Bratislavský festival Uprising sa stal za päť rokov druhým najväčším festivalom na Slovensku a najrýchlejšie rastúcim slovenským festivalom. Najnovšie mu patrí aj prvé miesto medzi domácimi festivalmi v popularite na Facebooku. Ako jediný presiahol hranicu 30 000 fanúšikov, popularite sa teší doma aj v zahraničí.

Uprising Reggae Festival je skvelým príkladom toho, ako sa dá úspešne a efektívne vyplniť pomyselná "diera na trhu". Reggae, dancehall a príbuzné žánre (s výnimkou kapely Polemic) nikdy neboli vo veľkom hrávané v slovenských rádiách a ani ostatné médiá im nevenovali príliš veľký priestor. Jamajská hudba však napriek tomu má na Slovensku silnú tradíciu - dlhé roky žila, rástla a získavala nových priaznivcov predovšetkým v podhubí klubovej scény. Svoje však urobili aj niektoré festivaly, napríklad Pohoda, na ktorej majú jamajské rytmy od začiatku svoje pevné miesto.

Mimochodom, práve Pohoda je v popularite na Facebooku v tesnom závese za Uprisingom. V súčasnosti má cez 29 000 fanúšikov, veľký rozdiel je však v kvalite komunikácie na sociálnej sieti. Pohoda v tomto smere zaostáva, aktívnych fanúšikov má omnoho menej ako Uprising.

Ideálna lokalita a program nielen pre fanúšikov reggae

Keď sa v roku 2008 uskutočnil prvý ročník Uprisingu, bol takpovediac "odsúdený na úspech". Jedným z dôvodov je ideálna lokalita v meste s najväčšou kúpnou silou, navyše v prostredí ako stvorenom pre reggae festival, ktoré poskytujú Zlaté piesky. Vďaka svojej filozofii a zameraniu na početnú skupinu fanúšikov jamajskej hudby Uprising rýchlo rástol, okamžite získal tisícky priaznivcov a rýchlo prerástol aj hranice Slovenska. Napríklad v susednom Česku má reggae ešte väčšiu fanúšikovskú základňu - o to je vzácnejšie, že Uprising nevznikol v Česku ale v Bratislave, a je aj pre mnohých českých fanúšikov vrcholom festivalovej sezóny.

Dôvodom, prečo je Uprising momentálne najpopulárnejším slovenským festivalom, je však nielen to, že má veľkú a lojálnu cieľovú skupinu. Dôležitý je tiež fakt, že program dokáže zaujať i ľudí, ktorí reggae a jeho odnože od rána do večera ani náhodou nepočúvajú. Organizátori každoročne lákajú na zaujímavé mená z hip-hopu či elektronickej hudby (dubstep, jungle), takže si prídu na svoje dokonca aj tí, ktorí reggae nepočúvajú vôbec. Ale samozrejme, ak vám tento žáner a životný štýl s ním spojený vyslovene vadí, na Uprising nechoďte.

Zimný Uprising predstaví britskú soundsystémovú kultúru

Atmosféru vydareného piateho ročníka (repotáž a foto) zachytáva nové video s názvom Uprising Reggae Festival 2012 Official Aftermovie (na konci článku), no už tento mesiac môžete niečo podobné zažiť aj na vlastnej koži v bratislavskom Ateliéri Babylon na treťom ročníku Uprising Winter Edition.

Zimný Uprising sa bude niesť v duchu britskej soundsystémovej kultúry a headlinermi sú jej najpovolanejší predstavitelia - britská ikona reggae a ragga-jungle General Levy a svetovo najvýraznejšia postava jungle hudby Congo Natty, ktorý si so sebou do Bratislavy prinesie aj pôvabné speváčky Nãnci & Phoebe. Zo Škótska priletí aj chýrny soundsystém Mungo's Hi Fi a malá veľká žena indického pôvodu Soom T. Slovenskú scénu budú reprezentovať Štúdio Konečná Soundsystem, Natty Youth Sound, Superior a Ghetto Youths Sound. Hrať sa bude na dvoch stagoch.

Jedinečnú atmosféru Uprisingu môžete ochutnať už 14. decembra v Ateliéri Babylon v Bratislave. Všetky informácie nájdete na stránkach www.uprising.sk a www.fb.com/uprisingreggaefestival. Organizátori Uprisingu okrem toho v decembri prinášajú aj koncert očarujúcej belgickej soulovej speváčky Selah Sue, viac info TU. 

Uprising Reggae Festival 2012 Official Aftermovie

Text: Patrik Marflák / Uprising PR
Foto: Stanislava Karellová - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: General Levy