Speváčka Amanda Palmer a skladateľ a producent Jherek Bischoff nahrali EP sláčikových coververzií skladieb Davida Bowieho, na ktorom si zaspievali aj Anna Calvi, Neil Gaiman a John Cameron Mitchell. Časť výťažku z predaja nahrávky poputuje na výskum rakoviny.

"Hudba je spojivom našich všedných životov. Je lepidlom, ktorý drží pokope momenty medzi umývaním riadu, písaním životopisu, pohrebmi, narodeniami. Čím silnejšie lepidlo, tým viac si pamätáme, a David Bowie bol po tri generácie cementom našej diaspory vystrašených čudákov," napísala Amanda Palmer v súvislosti s vydaním EP. "Bowie tvoril hudbu až do konca, ako dar na rozlúčku. A takto za ním my, hudobníci, smútime: neustále nám znie v ušiach, v hlavách. Muž, umelec, odišiel. Ale hudba, to lepidlo, tu zostáva. Naveky nás bude spájať. Dovidenia, Starman," dodala speváčka v dojímavom vyznaní na pamiatku svojho obľúbeného umelca.

Vydanie EP s názvom Strung Out In Heaven financovali fanúšikovia hudobníčky známej z kapely The Dresden Dolls prostredníctvom crowdfundingovej aplikácie Patreon. Predávať sa bude na portáli Bandcamp za symbolickú cenu jeden dolár, dobrovoľne je však možné venovať aj viac. Časť výťažku z prvého mesiaca predaja dostane oddelenie výskumu rakoviny bostonskej nemocnice Tufts Medical Center. Stane sa tak na počesť legendárneho hudobníka, ktorý podľahol rakovine 10. januára vo veku 69 rokov.

Prvou zverejnenou skladbou z unikátnej nahrávky je coververzia titulnej skladby Bowieho finálneho albumu Blackstar. V nej sa spevu veľmi dobre ujala anglická pesničkárka Anna Calvi, na EP však hosťuju aj "nespeváci" - spisovateľ a režisér John Cameron Mitchell a Palmerovej manžel, spisovateľ Neil Gaiman. Súčasťou nahrávky je aj šesť rôznych artworkov od rôznych umelcov, ktoré si môžete pozrieť na webe magazínu Pitchfork.


Zoznam skladieb na EP Strung Out in Heaven:


1. Blackstar (feat. Anna Calvi) 
2. Space Oddity (feat. Neil Gaiman)
3. Ashes To Ashes 
4. Heroes (feat. John Cameron Mitchell)
5. Helden (singlová verzia) (feat. John Cameron Mitchell)
6. Jherek Bischoff - Life On Mars? (inštrumentálna skladba)

Autorka: Michaela Ivaničová (zdroj: Pitchfork.com, archív Hudba.sk)
Foto: Amandapalmer.net

Súvisiaci interpreti: David Bowie