Pred pár dňami ohlásený singel s názvom Dark Necessities je tu a obsahuje všetko, čo robí skladbu klasickým RHCP hitom, plus niečo navyše. Spolu s prvou pesničkou po piatich rokoch od vydania albumu I'm With You (2011) kapela zverejnila aj podrobnosti o jedenástej štúdiovke.

Kritici jednej z najpredávanejších kapiel hudobnej histórie "čili papričkám" často vyčítajú, že sa od vydania svojho prelomového albumu Blood Sugar Sex Magic (1991), najmä čo sa týka singlov, hudobne točia okolo rôznych variácií toho istého songu. Iste, Red Hot Chili Peppers majú svoj signifikantný zvuk, ktorý je okamžite rozpoznateľný aj v čerstvo zverejnenej novinke, no podobnosti s minulou tvorbou - tentokrát je to napríklad basa a hand claps á la Can't Stop - väčšinou dokážu vyvážiť novými, resp. menej ošúchanými elementmi.

Povedz svetu, že padám z oblohy

V Dark Necessities príjemne prekvapí melancholická atmoféra a vykľudnený, takmer až trip-hopový tón piesne, v ktorej charakteristické bass slap funkovanie značky Flea zjemňuje u RHCP nie často počutý klavír a v refréne i sláčiky. Výsledkom je skladba, ktorá má nemalý komerčný potenciál, no pritom znie úplne prirodzene, nenásilne a nie je v nej cítiť kalkul - napokon, rádiá väčšinou po skladbách presahujúcich päť minút nesiahajú. Toto však vyrieši radio edit, ktorý je o minútu kratší. Strihalo sa najmä na konci, kde si po predchádzajúcej dominancii klavíra poslednú minútu pre seba uchmatol Josh Klinghofer s gitarovým sólom. Z neho si poslucháči rádií vychutnajú len polovicu.

Frontman Anthony Kiedis podáva štandardný výkon, nepredvádza nič, čo by sme od neho ešte nepočuli. Na druhej strane, po toľkých rokoch už nemá čo dokazovať. "Nepoznáš moju myseľ, nepoznáš môj druh. Temné potreby sú súčasťou mojej konštrukcie, povedz svetu, že padám z oblohy," spieva v nevtieravom refréne, ktorý sa síce po pár vypočutiach zapíše do hlavy, no chytľavosť piesne viac spočíva v skvele naaranžovanej hudbe ako v slovách.


Najmenej vystrkuje rožky bubeník Chad Smith, ktorého bicie znejú pre niekoho možno až príliš decentne. Zrejme sa o to pričinil najmä producent Danger Mouse, člen dua Gnarls Barkley, známy aj vďaka spolupráci na albumoch Gorillaz, Becka, Norah Jones či rockového dua The Black Keys. Aj tomu na albumoch El Camino (2011) a Turn Blue (2014) ubral z garážového feelingu v prospech zvuku, ktorý je síce "vyžehlený", no neznie umelo a sterilne. Na albume sa okrem neho podieľal aj Nigel Godrich (Radiohead), ktorý celú nahrávku mixoval.

Názov jedenástej štúdiovky je The Getaway, ponúkne 13 skladieb a na trh sa dostane 17. júna, pričom vo fyzickej podobe vyjde okrem CD aj v limitovanej edícii na dvojvinyle. Kapela včera zverejnila aj obal albumu, na ktorom dievčatko v zašitej uličke veľkomesta venčí svojho medveďa, mývala a krkavca (very cool!). Pár dní pred vydaním očakávanej nahrávky kapela vystúpi ako headliner na rakúskom festivale Nova Rock, kde popri hitoch určite zaznejú aj horúce novinky.


Tracklist albumu:

1. The Getaway

2. Dark Necessities
3. We Turn Red
4. The Longest Wave
5. Goodbye Angels
6. Sick Love
7. Go Robot
8. Feasting on the Flowers
9. Detroit
10. This Ticonderoga
11. Encore
12. The Hunter
13. Dreams of a Samurai

Red Hot Chili Peppers - The Getaway Zdroj: Warner Music 
Red Hot Chili Peppers pochádzajú z Kalifornie a patria medzi najúspešnejšie rockové kapely hudobnej histórie. Skupina vznikla v roku 1983 v Los Angeles, zo súčasných členov sú v zostave od začiatku Anthony Kiedis a Michael "Flea" Balzary, najčastejšie sa menil post gitaristu, na ktorom najdlhšie pôsobil John Frusciante.

Eponymný debut vydali v roku 1984, nasledovali nahrávky Freaky Styley (1985), The Uplift Mofo Party Plan (1987) a Mother's Milk (1989). Známejšími sa však papričky stali až v roku 1991 po vydaní štúdiovky Blood Sugar Sex Magik. Odvtedy vydali ďalších päť albumov - One Hot Minute (1995), Californication (1999), By The Way (2002), Stadium Arcadium (2006) a I'm With You (2011).

Medzi ich najväčšie hity patria skladby Under The Bridge, Scar Tissue, Californication, Otherside, By The Way, Dani California, Can't Stop či Give It Away. Celosvetovo predali viac ako 80 miliónov kópií nahrávok, získali šesť cien Grammy či jednu BRIT Award. V roku 2012 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 


Autor: Patrik Marflák + Warner Music (info o albume), SITA (biografia)
Foto: Redhotchilipeppers.com

Súvisiaci interpreti: Red Hot Chili Peppers