Gwen Stefani a jej chlapci v piatok odpremiérovali videoklip k tretiemu singlu z comebackového albumu Push and Shove. Bitku medzi domorodými Američanmi a zlými kolonizátormi mala pod palcom režisérka zodpovedná za tohtoročné najlepšie hudobné video MTV Video Music Awards. Svojej kontroverznej povesti nezostala nič dlžná...

Dej videoklipu k singlu Looking Hot je situovaný v scenérii divokého západu za čias Indiánov a kovbojov. Členovia skupiny No Doubt, ktorej nový album je prvým po jedenástich rokoch, si úlohy rozdelili rovnomerne. Kým basgitarista Tony Kanal a speváčka Gwen Stefani sa zahrali na obyvateľov vigvamov vyzbrojených kopijami a tomahawkami, zvyšní dvaja členovia, gitarista Tom Dumont a bubeník Adrian Young, sa chopili úloh bielych dobyvateľov. Ďalej to bolo už len o väznení Indiánov kovbojmi a niekde medzi tým sa našiel čas aj na party. Na jednej aj na druhej strane.

Na hrane

Indiánka Gwen Stefani svojou krásou zaujala natoľko, že dostala "privilégium" byť počas svojho väznenia vystavená na obdiv okoloidúcich komparzistov. Myšlienka, pri ktorej krása dokázala zbúrať aj rasové hranice (keby tam v jej prípade nejaké boli), bola ústrednou témou textu piesne Looking Hot ("vyzerať sexy"). Na starosti ju mala režisérka grécko-židovsko-jamajsko-kubánskeho pôvodu Melina Matsoukas. Tá tancovala na hrane morálky už v cenami ovenčenom videu k singlu Rihanny a Calvina Harrisa We Found Love, keď realisticky stvárnila závislosť na teenagerskej láske plnej drog a sexu.

Nový videoklip No Doubt narazil na problém vtedy, keď sa veľká časť diskutujúcich na Youtube začala búriť proti zobrazeniu národnej histórie domorodých Američanov a ich ponižovaniu. Preto na webe Nodoubt.com už v sobotu vystriedala správu o premiére informácia o zákaze šírenia videa a ospravedlnenie. "Hoci sme to konzultovali s komunitou domorodých Američanov a taktiež aj s expertmi z Kalifornskej univerzity, teraz si uvedomujeme, že sme sa dotkli niektorých ľudí. Nebolo to v našom záujme, a preto video okamžite odstraňujeme," vyjadrili No Doubt sa v oficiálnom vyhlásení. Mimochodom, kapela je multikultúrna - rodičia Tonyho Kanala sú z Indie a koncertní členovia sú príslušníkmi rôznych etnických skupín.

Zverejniť či nezverejniť?

Video sa samozrejme neoficiálnou cestou rozšírilo na Youtube či ďalších stránkach, a tak sme rozmýšľali, či ho napriek rozhodnutiu kapely do článku pridať alebo nie. Myslíme si však, že na prehnané emócie v tomto smere na Slovensku nie je dôvod - keď vás neurazil Winnetou a mnoho ďalších filmov s tematikou divokého západu, tak by sa vás nemal dotknúť ani tento klip. Hoci No Doubt, resp. režisérka citlivú tému značne zjednodušila, počínanie kolonizátorov nijak neglorifikuje.

Gwen Stefani by ste si síce s Ribanou nepomýlili, ale názov skladby vo svojich 43 rokoch vystihuje znamenite a už len kvôli tomu sa video oplatí vidieť. Dvojnásobná mamička totiž v klipe Looking Hot vyzerá rovnako dobre ako pred 16 rokmi, kedy No Doubt s hitom Don't Speak urobili dieru do sveta. Len s tou hudbou to už také nadčasové nie je...

Aktualizácia (10.11.2012): Videoklip bol medzitým odstránený aj zo serveru Dailymotion.com.

Autori: Marek Majzon, Patrik Marflák (časť o zverejnení videa)
Foto: screenshot / Melina Matsoukas

Súvisiaci interpreti: No Doubt