Po takmer štvormesačnom letnom turné a vystúpeniach na viacerých významných festivaloch po celej Európe, je skupina Gonsofus späť na Slovensku. V septembri vyráža na koncertné turné po domácich kluboch.

Medzinárodný hudobný projekt Gonsofus je výsledkom spolupráce dvojice Sasha Mamaev a Gábor Tokár. Veľa hudobných a kultúrnych vplyvov a jazykov splýva do ich štýlu, ktorý spája žánre ako reggae, dub, hip-hop a elektroniku. Skupina je známa pre unikátne, veľmi energické a živé koncerty, na ktorých iba oni dvaja ovládajú až desať hudobných nástrojov a prostredníctvom loopovania vytvárajú neuveriteľnú show so zvukom celého orchestra. Naživo a na mieste.

Od marca mali viac koncertov v zahraničí ako doma

Kapela má za sebou obdobie, počas ktorého častejšie vystupovala v zahraničí ako na Slovensku. "Toto leto začalo naozaj skoro a bolo úžasné. Už koncom marca sme vyrazili na česko-nemecké-poľské turné, ktoré potom vyústilo do letného turné a festivalovej sezóny. Od konca apríla/začiatku mája sme prakticky neustále cestovali a koncertovali. Hrali sme na festivaloch a v rôznych kluboch v Nórsku, v Nemecku, v Litve, v Poľsku. Nevynechali sme ale ani Slovensko - zahrali sme napríklad na Drienku, na festivale Csináldmagad v Martovciach a tiež na Uprisingu či na Pohode. Teraz máme pocit, že je čas konečne navštíviť naše obľúbené slovenské miesta, preto sme prišli s turné Gonsofus v Tvojom meste II. Navyše je to presne rok od prvého Gonsofus v Tvojom Meste, takže z toho možno spravíme septembrovú tradíciu," uvádzajú členovia kapely, ktorí si z koncertovania v zahraničí priniesli množstvo skvelých zážitkov.

"Napríklad cesta do Nórska bola pre nás vnimoná. li sme aza polárny kruh, na Midnight Sun Festival a celch päť dní sme nevideli tmu. Viete si to predstavi? Potom sme sa vydali rovno do Litvy a Poska, o sú dve z naich úplne najobúbenejích krajín na koncertovanie. Máme odtiakopec magickch záitkov, Yaga Festival a mnoho alích koncertov na rôznych arovnch miestach. Odtiasme pomaly pokraovali cez severné Posko s úspenmi koncertami a vhadom na prekrásne Baltské more. Nakoniec sme nae letné koncertovanie ukonili v Berlíne."


Chcete hrať mimo Slovenska? Choďte a urobte to!

Pre kapelu je cestovanie a koncertovanie v rôznych krajinách veľkou školou. "Toto leto sme so sebou vzali na turné aj Gáborov sólov
projekt Ficture, o fungovalo vborne ako double-booking. Touring je pre nás silná a nevyhnutná skúsenos. Je to anca uisa a rás. S kadm turné rastieme ako kapela, ako hudobníci, ako udia, aj ako globálni obania a sme za túto príleitosvaní. Vea muzikantov sa sauje, e nehrajú za hranicami svojho mesta, i krajiny. Tak chote a urobte to! Nikto into za vás nespraví. Mnoho udí sedí doma a debatuje o tom, o robi, aby bol svet mierumilovnejí. Tak chote von a spravte nieo - poúvajte, ute sa, diskutujte a prispievajte!"

Po slovenskom turné Gonsofus v Tvojom meste II sa duo plánuje venovať práci v štúdiu. "Náš posledný album Taking Shape vyšiel pred vyše rokom a my už plánujeme ďalší. Máme mnoho nového materiálu a nápadov. Naše predstavy a zvuk sa medzičasom významne rozvinuli, takže je čas sa čo najskôr zavrieť do štúdia a tvoriť. V novembri vyrazíme na stredne veľké turné a potom uvidíme, čo ďalej. Nasledujúci rok prinesie mnoho zmien a veľmi sa na ne tešíme," uzatvárajú členovia Gonsofusu.

Termíny koncertov V Tvojom meste II:

9. 9. - Trnava, Ten!podnik
10. 9. - Nitra, Hidepark Nitra
16. 9. - Brezno, Bombura klub
17. 9. - Smolenice, Reskaá Festival 
23. 9. - Prešov, Wave 
24. 9. - Lučenec, Tančiareň a pivovar Franz
30. 9. - Topolčany, Nástupište 1-12
8. 10. - Liptovsky Mikuláš, Diera do sveta  

Zdroj: Oleg / PR Gonsofus
Foto: archív skupiny