Letná festivalová sezóna je v plnom prúde a organizátori už v ostatných týždňoch priniesli také mená ako John Newman, James, 30 Seconds to Mars, Steven Seagal, Rick Astley či Vengaboys. Stále sa však je na čo tešiť - do konca augusta nás čaká ešte niekoľko festivalov, ktoré popri domácich interpretoch ponúknu aj veľké zahraničné hviezdy.


Bažant Pohoda - Kraftwerk, Travis, Suede, Kelis, Tricky...
(10. - 12. júl, letisko Trenčín)

Najviac zahraničných mien, ktoré na Slovensku nikdy predtým nehrali, každoročne ponúka program najväčšieho slovenského festivalu Bažant Pohoda. Vrchol festivalovej sezóny začína už o dva dni a fanúšikovia sa hneď v prvý večer, vo štvrtok 10. júla, môžu tešiť na 3D šou nemeckej elektronickej legendy Kraftwerk. Celkovo sa na podujatí predstavia desiatky hudobníkov z celého sveta, program bude spolu so sprievodnými aktivitami prebiehať až na 19 scénach.

Kraftwerk Zdroj: Facebook.com/KraftwerkOfficial

Cibula Fest - Alphaville, Divokej Bill, Tři Sestry, Chinaski...
(24. - 26. júl, letisko Holíč)

Multižánrový česko-slovenský festival Cibula Fest, ktorý na pohraničnom území letiska v Holíči spája kapely aj fanúšikov z oboch bratských krajín, tento rok prvýkrát privíta aj veľkú medzinárodnú hviezdu. Je ňou kapela Alphaville, ktorá ponúkne fanúšikom príležitosť zaspomínať si s hitmi Forever Young, Big In Japan alebo Sounds Like a Melody na 80. roky. Okrem synthpopových hviezd, ktorých frontmanom je charizmatický Marian Gold, sa na podujatí samozrejme predstavia aj desiatky domácich a českých kapiel.

Viac info a vstupenky:  Predpredaj.sk


Žákovic Open - Hex, Para, Le Payaco, Xindl X, Midi Lidi... 
(25. - 26. júl, Trenčianske Bohuslavice)

Festivalík Žákovic Open sa síce zaobíde aj bez veľkých zahraničných mien, no v našom zozname odporúčaných letných akcií tradične nemôže chýbať. Ak chcete zažiť atmosféru, v ktorej sa prirodzene stierajú hranice medzi hudobníkmi a fanúšikmi (čoho najlepším dôkazom je unikátny futbalový turnaj), nenechajte si ho ujsť. Na pódiu sa predstavia osvedčené domáce festivaové kapely ako Para, Hex, Le Payaco, Billy Barman alebo Korben Dallas, a prídu aj dvaja výrazní predstavitelia súčasnej českej scény - Xindl X a Midi Lidi.

Viac info a vstupenky:  Predpredaj.sk


Terchovský Budzogáň - Biohazard, Undivided, David Koller...
(1. - 2. august, Amfiteáter nad Bôrami, Terchová)

Minulý rok to kvôli búrke nevyšlo, tak snáď na druhý pokus prinesie do Terchovej poriadnu smršť nie obloha, ale legendárna americká kapela Biohazard. Tá patrila medzi prvé skupiny, ktoré kombinovali hardcore punk a heavy metal s prvkami hip-hopu a svojím unikátnym crossoverovým zvukom ovplyvnila množstvo kapiel začínajúcich v 90. rokoch. Okrem domácich stálic ako Tublatanka, Inekafe alebo Konflikt vystúpia aj ďalší Američania Undivided či česká hviezda David Koller so svojím bandom.

Viac info a vstupenky:  Predpredaj.sk

Biohazard Zdroj: Facebook.com/BiohazardDFL

Rock pod kameňom - Edguy, Unisonic, Amaranthe, Olympic...
(8. - 9. august, RO Rybníky - Amfiteáter, Snina)

O tom, že leto sa pre fanúšikov tvrdšej hudby nekončí Topfestom, svedčí každoročne okrem Budzogáňa aj východoslovenský Rock pod kameňom. V druhý augustový víkend privíta okrem domácich zástupcov (Slobodná Európa, Inekafe, Karpina, Tristana...) aj české kapely Olympic, Wanastowi Vjecy či David Koller & Band a zaujímavých hostí z ďalších európskych krajín ako Edguy, Amaranthe, Bonfire, Unisonic a Pretty Maids.

