Robí to znova. Beyoncé sa už vôbec neunúva oznamovať alebo akýmkoľvek spôsobom lákať na svoje nové počiny. Dôkazom toho je aj nečakané vydanie singla Formation, ktorý spolu s klipom zaplavil internet deň pred Super Bowlom. Speváčka v novinke oslavuje svoj černošský pôvod, s nadhľadom komentuje názory neprajníkov a zastáva sa každého, kto to potrebuje.

Po nečakanom vydaní eponymnej štúdiovky v roku 2013 sa zrejme stáva pravidlom, že fanúšikovia speváčky Beyoncé nepoznajú dňa ani hodiny, kedy znovu "udrie" svojou novou tvorbou. Nápovedou v poslednej dobe mohli byť iba príspevky na sociálnych sieťach. V nich tí najfanatickejší vystopovali, že 34-ročná popová ikona húževnato pracuje a "niečo" nakrúca.

S blížiacim sa dátumom jej avizovaného hosťovania počas vystúpenia britskej skupiny Coldplay v polčasovej prestávke 50. ročníka Super Bowlu bývala členka skupiny Destiny's Child odhalila prvý singel z nadchádzajúceho nového albumu. Noc pred tým, ako si bravúrne uchmatla pozornosť na najsledovanejšom športovom podujatí v zámorí, predstavila verejnosti Formation priamo s videoklipom.

Som čierna a dobrá

"Všetci 'hejteri' ste už trápni s tým iluminátskym nezmyslom," začína Beyoncé sediac na potápajúcom sa policajnom aute a dáva tak poslucháčovi vedieť, že sa novinka bude opäť zameriavať na jej život, a to, čo sa o nej hovorí. Nie je to ale úplne tak. Aj keď začína takpovediac "od Adama a Evy" a v pokračovaní pri rozbehu R&B beatu menuje svoje korene, a spomenie dcérku Blue Ivy (v súvislosti s kučerami) a manžela Jay Z (a jeho "Jackson Five nos"), snaží sa tým len hrať s verejnou mienkou. Stala sa totiž symbolom pre popovú dokonalosť bez výrazných škandálov, napriek tomu, že je černoška, resp. miešanka.

Práve to je druhou vrstvou skladby. Speváčka dala so zdravým sebavedomím do kontrastu človeka, ktorého takmer všetci uznávajú (seba), s tým, čo momentálne v USA vytvára jednu z najdiskutovanejších tém - predsudky voči černochom. Vyzdvihuje pri tom fakt, že črty, na ktoré je pyšná alebo jej pomohli v kariére, sú presne tie černošské. Na dôvažok tohto celého ešte pridáva aj aspekt feminizmu a vizuálom sa nepriamo vyslovuje za práva homosexuálov.


Požičané si zaslúži kredit 

Na zženštilých mužov s obľubou v tanečnom štýle ako bounce či twerking sa zameriava dokumentárna snímka That B.E.A.T. z dielne režiséra Abteena Bagheriho a producenta Chrisa Blacka. Obsahuje zábery na hurikánom Katrina spustošené mesto New Orleans, ale aj jeho menej zdevastovanú časť a tanečné súboje medzi miestnymi tanečníkmi. Tvorcovia tejto takmer desaťminútovej snímky obvinili režisérku videoklipu Melinu Matsoukas z toho, že si síce s ich súhlasom "požičala" niektoré zábery, no neuviedla ich zdroj priamo v klipe. Napokon im poďakovala aspoň na Twitteri.

"Zábery z dokumentu boli použité a zalicencované so súhlasom ich autora a majiteľa. Získali zodpovedajúcu kompenzáciu. Zábery nám poskytla spoločnosť tvorcu tohto filmu. Ten je uvedený ako vedľajší režisér. Sme vďační, že sme získali povolenie na spracovanie týchto záberov," uviedol speváčkin manažment pre Entertainment Weekly.

Okrem záberov z That B.E.A.T v klipe vidieť Beyoncé v nových pôsobivých choregorafiách s veľkým množstvom tanečníčok, ale aj odkazy na rôzne kauzy násilia voči černochom v Amerike. Najemotívnejšou referenciou je rad policajtov pred stenou s nápisom v angličtine, ktorý hovorí "Prestaňte nás strieľať", zatiaľ čo pred nimi tancuje malý chlapec s čiernou farbou pleti. V krátkej hudobnej snímke si svoju úlohu "strihne" aj Blue Ivy, prominentná dcérka Beyoncé a rapera Jay Z.

Už je dávno známe, aký ohlas mala predmetná skladba počas svojej živej premiéry pred miliónmi televíznych divákov po celom svete. Bude však zaujímavé sledovať, aké ďalšie kúsky má Beyoncé pre svojich fanúšikov pripravené. Album by mal podľa zdrojov DigitalSpy vyjsť už vo februári a oslavovaná umelkyňa by ho mala priniesť v júli aj do Európy v rámci ohláseného The Formation World Tour 2016, ktoré ohlásila prostredníctvom reklamného spotu odvysielaného v rámci Super Bowlu. Tentoraz však na rozdiel od ostatného turné Slovensko a jeho susedné štáty obíde. Geograficky najbližšie si ju tak našinec môže vychutnať v nemeckom Frankfurte alebo Düsseldorfe.


Termíny európskej časti The Formation World Tour 2016:

28. júna - Sunderland, UK Stadium of Light

30. júna - Cardiff, UK Millennium Stadium
2. júla - Londýn, UK Wembley Stadium
5. júla - Manchester, UK Emirates Old Trafford
7. júla - Glasgow, UK Hampden Park
9. júla - Dublin, IE Croke Park
12. júla - Düsseldorf, DE Esprit Arena
14. júla - Zürich, CH Letzigrund
16. júla - Amsterdam, NE Arena
18. júla - Miláno, IT Stadio San Siro
21. júla - Paríž, FR Stade de France
24. júla - Kodaň, DK Parken
26. júla - Štokholm, SE Friends Arena
29. júla - Frankfurt, DE  Commerzbank Arena
31. júla - Brusel, BE Roi Boudoin

Autor: Marek Majzon (Vulture.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Beyoncé