Kalifornskí hudobníci Deftones nás minulý týždeň konečne poctili novou skladbou. Ako sa dalo čakať, silný vplyv naň mali vedľajšie projekty frontmana China Morena. Stále je to ale starý dobrý Deftones.

Magnet týždňa

Deftones si z nás niekoľko týždňov robili dobrý deň, teasovali nové veci, ale napokon sme sa dočkali aj prvej naozajstnej novinky – kapela cez týždeň predstavila otváračku nového albumu Gore. Prayers / Triangles je pre Kalifornčanov veľmi typický kúsok, ktorý štýlovo nadväzuje na štúdiovku Koi No Yokan. Určite to nie je najlepší song, aký skupina kedy spravila, ale je to dobrý predvoj toho, čo nás 8. apríla čaká. (pm)


Šroty týždňa

Ak by na našu planétu dorazili mimozemšťania a ako prvého by stretli Wesa Scantlina z Puddle of Mudd, asi by oľutovali, že vôbec vynaložili akúkoľvek snahu nadviazať kontakt. Je však zaujímavé, že táto troska ešte stále dokáže vystupovať na verejnosti. Nerozumiem ale, ako je možné, že koncerty tejto dávno mŕtvej a úplne zbytočnej kapely ešte stále dokážu pritiahnuť dostatočný počet ľudí na to, aby boli zorganizované. Možno je to nejaká forma masochistickej zábavy - niečo ako bolestivý stand-up. Aspoň tak mi pripadá záver ich ostatného koncertu. Počas incidentu, ktorý zachytáva aj toto video, Wes obviňuje jedného z divákov, že mu ukradol dom. Presne tak. Dom. A tak. (pm)

Dosť nepríjemný týždeň má za sebou Benji Webbe zo Skindred. Keď sa aj s priateľkou vracali domov z kamarátovej party, napadla ich skupina žien a Benjiho porezali na tvári a krku. Obaja sú našťastie viac-menej v poriadku, ale spevák si odniesol dosť nepekný suvenír. (pm)

Novinky

Dave Mustaine a spol. môžu spokojne oslavovať. Z albumu Dystopia sa za prvý týždeň predalo 49-tisíc kusov a pristál na tretej priečke amerického rebríčku predajnosti Billboard 200. Megadeth sa tak vysoko naposledy prepracoval až v roku 1992. Countdown to Extinction sa vtedy umiestnil dokonca na mieste číslo 2. (pm)


Fanúšikovia industrialu sa môžu začať tešiť na debutový album Surgical Meth Machine. Nový projekt Ala Jourgensena (Ministry) podpísal zmluvu s vydavateľstvom Nuclear Blast a novinka uzrie svetlo sveta v polovici apríla. (pm)

Dôvod na radosť nám dali aj The Dillinger Escape Plan. Nový album gitarista kapely Ben Weinman potvrdil v rozhovore pre stránku VoidAu.com. Podľa jeho slov je album dosť temný a ešte divnejší, ako jeho predchodca. (pm)

Ak ste ulietali na Roots (1996) od Brazílčanov Sepultura, tiež sa vám tento týždeň ujde. Pôvodná kapela sa zrejme dokopy nedá, ale Igor a Max Cavalerovci ohlásili, že pri príležitosti dvadsiateho výročia tohto významného albumu spravia s Cavalera Conspiracy špeciálne turné, na ktorom ho odohrajú v celom znení. (pm)


Grúvujúci rockeri The Winery Dogs, ktorí 16. februára zahrajú v Bratislave, sa pripomínajú novým videoklipom. Z ich septembrového albumu Hot Streak pochádza rovnomenná pieseň, ktorú ošetrili zábermi kapely zaujatej hazardom v kasínach, prelínanými živým hraním. Trojica pánov v zložení Richie Kotzen, Mike Portnoy a Billy Sheehan si hranie akéhokoľvek druhu nesmierne užíva a bude radosť sledovať ich budúci utorok na pódiu MMCčka. (ak)


Kopu dynamických záberov na hrajúcu kapelu priniesol aj klip Paradise Lost k piesni Terminal. Tie boli obstarané na augustovom koncerte v nemeckom meste Bielefeld. Anglická gothic metalová legenda vydala v júni minulého roku úspešnú dosku Plague Within, ktorá znamenala poctivý návrat ku koreňom. (ak)


Dream Theater
pozbierali všetky gule z obalov svojich albumov a vytvorili 130 minútovú nahrávku, ktorá by Vás mala ohúriť. V singli The Gift of Music sa spieva že "ľudia už na hudbu nemajú čas" a americkí prog rockeri by to chceli zmeniť. Podarilo sa im to? Páči sa Vám novinka The Astonishing? Nevadí, že bicie znejú ako z Images and Words, vytratila sa dravosť a skladby sa snažia podobať filmovému soundtracku? (ak)


Skvelá a prekvapujúca správa pre všetkých post-metalistov. Cult of Luna 8. apríla vydajú nový album. Kapela, ktorá sa po albume Vertikal z januára 2013 uložila k spánku, sa nečakane hlási o slovo a fandovia rochtia blahom. Novinka s názvom Mariner je kolaboráciou kapely so speváčkou Julie Christmas (Made out of Babies, Spylacopa, Battle of Mice). K albumu vydali tajomný teaser, ktorý nič viac neprezrádza. Teraz šesťčlenná kapela bude hrať koncerty na počesť 10. výročia vydania Somewhere Along the Highway, kde album predstaví v celej svojej kráse. Najbližšie k nám to bude 15. apríla na akcii Doom Over Leipzig v nemeckom Lipsku. (ak)


Nová skladba American Head Charge k nám priviala závan deväťdesiatych rokov. Práve to bola prvá vec, ktorá mi napadla po vypočutí Let All The World Believe. Je to výborná šleha, ktorá vám pomôže odštartovať týždeň tak, ako sa patrí. Na konci marca si budeme môcť vypočuť aj celý album Tango Umbrella. (pm)



Grécki zlosynovia z Rotting Christ streamujú svoju novinku Rituals. Album na fyzických médiách vychádza 12. februára, no vy si ho môžete vypočuť už teraz na stránke Blabbermouth. Nahrávka je ovplyvnená rituálmi a modlibami z viacerých kultúr, dominujú jej však biblické motívy, čo naznačuje i tvár Krista na obale. Druhá skladba Ze Nigmar naspievaná v aramejštine nesie text siedmich viet, ktoré Ježiš vyslovil na kríži. Spirituálny dark metal prvej triedy. (ak)


Prvého apríla vás prídu s novým EP zničiť Tombs. All Empires Fall bude obsahovať päť skladieb, medzi nimi aj Deceiver. Práve túto skladbu zverejnila kapela ako prvú a vypočuť si ju môžete nižšie. (pm)



Haluz týždňa

A je tu niečo, na čo sme všetci čakali! Teda aspoň my, ktorí používame pisoáre. V brazílskom Sao Paule do jedného podniku nainštalovali Guitar Pee - pisoár, na ktorom môžete hrať, ako na gitare. Počas vykonávania potreby. A ostatní môžu vaše výtvory počúvať na webstránke projektu. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: deftones.com

Súvisiaci interpreti: Deftones, Skindred