Viac info a vstupenky:  Predpredaj.sk 


Grape festival - Editors, La Roux, Bombay Bicycle Club, Klaxons…
(15. - 16. august, letisko Piešťany)

Piešťanský Grape sa za päť rokov vypracoval na festival, ktorý každoročne ponúka kvalitný a pestrý program pre fanúšikov alternatívneho rocku, popu a elektroniky. Nie náhodou býva označovaný za menšiu obdobu Pohody, nezaostáva totiž za ňou ani v kvalite organizácie a v snahe každý rok priniesť niečo nové na spestrenie a spríjemnenie festivalového zážitku. Pri príležitosti malého jubilea tých noviniek bude dosť, silný je aj program, v ktorom zahraničné mená dopĺňajú osvedčené spriaznené kapely aj nové slovenské i české objavy.

Elly Jackson - La Roux Zdroj: Facebook.com/laroux

Uprising - Shaggy, Jimmy Cliff, KRS-One, The Skatalites, Dub FX...
(21. - 23. august, Zlaté piesky, Bratislava)

Uprising Reggae Festival je už siedmy rok verný všetkým významom svojho názvu (uprising=vzbura, stúpanie, povstanie). Je symbolickou vzburou voči trendovej hudobnej produkcii, stúpa každým rokom na kvalite, a aj napriek tvrdým pádom, spojeným najmä s nepredvídateľnosťou počasia, dokázal vždy povstať a ísť ďalej. Minulý rok navyše ukázal, aký úžasný môže najväčší bratislavský festival byť, keď ide všetko hladko a keď organizátori zapracujú aj na drobných detailoch, ktoré určujú ducha festivalu. K silnej atmosfére tento rok nepochybne prispejú aj veľké hviezdy na čele so Shaggym, ktorého hity ako Boombastic, It Wasn't Me alebo Angel pozná snáď každý.


Lodenica - Čechomor, Tomáš Klus, František Nedvěd, Tublatanka...
(28. - 30. august - Auto camping Lodenica, Piešťany)

Fanúšikovia folku, country, rocku a iných akustických hudobných žánrov sa každoročne schádzajú na festivale Lodenica, ktorý má, podobne ako Uprising, pevnú fanúšikovskú základňu a s ňou spojeného silného festivalového ducha. Podujatie je príjemným miestom aj pre rodiny s deťmi, tie majú v sprievode rodiča vstup zdarma. Okrem spomenutých interpretov sa tento rok predstavia aj Cigánski diabli, Ivan Mládek a Banjo band či Sima Martausová. Špeciálnym programom bude koncert Spomienka na Waldermara Matušku.

Viac info a vstupenky:  Predpredaj.sk


Ďalšie zaujímavé festivaly:

18. - 19. júl - Gymtech Festival, Autocamping Jelenec - viac info a vstupenky
18. - 19. júl - Open Jazz Fest, Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom
19. júl - Fun rádio Dohoda - Bojnice, Plážové kúpalisko - viac info a vstupenky

24. - 26. júl - Rockscape, Amfiteáter Banská Bystrica - viac info a vstupenky
25. - 27. júl - Mikulášsky jazzový festival, Nádvorie Čierneho orla v Liptovskom Mikuláši - viac info a vstupenky

2. - 3. august - Wlesefest VII, Areál SIM v Martine - viac info a vstupenky
2. august - Fun rádio Dohoda - Malacky, Zámocký park - viac info a vstupenky

8. - 9. august - DerešOpen, Jatov-Kendereš - viac info a vstupenky

13. - 16. august - Gothoom Open Air Fest 5, Nová Baňa
15. - 17. august - Záhorácký Unplugged, Kunovská priehrada pri Senici - viac info a vstupenky
16. august - Fun rádio Dohoda - Poprad, pri AquaCity - viac info a vstupenky

18. - 19. september - whoneedslyrics?! Festival, Fuga a Batelier v Bratislave - viac info a vstupenky

Text: Hudba.sk, pm
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Kraftwerk, Shaggy