Advent je v plnom prúde a rovnako ako každý rok sa naplno roztrhlo vrece s vianočnými skladbami a videoklipmi. Od pondelka tak boli zverejnené hneď štyri nové videá s tematikou sviatkov. Niektoré sú plné gýčovosti, no v rámci tejto štvorice sa nájdu záblesky kreativity. Schválne, ktorý z videoklipov vydržíte pozerať do konca?

Spevák Thomas Puskailer je po Pavlovi Hammelovi, Mirovi Žbirkovi, Robovi Opatovskom a Martinovi Harichovi ďalším interpretom pôsobiacim na Slovensku, ktorý má nový vianočný singel. K piesni s názvom What About Christmas včera zverejnil videoklip, ktorý sa nakrúcal v Prahe a (veľmi neprekvapujúco) si v ňom zahrala aj hudobníkova manželka Abbie. O réžiu sa postaral Celso Destefano, ktorý so spevákom spolupracoval aj na akčnom klipe Moneytree. Tu však o akcii nemôže byť ani reč, video je veľmi rozvláčne a plné presladených romantických záberov.

"Som veľmi spokojný. Režisér Celso Destefano je fakt profesionál. Je to romantické a má to správnu predvianočnú atmosféru, akú sme chceli. Mám z klipu pocit ako pri pozeraní filmu Láska nebeská (Love Actually, 2003). S Abbie milujeme vianočné filmy, preto sme ich použili ako návod. Na Vianoce sa vždy teším, je to ten útulný, milujúci, magický pocit, keď trávim čas s manželkou, s rodinou a s blízkymi kamarátmi. Aj klip je o radosti z toho, že svoju lásku vidíte a spolu si vytvoríte to čarovné kúzlo Vianoc," uviedol spevák, ktorý bude tohtoročné sviatky tráviť vo Veľkej Británii. Aj tam si však prinesie kúsok Slovenska. "Na krbe máme vždy zavesené veľké červené ponožky, ale berieme si so sebou slovenské oplátky, aby aj naši kamaráti spoznali slovenské tradície," prezradil.


Americká speváčka Kelly Clarkson naproti tomu stavila na vizuál vianočného koncertu, jej videoklip k piesni Underneath the Tree pripomína televízne vystúpenie počas sviatkov. 31-ročná interpretka prezentuje skladbu spolu s kapelou a speváckym zborom, zatiaľ čo na nich padá umelý sneh. Skladba, na ktorej sa podieľal aj Greg Kurstin, je zároveň prvým singlom z vianočného albumu Wrapped in Red (2013), na ktorom sa okrem nových piesní nachádzajú aj prerábky hitov ako Run Run Rudolph, White Christmas či Silent Night.


Ďalším milovníkom Vianoc je čerstvý otecko Robbie Williams, ktorý včera zverejnil videoklip ku skladbe Dream a Little Dream. Pieseň, ktorá je súčasťou jeho aktuálneho albumu Swings Both Ways, sa dostane 15. decembra do predaja aj ako singel. Samotné video nakrútili v starom štýle ako vianočnú televíznu šou, v ktorej účinkuje okrem 39-ročného Williamsa aj jeho dlhoročný spolupracovník, textár, hudobník a producent Guy Chambers. Spomínanej štúdiovke Swings Both Ways sa minulý mesiac podarilo dobyť britský albumový rebríček, pričom už počas prvého týždňa sa z nej predalo 109-tisíc kópií.


Úplne inú atmosféru má videoklip kapely The Killers k piesni Christmas in L.A., na ktorej sa podieľal aj Taylor Goldsmith zo skupiny Dawes. V klipe si zahral aj známy herec Owen Wilson. Štyridsaťpäťročný predstaviteľ Gila z filmu Polnoc v Paríži (2011) vo videu stvárnil losangeleského herca, ktorému chýbajú klasické Vianoce v kruhu blízkych. V niektorých záberoch je možné vidieť aj 87-ročného herca Harryho Deana Stantona, známeho napríklad zo snímky Paríž, Texas (1984). O animované časti klipu sa postarali študenti a absolventi z americkej Brigham Young University.

Formácia zoskupená okolo speváka Brandona Flowersa vydala pieseň Christmas in L.A. spolu s videoklipom v rámci podpory Svetového dňa boja proti AIDS, ktorým je 1. december. The Killers tak robia každoročne už od roku 2006.


Zdroj: SITA (citácie Thomasa Puskailera: Propaganda House)
Foto: manažment Thomasa Puskailera 

Súvisiaci interpreti: Robbie Williams, Thomas Puskailer