Hovorí sa, že mladým patrí svet a v prípade 22-ročného slovenského huslistu to platí stopercentne. V posledný júlový víkend bol súčasťou otváracieho ceremoniálu Špeciálnych olympijských hier, kde ako sólista sprevádzal hviezdnu kanadskú speváčku Avril Lavigne na štadióne pred 70-tisícovým publikom. Milióny ďalších sledovali vystúpenie v priamom prenose.

Špeciálne olympijské hry sa konajú už od roku 1968 a tento rok sa uskutočnili v americkom Los Angeles, kde sa počas deviatich dní predstavilo viac než 6500 mentálne znevýhodnených športovcov zo 165 krajín sveta. Avril Lavigne s kapelou a hosťom Filipom Jančíkom počas slávnostného otvorenia hier naživo predviedli tohtoročnú hymnu podujatia s názvom Fly, pre ktorú si mladý slovenský virtuóz svoje husľové party skomponoval a nahral sám.

Je tak pod skladbou podpísaný spolu s menami ako sú Chad Kroeger z kapely Nickelback, skladateľ a producent David Hodges (ex-Evanescence) a svetovo uznávaný producent Chris Baseford. Ako sme už informovali, k tomuto nevídanému úspechu došlo po tom, ako si ho začiatkom roka pri pouličnom muzicírovaní v Los Angeles všimla speváčkina manažérka a ponúkla mu spoluprácu.

"Často sa vraví, že veľa umelcov bolo objavených na ulici. Nikdy som tomu neveril a zdalo sa mi to ako klišé. Až doteraz. Ak je niekto dobrý, nepotrvá dlho, kým ho niekto objaví, obzvlášť v LA. Bol to naozaj taký pravý americký sen," povedal ešte v máji sympatický mladík z Popradu, ktorý už stihol spolupracovať s menami ako David Koller, švédskou víťazkou Eurovízie Loreen, americkou speváčkou Lillie McCLoud alebo so slovenským raperom Egom.

Prečítajte si: Mladý Slovák očaril Avril Lavigne, teraz boduje s coverom hitu Maroon 5

Úspech a pokora

Za sebou má už koncerty vo Švédsku, Fínsku, Nemecku, Rakúsku, Rusku, Česku, Maďarsku, či v ázijskom Singapure, no ten najvýznamnejší odohral práve v sobotu 25. júla na štadióne Memorial Coliseum v Los Angeles. Okrem desiatok tisíc návštevníkov podujatia sa jeho umenie dostalo aj k miliónom divákov viacerých televízií vrátane jedného z najznámejších svetových športových kanálov ESPN.

"Bol to nezabudnuteľný a najsilnejší moment v mojom živote. Avril je Hviezda, skutočne. Je úžasná, nielen tým, ako nádherne vyzerá, ale je aj hviezdou vo vnútri," opísal svoje dojmy s odstupom času vo včerajšom statuse na Facebooku. "Nepíšem statusy po každom koncerte, ale toto nebolo len o hraní a zábave. Bolo to o podpore a pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú. Pocit, že sme niekomu vyčarovali na tvári úsmev, pre mňa znamená viac než čokoľvek iné," napísal Filip. 

Pozrite si vystúpenie Filipa Jančíka s Avril Lavigne:


K fotke s Wonderom sa nedostal, prvú dámu sledoval z pódia

Veľa dôvodov na úsmev mal samozrejme aj Filip, ktorý si z podujatia odniesol zážitky na celý život. Počas nahrávania skladby Sky sa s Avril Lavigne nestihol stretnúť, všetko si však vynahradil pred a po vystúpení na Špeciálnych olympijských hrách. "Mal som možnosť sa s Avril nielen stretnúť a vidieť, ale aj porozprávať. Bol som milo prekvapený, pretože poznala moju tvorbu, videoklipy a dokonca pochválila moju produkciu a talent. Taktiež som bol v siedmom nebi, keď pochválila samotnú spoluprácu v spoločnej pesničke aj na pódiu. Je to pre mňa veľká pocta a nesmierne ma to povzbudilo pracovať na sebe ešte viac," prezradil talentovaný hudobník.

Na podujatí vystúpil aj legendárny spevák Stevie Wonder, no hoci mal šatňu hneď vedľa Filipa, mladý Slovák sa k nemu nedostal. Chcel sa s ním odfotiť, no nevidiaceho umelca podľa jeho slov strážilo vždy najmenej päť ochrankárov. O veľkosti a význame podujatia svedčí aj to, že na úvod hier mala príhovor manželka amerického prezidenta Michelle Obama. A práve s ňou má huslista spojený ďalší zaujímavý zážitok.

"Po príchode na štadión sme sa šli všetci najesť, keď zrazu prišli ochrankári, ľudia z manažmentu Avril Lavigne, spolu s dalšími manažérmi ostatných hviezd a vyzvali nás k opusteniu cateringového priestoru. Celý areál sa uzavrel a nikoho nepustili von ani dnu. Ak by sme sa nestihli presunúť z cateringu do backsgate za pódiom, nemohli by sme vystupovať. Secret service prvej dámy je známy tým, že nikto nikdy nevie ako, kedy a kde prvá dáma príde," hovorí s úsmevom Filip, ktorý mal možnosť sledovať jej príhovor priamo z pódia. Svedčí o tom fotografia, s ktorou sa na sociálnej sieti podelil pár dní po podujatí.

Na vlastné náklady

Náklady spojené s účasťou na slávnostnom ceremoniáli si musel mladý hudobník hradiť sám. "Možnosť zúčastniť sa a otvoriť toto veľkolepé, svetové podujatie je dosť finančne náročné, keďže šlo o benefíciu a náklady produkcia nepreplácala. Vďaka mojim partnerom, ktorí podporujú môj talent, som mohol vycestovať a reprezentovať našu krajinu a meno Slovenska - veľké ďakujem," dodáva Filip.

Priamo na mieste si však užil aj luxus, ktorý je pre svetové hviezdy a ich tímy štandardom. "V deň veľkého koncertu prišiel pre nás hudobníkov, ktorí sme hrali s Avril Lavigne, veľký, asi 25-miestny luxusný autobus, aj keď sme boli len desiati. Mali sme dokonca luxusnejší autobus ako Stevie Wonder," prezradil hudobník, ktorý si okrem otvorenia hier zahral aj na hudobnom podujatí Special Olympics Festival. Tam sa pár dní po ceremoniáli predstavil už s vlastnou kapelou a programom, v ktorom spája klasickú hudbu s rockom, popom, hip-hopom či tanečnou hudbou.

Pozrite si Filipovu coververziu hitu Animals od Maroon 5:


Autor: Patrik Marflák (informácie a citácie: Peter Roško, PR manažér Filipa Jančíka)
Foto: archív Filipa Jančíka

Súvisiaci interpreti: Avril Lavigne