Je len málo kapiel, ktoré mám možnosť sledovať od začiatku ich kariéry. A ešte menej takých, ktoré sa mi aj po rokoch páčia. Deftones však do tejto úzkej skupiny rozhodne patria. To isté sa ale nedá povedať o Scottovi Weilandovi, s ktorým to ide dolu kopcom.

Magnet týždňa

"Album je, čo sa hudby týka, nahratý a teraz pracujem na vokáloch. Zatiaľ to vyzerá dobre. Je to ďalší album Deftones. A mám pocit, že sme pri štruktúre songov išli viac do hĺbky a snažíme sa prekonať sami seba. Znie to dobre. Myslím, že to bude výborný album." My sme to zatiaľ nepočuli, ale po kvalite Koi No Yokan nemáme dôvod neveriť slovám China Morena, ktoré povedal v Rock Show BBC Radio 1. Štúdiovka číslo 8 vyjde kapele na konci septembra. (pm)


Šrot týždňa

Zástupca Scotta Weilanda pre TMZ povedal, že za jeho nedávne mizerné vystúpenie s kapelou The Wildabouts môže "pár drinkov, únava a slúchadlá, ktoré mu počas koncertu vypadli". Neviem, ako vy, ale pár opitých a unavených ľudí som už v živote videl a boli rozhodne použiteľnejší ako Scott. Nech však fičal na čomkoľvek, jeho vystúpenie bolo minimálne tragické. Veď posúďte sami. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Tento týždeň som mal značne bubenícky. Bubeníčky, bubeníci, bicie súpravy – naživo v Rádiu_FM zahrali Karolinka z IN-SANE a Maťka z kapely Lord Alex. Bol z toho príjemný večer plný zaujímavých rozhovorov so šarmantnými hostkami. Karolinka pokračovala v produktivite aj v ďalších dňoch a vystrihla takéto parádne cover video na skladbu Simple Boy od austrálskych machrov Karnivool.


A aby toho nebolo málo, ČAD pridali výborný záznam Valérovej práce za bicími počas živého hrania v pyramíde Slovenského rozhlasu.


Stále mám radosť z nakupovania hudby. Výlučne cédéčok. Chápete, old school, žiadne novodobé frajerinky s vinylmi. Smutná predajňa v centre Trnavy plná zamrežovaných vitrín s hudbou vydala tento malý poklad za smiešnych 5 eur. Hľadať sa oplatí.


Aj novému albumu nórskych sympaťákov Leprous sa budeme venovať už v najbližšom vydaní metalovej show Headbanger_FM - máme k dispozícii rozhovor s frontmanom Einarom Solbergom.


Novinky

Organizátori najväčšieho metalového sviatku široko-ďaleko zverejnili viacero zaujímavých mien vystupujúcich kapiel. Na 20. ročníku Brutal Assaultu okrem iných vystúpia aj blackmetalisti Mayhem, numetalisti HED Pe, avantgardná dvojica Arcturus a Dodheimsgard, talianska deathmetalová smršť AD Nauseam a nórsky death Blood Red Throne. Hardcore zastupujú Atari Teenage Riot, syntezátorové techno (áno, čítate správne) Pertrubator a mix všetkých týchto žánrov francúzski open-source magori Sebkha-Chott. Už skôr bola zverejnená informácia, že Mastodon svoju účasť napokon odriekli. Ale horeuvedené spolky budú viac než dobrou náplasťou. (ak)


V nedeľu 10. mája pricestujú do Bratislavy švédski progressive metalisti Evergrey. Kapelu, ktorá je na scéne presne 20 rokov, ťahá hlavný mozog Tom S. Englund, ktorý sa stará o texty, vokály a polovicu gitarových partov. V Majestic Music Clube odznejú aj melódie z najnovšej dosky Hymns for the Broken, ktorá vyšla minulý rok v septembri. (ak)


Na tlačovke Monsters of Rock Ozzy Osbourne potvrdil, že s Black Sabbath chystajú ešte jedno turné. Posledné. Teraz už naozaj. Rovnako posledný bude aj album, ktorý kapela na budúci rok chystá. Ak Ozzymu fandíte, nebuďte smutní. Po skončení éry tejto legendárnej kapely bude pokračovať v sólovej kariére. (pm)


Nový album chystá aj Soulfly. Vyjde však podstatne skôr - už v auguste - a poznáme už aj jeho názov. Archangel. V rozhovore pre Metal Wani to prezradil samotný Max. (pm)


Sepultura sa pripravuje na oslavy tridsiateho výročia založenia kapely. Pri jeho príležitosti vydá vinyl Sepultura Under My Skin, ktorého obal bude zložený z tetovaní fanúšikov. Teda ich fotiek. Veď sa chápeme. Popri tom ešte stihli nahrať aj song pre brazílske vydavateľstvo DarkSide Books s názvom DarkSide. (pm)


