Nedávne MTV VMA pripravili dostatočnú pôdu pre resuscitovanie kariéry Justina Biebera. Okrem neho sa v rámci hudobných vizuálov "hecol" aj Avicii, ktorý ponúka rovno dva klipy. V pokračovaní článku si môžete pozrieť čím prispeli Cee Lo Green, Tinashe, Above & Beyond, Jean Michelle Jarre so speváčkou Little Boots či český rockový projekt Květy.

Hneď od pondelka potešil svojich fanúšikov Justin Bieber. Po tom, ako v nedeľu 30. augusta naživo predviedol spoluprácu s tímom Jack Ü (producenti Diplo a Skrillex) Where Are Ü Now, odpremiéroval aj svoj nový singel What Do You Mean?. Comebacková skladba miláčika teenageriek získala vizuál z dielne BradFurmana. V ňom sa spoločne s partnerkou snažia divákom ukázať, čo konkrétne spevák myslí svojim textom o nerozhodnosti žien. Videoklip však okrem bozkávania a vzápätí odkopnutia obsahuje tiež zápletku. Dvojicu unesie skupina mužov v maskách, z ktorej sa nakoniec stane partia na zábavu. Lídra "skupiny organizovaného zločinu" si zahral herec John Leguizamo (hlas leňochoda Sida z rozprávkovej ságy Doba ľadová). Návrat sa 21-ročnému Bieberovi vskutku podaril. Novinka sa vyšplhala na vrchol britského singlového rebríčka a okrem toho vytvorila nový britský rekord v počte streamov, keď počas úvodného týždňa dosiahla na streamovacích službách až 3,2 milióna vypočutí. Predchádzajúci rekord držala formácia One Direction so skladbou Drag Me Down, ktorá zaznamenala počas prvého týždňa 2,03 milióna vypočutí.


Organizovaný zločin v pravom slova zmysle a celkom emotívne je ústredným motívom oboch nových videoklipov holandského dídžeja Avicii. Oba sú jeho režisérskym debutom, no spolupracoval na nich aj s Levanom Tsikurishvilim. Singel For A Better Day s vokálmi AlexEberta (Edward Sharpe and the Magnetic Zeros) sa sústreďuje na pomstu organizácii, ktorá kupčí s deťmi, pričom na jej najvyššej pozícii sedí švédsky herec Krister Henriksson. Novinku Pure Grinding naspieval Earl St. Clair (Def Jam) a venuje sa problému násilia počas lúpežných prepadnutí v bankách. Obe skladby predznamenajú vydanie druhého štúdiového albumu Stories. Ten by mal uzrieť pulty predajní 2. októbra. Avicii posolstvo klipov vysvetlil nasledovne: "Všetky skladby majú príbehy, ktoré som chcel vypovedať. Vidina lepšieho života často nahráva manipulácii rodinami a deťmi tými najopovrhnutiahodnejšími ľuďmi na svete. Je to problém, ktorý si zaslúži hlasnejšiu diskusiu. Najmä teraz, keď toľko ľudí uteká z vlastných domovov do bezpečia z vojnou ohrozovaných krajín."


Cee Lo Green sa taktiež pozastavuje nad svetom, ale už v jeho posledných časoch. Animované video k singlu Sign Of The Times, ktorý sampluje skladbu Angela od hudobníka a producenta Boba Jamesa, predstavuje víziu apokalypse a toho, ako sa počas nej bude utrápené ľudstvo správať. Pieseň pochádza z pripravovaného nového albumu Heart Blanche. Z nahrávky vychádzajúcej 13. novembra niekdajší člen formácie Gnarls Barkley predtým vypustil song Robin Williams.  


Animovaný videoklip ku skladbe Cizinec vydal český projekt Květy. Hudobníci Martin E. Kyšperský (spev, elektrické a akustické gitary), Albert Novák (husle), Aleš Pilgr (bicie a perkusie) a Ondřej Čech (basgitara, kontrabas) potešili svojich fanúšikov nasledovníkom kritikmi aj poslucháčmi ospevovanej kolekcie Bílé včely (2012). Štúdiová nahrávka Miláček slunce obsahuje experimenty so všetkými hudobnými nástrojmi, napriek tomu sa snažili vyhodiť všetko to, čo bolo navyše. Z nej pochádza aj pieseň, ktorej video vykresľuje jednoduchý príbeh cudzinca z inej planéty.


V jednoduchosti je krása si povedala speváčka Tinashe. Do svojho bezdejového videoklipu spojila skladby Bet Feels Like Vegas, čo režisérsky zverila do rúk Stephena Garnetta. Fúzia oboch piesní získala názov All In Good Time a v nej sa R&B speváčka najprv v natiahnutých elasťákoch v prostredí diaľničného tunela celkom dlho rozcvičuje. V strede klipu s temnou atmosférou si nakoniec aj zabehá. V posledných minútach vizuálu pravdepodobne prorokuje novú kolekciu piesní, ktorá bude pokračovaním minuloročného debutu Aquarius.


Urbánne je aj video pripomínajúce film Bezsenné noci v Seattle. Žena cestuje autom uprostred noci a počúva rozhlasové vysielanie pre osamelých ľudí. Do relácie zavolá muž - vdovec s malým synom. Ten už ani nedúfa, že niekedy stretne životnú lásku. Vyvrcholenie príbehu sa odohrá v New Yorku, kde sa dvojica dá priam instantne dohromady, a to len vďaka tomu, že neplnoletý syn utečie lietadlom do "Veľkého jablka". Singel sa volá Fly To New York a vydala ju tranceová trojica Above & Beyond. O vokály sa postarala britská speváčka Zoë Johnston.


Zaujímavú tanečnú novinku priniesol Jean-Michel Jarre. Na singli If...! vypomáha speváčka Victoria Hesketh aka Little Boots, ktorú môžu fanúšikovia britskej hudby poznať vďaka singlu New In Town z roku 2009. Ťažisko videoklipu spočíva v hľadaní svojej druhej polovičky, čo v iných záberoch striedajú umelecké obrazy. Fanúšikovia nájdu pieseň na albume Electronica Pt. 1: The Time Machine. Ten obsahuje prínos aj od umelcov ako Boys Noize, Vince Clarke, Moby, Gesaffelstein, Armin van Buuren a iných.


Autor: Marek Majzon (zdroj: Billboard.com, Stereogum.com, RollingStone.com)
Foto: Universal Music