Skupinu Taktici dnes čaká výnimočný večer. Tam, kde to všetko začalo - v bratislavskom V-klube - sa aktuálna zostava hudobníkov rozlúči so zakladateľom kapely Vladom Koleničom. Zároveň odštartuje novú éru s vtipne pozmeneným názvom Tiktaci, pod ktorým už čoskoro odohrá aj exkluzívny koncert so skupinou Elán.

Legendárna kapela slovenskej pop-rockovej scény Taktici po desaťročiach svojho fungovania zaniká. Už dnes večer (6.5.) sa jej aktuálni členovia Vlado Čulík, Ivan Getting, Andrej Jeriga, Elo Vojta a Oto Váhovský symbolicky vo V-klube rozlúčia s názvom Taktici a poďakujú sa pôvodnému zakladateľovi Taktikov Vladovi Koleničovi, ktorý dlhodobo žije v zámorí. Napriek tomu s kapelou externe spolupracoval ako skladateľ a textár. To však nebude platiť pre novú skupinu Tiktaci, ktorá dnes večer odohrá premiérové vystúpenie pod týmto názvom a jej členovia už teraz plánujú ďalšie koncerty aj nové pesničky. 

"Pri príležitosti návštevy Vlada Koleniča sa skupina poďakuje za prepožičaný titul Taktici a dôstojne mu ho odovzdá naspäť. Týmto existencia slovenskej verzie skupiny Taktici skončí. Ďalej budeme pokračovať pod novým názvom Tiktaci. Produkcia bude rovnaká ako doteraz, akurát budú viac pribúdať nové pesničky. Názov Tiktaci má v sebe posolstvo, ktoré Taktici zanechali nenaplnené po odchode v roku 1979," vysvetlil spevák, gitarista a skladateľ Vladimír Čulík.


Na oslave 50. výročia V-klubu zahrajú s Elánom

Dnešný večer, spojený s premiérou nového hudobného dokumentu Taktici večne živí, je určený pre uzavretú spoločnosť blízkeho okruhu kapely a novinárov. Nová kapela Tiktaci sa však širšej verejnosti vo veľkom štýle predstaví už desať dní po svojej koncertnej premiére. Stane sa tak na rovnakom mieste - 16. mája spolu s legendárnou skupinou Elán pri príležitosti osláv 50. výročia bratislavského V-klubu. Tiktaci odpália najväčšie hity kapely Taktici ako sú Blázni, 10 dkg tresky, Dáša, Tunel s Jožom Rážom, ale aj úplné novinky.

"Viem, že táto zmena nebude ľahká pre okruh ľudí, ktorí boli zvyknutí na Taktikov, ale verím, že ich nesklameme. Popri našej novej tvorbe budeme hrávať aj staré skladby Taktikov ako to bolo doteraz a hlavne v zodpovedajúcej kvalite," dodal Čulík. "Niekoľko pesničiek od starých Taktikov zahráme ako spomienku na skupinu, ktorá bola určité obdobie neoddeliteľnou súčasťou života V-klubu. Opäť sa na jednom pódiu stretneme s Elánom a veľmi sa už všetci tešíme. Skladbu Tunel zahráme ako prvú v novom aranžmáne. Spolu zahráme osem skladieb a dve z nich budú novinky kapely Tiktaci."


Niečo z histórie...

Prvé vystúpenia pôvodnej skupiny Taktici zažili pamätníci práve v bratislavskom V-klube. Kapela hrala vlastné melodické a optimisticky ladené slovenské piesne. Výraznou postavou Taktikov bol líder skupiny a spevák Vlado Kolenič. Medzi najväčšie hity kapely patrili piesne PriateľTelefón10 dkg tresky, Zmrzlina, Dáša, VodkaPredavačka lángošovTanečník alebo Blázni. V roku 1979 dostali Taktici pozvanie na koncertné turné do Anglicka ako predkapela Garryho Glittera. Nariadené orgány však skupine nepovolili vycestovať, a tak sa traja členovia - Vlado Kolenič, Július Mikeš a Štefan Peller - sa rozhodli do USA. Podľa vtedajších zvykov sa stala tvorba emigrantov pre domácu verejnosť zakázanou a kapela so slovenskou scénou na dlhé roky stratila kontakt.

V roku 1989 sa o oživenie produkcie skupiny Taktici postarala kapela Nový Al-bum, ktorá hrávala coververzie hitov Taktikov. V roku 2000 vydala dva albumy s titulom Nový Al-bum - Taktici. V roku 2004, počas krstu tretieho albumu s názvom Taktici 2004 The Best Of, dostala kapela Nový Al-bum od Vlada Koleniča povolenie používať meno Taktici. V roku 2005 vyšiel kapele ďalší album s názvom Taktici 2005, na ktorom v spomínanej skladbe Tunel hosťoval aj Jožo Ráž. V tom istom roku boli noví Taktici predkapelou na turné Elánu a v ankete Slávik sa stali Skokanom roka.

Kapela okrem duetu s Jožom Rážom nahrala aj niekoľko ďalších úspešných rádiových singlov ako Seňorita Margarita, Láska cez mobil, či Diéta. V roku 2007 nahrali Taktici ďalší štúdiový album s názvom "Taktici 2007 - Imidž je nanič, keď ležíš v cintoríne". Na albume sa nachádza aj duet Keď ma podvedieš s Luckou Vondráčkovou. Nová éra kapely začína zmenou názvu, viac sa o jej novinkých dozviete už čoskoro na stránke www.tiktaci.sk.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Jozef Janíček

Súvisiaci interpreti: Taktici