názov je A Traveler's Guide to Space and Time. V officiálnom ešope vás to vyjde na stovečku. Osobne som čakal kacírskejšiu sumu. Ale kapela káže šetriť Vianočné prachy. Tento "sprievodca" totiž bude k dostaniu až od februára. (ak)

Rozhodne zdieračskú kolekciu albumov vydávajú Motörhead. No vlastne... Vydáva ju Universal, teda label vlastniaci práva na staršie nahrávky kapely. Frontman kapely Lemmy však zásadne vyzval fandov: "Nekupujte to!" Tento Complete Early Years Box Set vás vyjde na zhruba 500 dolárov. Dosť divoká cena za osem albumov, sedem singlov, nejakú knižočku a pekné balenie. Produkt vychádza pri príležitosti, ktorú vydavateľstvo opisuje slovami sebe vlastnými: "To celebrate over 35 years in the business...“ (ak)

Bratislavskí alternative rockoví náladotvorcovia nOne potichúčky vypustili na svetlo sveta svoj debut No One. Celý si ho môžete vypočuť na ich YouTube kanáli alebo bandzone profile, kde sa skladby dajú i stiahnuť. Tu je k nahliadnutiu artwork. Ich melancholická tvorba je ideálom na nadchádzajúce chladné dni a znesie prirovnania napríklad s kanaďanmi Portal, poliakmi Riverside, či angličanmi Amplifier. Bližšie informácie o kapele sa však nikde nedozviete a preto dúfam, že zapracujú na svojom promo a budeme sa môcť o tomto zaujímavom projekte dočítať a dozvedieť i niečo bližšie. Vy, ktorí to máte bližšie do Bratislavy, sa na ich tvorbu môžete priamo opýtať a to po koncerte 15. decembra U Očka, kde sa debut bude krstiť. (ak)

Nové videá: Nile, Cancer Bats, Kreator, Unconscious Disturbance, Sylosis, Vilipend, Soundgarden live (Been Away Too Long, By Crooked Steps), How To Destroy Angels, Fall City Fall


Záverečná: Francúzsko má talent. A táto dievčina tiež.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/down

Súvisiaci interpreti: Down, Metallica