Legendárna britská kapela Pink Floyd dosiahla v rámci portálu Amazon nový rekord v počte objednávok albumu ešte pred jeho vydaním. Presné čísla predpredaja novinky s názvom The Endless River budú známe v pondelok 10. novembra, keď sa nahrávka dostane do predaja.

Formácia v počte predobjednávok predbehla momentálne najpopulárnejší svetový boyband One Direction, ktorý doteraz držal historický rekord Amazonu s vlaňajšou štúdiovkou Midnight Memories. Titulom, ktorý si ľudia najčastejšie objednávali ešte pred jeho vydaním v tomto roku, bol predtým album Ghost Stories kapely Coldplay.

Nová štúdiovka Pink Floyd bude obsahovať 18 skladieb, ktoré pochádzajú z roku 1993, keď skupina pracovala na albume The Division Bell (1994). Nahrávka The Endless River, ktorú spevák a gitarista David Gilmour a bubeník Nick Mason venovali už zosnulému klávesákovi Rickovi Wrightovi, bude prevažne inštrumentálna, pričom staré nahrávky hudobníci obohatili o nové vrstvy. Na novinke bude hosťovať aj britský teoretický fyzik Stephen Hawking.

Kapela sa očakávaný album ešte pred vydaním rozhodla predstaviť formou takmer 10-minútového dokumentu. Na Youtube sa video objavilo len pred pár hodinami, ak viete anglicky, odporúčame pozrieť si ho.


Posledný album

Členovia kapely nedávno potvrdili, že The Endless River je ich posledným spoločným albumom. "Všetko hodnotné, čo nám ešte zostalo, je na tomto albume. Ak by sme to skúsili urobiť znova, museli by sme použiť druhotriedny materiál, a to pre mňa nie je dosť dobré," vysvetlil David Gilmour v rozhovore pre magazín Rolling Stone. Zároveň dodal, že kapela neplánuje ani turné a on sám už pre Pink Floyd vo svojom živote po tomto albume nebude mať miesto. "Bez Ricka (Wrighta, pozn. red.) turné nie je možné. Naozaj si užívam svoj život a hudbu. Už tu nie je priestor pre Pink Floyd. Pri myšlienke na to, že by sme ešte niečo urobili, ma zaleje studený pot."

Okrem toho sa gitarista a spevák, ktorý nedávno ohlásil vydanie sólového albumu, vyjadril aj k otázke fanúšikov a niektorých novinárov, prečo na albume nespolupracovali s Rogerom Watersom. Ten kapelu opustil v polovici 80-tych rokov a na novej platni nijakým spôsobom nefiguruje, keďže ide o dokončenie materiálu nahratého v období, kedy už v kapele takmer 10 rokov nepôsobil. "Prečo si niekto myslí, že to, čo robíme teraz, by malo byť akokoľvek spojené s ním, je pre mňa záhadou... Bol som tridsiatnik, keď Roger odišiel z kapely. Teraz mám 68 rokov. Už je to viac než polovica života. Naozaj už nemáme toho veľa spoločného," dodal Gilmour.


Pink Floyd vznikli v roku 1965 v zostave Syd Barrett, Nick Mason, Roger Waters a Richard Wright. David Gilmour sa ku kapele pridal v decembri 1967, v apríli nasledujúceho roka formáciu opustil Barrett. V roku 1979 potom odišiel aj Wright a v roku 1985 tiež Waters, no Wright sa neskôr vrátil.

Formácia vydala prvý album The Piper At The Gates Of Dawn v roku 1967, nasledovali nahrávky A Saucerful Of Secrets (1968), More (1969), Ummagumma (1969), Atom Heart Mother (1970), Meddle (1971), Obscured By Clouds (1972), The Dark Side Of The Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977), The Wall (1979), The Final Cut (1983), A Momentary Lapse Of Reason (1987) a spomínaná The Division Bell (1994). Kapelu v roku 1996 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Rolling Stone, Warner Music, archív)
Foto: Albert Watson

Súvisiaci interpreti: Pink Floyd