Red Hot Chili Peppers vydali v piatok 1. apríla svoj dvanásty štúdiový album Unlimited Love. Obsahuje 17 skladieb, za čo sú fanúšikovia kapele určite vďační. Vydaniu štúdiovky ešte v decembri 2019 predchádzala ďalšia výborná správa, a to návrat gitaristu a skladateľa Johna Fruscianteho. Začalo sa tak už tretie pôsobenie tohto talentovaného muzikanta v kalifornskej zostave.

Spolupráca Johna Fruscianteho so skupinou Red Hot Chili Peppers bola vždy spojená s tými najlepšími albumami, no zároveň aj s určitým rizikom či pocitom neistoty. Formáciu totiž už dva razy opustil a musela si hľadať nového gitaristu.

V jeho prípade náhrada nebola nikdy jednoduchá a vzhľadom na jeho jedinečnosť mala vždy veľký vplyv na zvuk kapely počas jeho neprítomnosti. Pri všetkej úcte ku gitaristom, ktorí po jeho odchode v kapele pôsobili, nemožno poprieť, že počas týchto období to bola vždy trochu iná kapela a mnohí fanúšikovia naňho skrátka nedajú dopustiť.

Teraz však svitlo na lepšie časy. Pri príležitosti vydania albumu Unlimited Love sa so spevákom Anthonym Kiedisom o doterajšej spolupráci s Frusciantem, ale aj o iných veciach porozprával v zaujímavom rozhovore novozélandský moderátor a dídžej Zane Lowe, ktorý dlhé roky pôsobil BBC Radiu 1 a od roku 2015 je jednou z hlavných osobností rádia Apple Music 1 (pôvodne Beats 1).

Uvoľnený a úprimný rozhovor medzi velikánmi hudobného sveta, medzi ktorými je zjavný hlboký rešpekt, úcta a priateľstvo, má takmer hodinu. Nižšie si môžete prečítať pár zaujímavých vyjadrení, ktoré v ňom zazneli práve v súvislosti s návratom Johna Fruscianteho.


Frusciante sa pripojil k zostave v roku 1988 po smrti Hillela Slovaka, ktorý sa ako 26-ročný predávkoval heroínom. Následne spolu nahrali albumy Mother's Milk (1989) a Blood Sugar Sex Magik (1991). V roku 1992 však odišiel. Obrovský úspech nezvládol.

"Boli sme v tom čase obaja dosť hlúpi. Rozprávali sme sa o tom už skôr. Obaja sme chceli niečo iné. On bol v niektorých veciach viac vyvinutý, v iných zase menej. Zmizol a my sme to nejako prežili a zažili sme veľmi zaujímavé obdobie s Daveom Navarrom a John padol tak hlboko, ako mohol. A potom sa ozvalo šepkanie ducha, ktorý povedal, 'Hej, ešte som tu' alebo 'Poďme to spraviť'," povedal Kiedis o období po prvom odchode Fruscianteho.

Do kapely sa vrátil v roku 1998 a vydržal v nej do roku 2009. "Prišli Californication, By the Way, Stadium Arcadium a potom urobil holistické rozhodnutie. Povedal si, že to nie je pre neho, že je to naňho jednoducho príliš veľa. Príliš veľa pozornosti, cestovania, chaosu, jednoducho všetkého. Takže odišiel. Myslím si, že potreboval poriadnych 12 rokov na to, aby to všetko spracoval. Potreboval nájsť odpovede na otázky ako 'Kto sú tí ľudia? Čo pre mňa znamenajú? Čo sme spoločne dokázali? Aký život chcem žiť?'. Veľmi múdre. Myslím si, že prišiel na to, že akokoľvek táto situácia môže byť zložitá, je to len život, len príležitosť a len kapela a možno, že to dokážem zvládnuť aj lepšie," dodal.

Kiedis hovoril aj o vzostupoch a pádoch kapely a že niektoré zmeny im pomáhali zachovať si nadšenie. Vyhlásil, že niektoré skupiny jednoducho nemajú určené, aby spolu vydržali tak dlho. "Niektoré kapely majú kratšiu životnosť. Nie je to pre každého. Navyše, niekedy je zábava robiť to len určitý čas a potom sa pustiť do niečoho iného. Myslím si, že je to o chémii. Nás drží pokope zdravý, súťaživý, bratský a rodinný element. Zažili sme toho spolu už naozaj veľa a sme od seba závislí. A možno je to len o šťastí, že sa jednoducho našli správni ľudia."

Spevák tiež povedal, že stále pociťuje veľkú radosť z muziky a je rád, že má v kapele miesto, kde sa môže naplno vyjadriť. Jeho vášeň a radosť z toho, čo robí, sa prejavila na albume Unlimited Love či vo videoklipe k novému singlu These Are The Ways, kde pri úteku pred policajtmi a hraní s kapelou ukazuje, že vo veku 59 rokov je stále plný energie. 

Prečítajte si tiež: Red Hot Chili Peppers pokračujú s albumom Unlimited Love presne tam, kde skončili v roku 2009


Jednou z tém v druhej časti rozhovoru je aj koncertovanie. Kapela sa v júni tohto roka vráti na veľké pódiá prvýkrát po piatich rokoch, s Johnom Frusciantem dokonca po pätnástich. Podľa speváka je dôležité, aby každý urobil v rámci príprav na koncerty svoj diel práce, pretože on ako líder nevie ovplyvniť to, aké výkony podajú ostatní členovia skupiny. O tom, že gitarista bude po návrate do kapely na turné v top forme, však nepochybuje.

"John to zvládne, už vie, že to bude zase raz šialený svet rock'n'rollu, a myslím, že je na to všetko emocionálne pripravený lepšie ako predtým. Už to má zažité a vie, že počas turné sa môžu stať tie najabsurdnejšie veci, ktoré skrátka musíš preskákať. (...) Začínali sme v malých kluboch, ktoré sú nám stále blízke, rovnako aj štadióny či festivaly alebo niečo medzitým, všetko je to dobré," hovorí Kiedis. O tom, že koncerty RHCP budú stáť za to, svedčia aj aktuálne televízne vystúpenia v šou Howarda Sterna a Jimmyho Fallona, kde bubeník Chad Smith sympaticky vzdal hold nedávno zosnulému kolegovi Taylorovi Hawkinsovi z Foo Fighters.

Jeden z prvých koncertov veľkého turné k albumu Unlimited Love odohrajú Red Hot Chili Peppers v Bratislave. Predstavia sa 12. júna na futbalovom štadióne Tehelné pole ako hlavná hviezda nového Lovestream Festivalu. Počas troch dní sa na podujatí predstavia aj ďalšie medzinárodné hviezdy ako Dua Lipa, Calum Scott, Lost Frequencies, Zara Larsson, Rival Sons či Zoe Wees ako aj hviezdy československej scény – IMT Smile, Lucie, Kryštof, Inekafe, Horkýže Slíže, Heľenine Oči, No Name či Čechomor.

Lístky na všetky tri dni Lovestream Festivalu:  

Lovestream Festival 2022 prináša agentúra Silvi Production v spolupráci s Marcelom Avramom a Concerts East.


John Frusciante o návrate do kapely:


Zaujímavý je aj takmer 80-minútový podcast/rozhovor medzi Kiedisom, Frusciantem a producentom Rickom Rubinom:


Autori: Lukáš Dedík, Patrik Marflák

Súvisiaci interpreti: Red Hot Chili Peppers