Jeden z najočakávanejších hollywoodskych filmov roka už tento týždeň prichádza do slovenských kín. Filmová adaptácia erotického knižného bestselleru zaujala aj soundtrackom s menami ako Annie Lennox, The Weeknd, Ellie Goulding, Sia alebo Beyoncé. V spolupráci so spoločnosťou Barracuda Movie prinášame súťaž o hviezdami nabité CD.

Príbeh o vzťahu nesmelej študentky Anastasie a úspešného mladého biznismena Christiana Greya sa stal celosvetovou literárnou senzáciou, ktorá v rýchlosti predaja prekonala aj Harryho Pottera. Aj preto bolo ďalším logickým krokom filmové spracovanie.  Autorka románu E. L. James nad natáčaním udržiavala umelecký dohľad, diváci sa tak nemusia báť, že by vo filmovej verzii prišli o niektoré "výživné" pasáže z románu. "Moja knižka je dosť obsiahla, čo si tí, ktorí ju priam hltali, možno neuvedomujú. Samozrejme sme museli krátiť, ale všetko, čo išlo von sa dá logicky odôvodniť. Filmu táto očista prospela," sľubuje autorka predlohy. 

Výrazné spojenie filmu s hudbou, ktoré sa premietlo aj do mimoriadne "výživného" soundtracku, je logické, nakoľko aj v samotnej knihe hrala hudba kľúčovú úlohu. Autorka knižnej predlohy v roku 2012 zostavila a vydala vlastnú kompiláciu skladieb klasických skladateľov s názvom Fifty Shades of Grey: The Classical Album a v rôznych častiach románu môžete okrem vážnej hudby nájsť aj odkazy na piesne od Kings of Leon, Brucea Springsteena, Snow Patrol, Franka Sinatru, Britney Spears či Damiena Ricea.

Soundtrack k filmu, ktorý vydáva vydavateľstvo Universal Music, ponúka iné, no nemenej zaujímavé mená hudobnej scény (viac info). Od začiatku tohto roka nahrávku propagovali dva single, ktoré vznikli špeciálne pre tento film. Jedným je skladba Love Me Like You Do speváčky Ellie Goulding a druhým Earned It R&B speváka The Weeknd, k obom vznikli aj jemne erotické videoklipy.

Súťažná otázka sa však nebude týkať noviniek, ale naopak, najstaršej skladby na soundtracku:

Ktorá pesnička Franka Sinatru je na soundtracku Päťdesiat odtieňov sivej?
(pomôcka: skladba sa spomína aj v samotnej knihe.)

Aktualizácia (12.2.): Súťaž je ukončená, výherkyňou CD so sountrackom Päťdesiat odtieňov sivej sa stáva Janka Cubanakova zo Zvolena. Srdečne blahoželáme!


Oficiálny trailer (slovenské titulky):


Text: Hudba.sk
Foto: Universal Music

Súvisiaci interpreti: Frank Sinatra