Len pred desiatimi dňami česko-slovenský boyband United5 pokrstil debutový album The First Step s pomocou Celeste Buckingham a Thomasa Puskailera a už má skupina pre fanúšikov ďalšiu novinku. Je ňou vianočný singel, v ktorom okrem piatich chlapcov znie aj spevácky zbor. Skladbu predstavili spolu s humorným videklipom.

Pieseň je oslavou Vianoc, ktoré majú pre chlapcov zo skupiny United5 stále obrovské čaro. "Všetci máme veľmi radi tento vianočný čas a všetci máme mnoho pekných zážitkov s ním spojených. Veríme, že aj naša pieseň bude vytvárať spomienky," hovorí jeden z pätice spevákov Norbert Brand. "Tieto Vianoce budú pre mňa špeciálne, pretože som doma nebol už dlhé mesiace a najskôr svoju rodinu uvidím asi až 23. alebo 24. decembra. A o tom sú Vianoce. Nie o darčekoch, ale o tom, že je rodina spolu a vážime si prítomnosť jeden druhého," dopĺňa Peter Juhás.

Autormi vianočnej piesne s refrénom postaveným na chytľavom popevku sú britský hudobník Andrew Murray a český producent Roman Rossi. O réžiu videoklipu sa postaral Patrik Kirschner. Klip sa nakrúcal v Českej republike, no viac než naše pripomína americké či britské Vianoce. "Nakrúcali sme v jednom dome neďaleko Prahy. Hráme tam my - celá skupina, náš producent Roman Rossi, ktorý si zahral otca a rôzni iní skvelí ľudia. Chceli sme ukázať fanúšikom, že sme tak trošku blázni," usmieva sa Mário Bendík. 

V klipe sa chlapci predstavia v rôznych úlohách. Matt Bláha je napríklad koledníkom a Peter Juhás a Marthy Duffek hrajú hasičov zachraňujúcich Vianoce. "Atmosféra na nakrúcaní bola pohodová a príjemná. Bolo to ale trošku náročné, pretože prvý deň sme točili do tretej ráno a stále sme to nemali hotové. Vidieť však Mária ako Santu, alebo Nora ako mafiánskeho suseda bolo na nezaplatenie," dodáva Peter.


Debut im krstili Celeste Buckingham a Thomas Puskailer

Členmi skupiny, ktorá vznikla len pred rokom, sú piati chlapci vo veku 17-23 rokov. Talentovaných spevákov vybrali z kastingov britskí producenti Andy Murray a Denis Ingoldsby spoločne s členmi najslávnejšieho českého boybandu Lunetic. Peter Juhás, Norbert Brand, Marthy Duffek, Mário Bendík a Matt Bláha majú za sebou mimoriadne hektický rok, počas ktorého stihli nahrať 25 songov, získať si množstvo fanúšikov vo Veľkej Británii, v Česku aj na Slovensku a vydať debutový album The First Step. Do života ho uviedli 28. novembra koncerte v Bratislave, kde ukončili úspešné jesenné turné.

Úlohy krstnej mamy sa ujala ich skúsenejšia kolegyňa s medzinárodnými skúsenosťami Celeste Buckingham. "Dvoch z chlapcov som spoznala dokonca už počas X-factoru, neskôr som sa zoznámila aj s ďalšími. Myslím, že sú úžasní a veľmi milí. Poznám ich vyše roka a počas tohto obdobia sa výrazne posunuli. V Anglicku aj tu majú veľa fanúšikov, majú super pesničky, makajú na sebe, čo veľmi oceňujem. Sú ako bratia, majú dobrú chémiu. Podľa mňa im to veľmi sekne," pochválila skupinu speváčka. Výrazný progres začínajúcich spevákov ocenil aj krstný otec Thomas Puskailer: "Vyrastal som s rôznymi boybandmi ako napríklad Backstreet Boys, či New Kids on the Block. Mám k tomu teda blízko. Vypočul som si nové CD United5 a povedal som si, klobúk dole! Kvalitná hudba, vidno, že je to anglická tvorba. Veľmi im držím palce."

krst albumu United5, Ateliér Babylon, 28.11.2015 Zdroj: René MikoViac fotografií z krstu

Na debutovom CD česko-slovenskej chlapčenskej kapely je 12 pôvodných piesní, z toho dve úplné novinky. Ako bonus na ňom fanúšikovia nájdu aj akustickú verziu piesne Longest Summer a tanečný mix singla Name In The Sand. Slová chvály od krstných rodičov aj priazeň slovenských fanúšikov na koncerte chlapcov veľmi potešili. "Ja som stále obyčajný chalan. Keď fanúšikovia kričia naše mená, je to zvláštne. A ak sa niekto ako Celeste na mňa čo i len pozrie, tak som z toho vedľa. Thomas aj Celeste obaja štartovali v súťažiach a pokračovali aj po nich. Nevzdali sa, kým nedosiahli úspech. Ich slová sú pre nás o to vzácnejšie," priznal Peter Juhás.

"Bol to náročný rok, urobili sme kus práce. Pracovali sme stále, či víkend, či sviatok. Ja som sa musel odsťahovať do Prahy, čiastočne obetovať rodinu a kamarátov. Ale stálo to za to! Splnil sa mi sen," zhodnotil prvý rok v kapele Norbert Brand. "Tento rok bol veľkým prínosom. Aj pokiaľ ide o medziľudské vzťahy, o to, ako sa s niekým, koho človek vôbec nepozná, zžiť. Ja som mal predtým vlastnú kapelu a hrali sme trochu tvrdší štýl. Je to teda o kompromisoch, no človek sa veľa naučí," uzatvára Marthy Duffek. Chlapci vedia, že prvým CDčkom len odštartovali kariéru. Už teraz majú nahraté nové pesničky na druhý album a na budúci rok chystajú pre fanúšikov ďalšie prekvapenie.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený redakciou. Viac podrobností nájdete na oficiálnom webe skupiny www.united5.cz.

Foto: Nemoros (nakrúcanie klipu), René Miko (krst)