Nórski progressive metaloví modernisti Leprous zverejnili druhú skladbu z nového albumu The Congregation, ktorý sa privalí 25. mája. Sedemminútovka Rewind je "jednou z dynamickejších skladieb na albume. Zároveň za 7 minút ukáže, o čom všetkom je dnes Leprous. A je veľmi chytľavá," vyhlásili o pesničke jej autori. (ak)


Vyšla ďalšia ukážka zvuku nového projektu členov Hypocrisy a Rammstein. Projekt Lindemann na svojom debutovom albume Skills in Pills bude mať aj skladbu, ktorej ukážku nájdete nižšie. Zároveň kapela ukázala druhý obal cédečka, ktorý je prístupnejší viacerým vekovým kategóriám, na rozdiel od prvého. (ak)


Djevel je názov špinavej old school blackmetalovej superkapely z Nórska, ktorá vydáva svoj tretí album. Zostavená z ľudí pôsobiacich v Carnifex, Nettlecarrier, Enslaved, Kvelertak či Gorgoroth, sa tu prezentuje surovou a zbesilou formou blacku, ktorá vám nedá vydýchnuť. nový album Saa Raa og Kald obsiahne aj rovnomennú skladbu v odkaze pod textom. (ak)


26. a 27. júna sa uskutoční 9. ročník Hell Fast Attacku, festivalu na kraji Brna, a usporiadatelia avizujú, že sa vyznávači temnoty budú mať na čo tešiť. Headlineri tohto podujatia totižto budú ukrajinskí Nokturnal Mortum, hrajúci vynikajúci epický black metal a nemeckí (alebo poľskí?) strunoškrkáči s komplikovaným názvom Darkened Nocturn Slaughtercult. S hanbou sa priznám, že som o tejto kapele ešte nepočul (na konte majú päť dlhohrajúcich CD, tri splitká a jednu kompiláciu a EP... čo je teda hojne), ale hneď som to napravil počuvom skladby "Mŕtvi nenávidia živých" a zostal som čučať s polootvorenými ústami: "frontmanom" kapely je Onielar... A je to žena! Čo žena... Bosorka je to! Yvonne Wilczynska je Poľka, podobne ako aj ďalší dvaja členovia kapely. (ip)


A ešte slovko k Nokturnal Mortum. Na Ukrajine, najmä na východe, odkiaľ aj kapela pochádza (Charkov) je de facto vojna. Kapela už pred rokom avizovala novú nahrávku, no z pochopiteľných dôvodov nie je asi veľa možností pomýšľať teraz na tieto veci. Navyše, kapela okrem Poľska, Ruska a Ukrajiny takmer ani inde nekoncertuje. Preto je malým zázrakom, že sa Moravákom podarilo dohodnúť túto kapelu na júnový festival. Nokturnal Mortum doposiaľ nahrali len šesť albumov, no v tomto roku oslavujú 21 rokov svojej existencie a vo svete black metalu majú svoje pevné miesto. (ip)


Okrem spomínaných skupín si na Hell Fast Attacku môžete pozrieť a vypočuť aj slovenských Aeon Winds, ďalej Acherontas, Panychidu, Deathrow a asi desiatku ďalších. (ip)


Satyricon pripravujú vydanie albumu so samými coververziami. Vypustenie takejto prepotrebnej nahrávky avizuje duo Satyr + Frost niekedy koncom tohto roka. Nižšie je link na prvú ochutnávku - Holiday In Cambodia od Dead Kennedys. V rozhovore, kde túto informáciu zverejnil bicman Frost, pohrdol bardmi vlastného štýlu, slovami, že však covery Venomu či Bathory už robili kdejaké extrémne skupiny. Neodpustím si poznámku na túto kapelu, ktorú kdejaký hudobný kritik chválil za odvážne invencie a progres v štýle najmä po poslednom albume rovnakého mena ako kapela samotná - mne, naopak, sa zdá kapela Satyricon úplne jalová, vyprázdnená, odklonená a bez akýchkoľvek skladateľských, či nebodaj štýlových invencií. Jedinou pravdou je, že naživo to vedia robiť, azda práve kvôli majstrovstvu Frosta za bicími. (ip)


Haluz týždňa

Paschalis Theotokis má očividne veľa voľného času. Alebo len strašne zbožňuje kapelu Metallica. Alebo oboje. Dôkazom je 10-minútové video, v ktorom prejde 99 skladbami od tejto kapely. Na gitare z Guitar Hero. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško (ip)
Foto: Facebook.com/deftones

Súvisiaci interpreti: Deftones, Scott Weiland