Na českom multižánrovom festivale Colours of Ostrava 2014, ktorý sa uskutoční od 17. do 20. júla, vystúpi aj americká indie rocková kapela The National. Pridá sa tak k menám ako ZAZ, Robert Plant či John Butler Trio.

"The National na našom festivale predstavia nielen staršie známe skladby, ale aj piesne z vlaňajšieho úspešného albumu Trouble Will Find Me," uviedla riaditeľka podujatia Zlata Holušová. Okrem uvedenej formácie pribudli do line-upu aj skupiny Hidden Orchestra, Assurd & Enza Pagliara, Lo Cor de la Plana, Ve Zou Via a Jupiter & Okwess International.


The National vznikli v roku 1999 v Cincinnati, no v súčasnosti pôsobia v New Yorku. Zostavu kapely tvoria spevák Matt Berninger, bratia Aaron (gitara a klávesy) a Bryce Dessnerovci (gitara), a bratia Scott (basgitara) a Bryan Devendorfovci (bicie).

Formácia debutovala v roku 2001 eponymným albumom, po ktorom nasledovali štúdiovky Sad Songs For Dirty Lovers (2003), Alligator (2005), Boxer (2007), High Violet (2010) a Trouble Will Find Me (2013), za ktorú získali nomináciu na Grammy v kategórii Najlepší alternatívny album. Formácia počas svojho pôsobenia spolupracovala s takými menami ako Sufjan Stevens, Thomas Bartlett (Doveman), Justin Vernon, Richard Reed Parry či Nico Muhly.


Počas festivalu Colours of Ostrava 2014 vystúpi aj ZAZ, Robert Plant s kapelou Sensational Space Shifters, americká speváčka Iyeoka, formácia Goat, pesničkár John Grant, skupina John Butler Trio či psychedelická kapela MGMT a sedemčlenná bubenícka skupina Les Tambours du Bronx. Nedávnymi prírastkami sú aj The Asteroids Galaxy Tour z Dánska, tureckí Taksim Trio, avantgardný saxofonista Guillaume Perret so skupinou The Electric Epic či jamajský reggae veterán Winston McAnuff. Vstupenky na festival aktuálne stoja 1 790 Kč (v prepočte 65 €).

Zdroj: PR, SITA, archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/thenationalofficial

Súvisiaci interpreti: National