"Je koniec. Rock je mŕtvy," tieto slová vypustil z úst člen americkej hardrockovej kapely Kiss Gene Simmons. Za vinu to dáva hudobným vydavateľstvám, ktoré obvinil z nedostatočnej podpory rockových interpretov. 65-ročný rodák z Izraela tak spravil v najnovšom rozhovore pre magazín Esquire, ktorý s ním robil jeho syn Nick.

"Moja rada pre mladých hudobníkov je, aby neopúšťali svoje normálne zamestnanie. Keď som začínal ja, tak to nebola neprekonateľná prekážka. Keď sa vám podarilo získať na svoju stranu vydavateľstvo, financovalo vás, čo znamenalo aj podporu na turné," vyhlásil Gene Simmons.

"Existovalo celé priemyselné odvetvie, ktoré pomohlo na vrchol novým The Beatles, The Rolling Stones, Princeovi, Hendrixovi. Také vydavateľstvá stále existujú, ale iba pre popových, rapových a country interpretov. Pre rockových, soulových a bluesových umelcov, ktorí si zároveň aj skladajú hudbu a píšu texty, je ale koniec. Rock je mŕtvy," vysvetlil dôvod svojej skepsy muzikant, ktorý z úpadku rockovej hudby viní aj nelegálne sťahovanie.

"Problém je v tom, že vám nikto nezaplatí za tých 10-tisíc hodín, ktoré ste strávili tvorením svojej hudby. Môžem si len predstavovať tú frustráciu z toho, že si vaše dielo nikto neváži natoľko, aby vám zaň zaplatil. Dnes urobíte lepšie, keď sa ani nenaučíte hrať na gitare alebo skladať. Stačí si spievať v sprche a prihlásiť sa do X Factoru. Nemám nič proti X Factoru alebo popovým spevákom, ale kde je nový Bob Dylan alebo ďalší The Beatles? Kde sú tí, čo dokážu tvoriť skladby? Mnoho z nich musí pracovať v zákulisí, kde píšu a skladajú pre popových interpretov," dodal.

Gene Simmons z kapely Kiss Zdroj: Paul A. Hebert/Invision/AP

Výnimka potvrdzujúca pravidlo?

V rozpore so slovami hudobníka, ktorý je známy svojimi kontroverznými vyhláseniami, je aktuálny fenomenálny úspech mladého britského rockového dua Royal Blood. Kapela, ktorú tvoria basgitarista/spevák Mike Kerr a bubeník Ben Thatcher, sa s debutovým albumom okamžite po vydaní dostala na prvú priečku UK chartu. Novej rockovej senzácii sa za týždeň podarilo predať 66-tisíc nosičov, čo je jeden z najlepších výsledkov nielen rockových debutov v britskom rebríčku za posledné roky.

Časopis NME prešiel štatistiky a zverejnil zoznam desiatich známych interpretov, ktorých silné debutové nahrávky odštartovali horšie. Nájdete v ňom mená ako Linkin Park, Muse, The xx, Lily Allen, Jake Bugg, Kasabian, Vampire Weekend, The Strokes, Arcade Fire, aj Mumford & Sons. Royal Blood má úspech aj u kritikov, album má priemerné skóre z recenzií na Metacritic.com 78/100 a nahrávka zaujala aj v susednom Česku. "Rockový debut, aký tu už dlho nebol," píše Honza Vedral z iDnes.cz.


Rock je najsilnejšou alternatívou k popu

Simmons má pravdu o znižujúcej sa podpore veľkých vydavateľstiev rockovým hudobníkom. Je to trend, ktorý tu je už minimálne 15 rokov. A kapely to skutočne majú ťažké, no práve opozícia voči súčasnému mainstreamu (pop, hip-pop, R&B) je hybnou silou k tvorbe. A tiež k tomu, aby si náročnejší fanúšikovia hľadali to svoje aj "pod povrchom", nielen v rebríčkoch a v médiách, odkiaľ sa rock naplno valil v 70. a 80. rokoch, keď bol rovnakým mainstreamom ako pop a disco. Dnes to už neplatí, no komerčný úspech mladých rockových interpretov ako Jake Bugg a Royal Blood, ktorí už napriek Simmonsovým slovám nemusia mať normálne zamestnanie, je dôkazom, že rock stále žije.

"Rock'n'roll len tak nezmizne. Z času na čas môže hibernovať, ponoriť sa späť do močiara. Myslím, že cyklická povaha vesmíru, v ktorom existuje, si vyžaduje podvoliť sa niektorým jeho pravidlám. Ale vždy čaká hneď za rohom. Pripravený vrátiť sa z bahna a preraziť sklenený strop, vyzerajúc lepšie než kedykoľvek predtým. Áno, tento rock'n'roll niekedy vyzerá akoby vybledol, ale nikdy nezomrie. A s tým nemôžete urobiť nič," povedal Alex Turner z Arctic Monkeys pri preberaní ceny Najlepšia britská skupina (pričom získali aj cenu Najlepší britský album) na tohtoročných Brit Awards. Nemožno nesúhlasiť.

Napokon, kde bol Gene Simmons, keď zverejnili minuloročné štatistiky predajnosti albumov v Británii, podľa ktorých je rock populárnejší ako pop? A vôbec, ako môže byť rock mŕtvy, keď nás čakajú nové albumy Foo Fighters či Faith No More? Amerika, tras sa!

TIP: Týždeň v hard & heavy: Viera vo Faith No More obnovená


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Warner Music - Royal Blood, archív Hudba.sk)
Foto: AP Photo/The Canadian Press, Jonathan Hayward (titulná fotka), Paul A. Hebert/Invision/AP (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Kiss