Už 42. udeľovanie prestížnych najsledovanejších britských hudobných cien konečne pripomínalo predpandemické časy, keďže návštevníkom aj účinkujúcim "chýbali" na tvárach rúška a všetko vyzeralo ako za starých čias.


Večer odštartovalo vystúpenie Eda Sheerana s kapelou Bring Me the Horizon, ktorí predstavili skladbu Bad Habits a postarali sa tak o energický začiatok podujatia, v ktorom sa prelínal čistý hlas 30-ročnej popovej hviezdy s oveľa rockovejším prejavom o päť rokov staršieho lídra skupiny Olivera Sykesa.


Z londýnskej O2 arény si tentoraz odniesli viac cien ženy ako muži. Zaujímavosťou pritom je je, že organizátori sa práve v tomto ročníku rozhodli v rámci rodovej rovnosti zrušiť ocenenie pre Najlepšiu speváčku a Najlepšieho speváka a nahradili ich jednou spoločnou kategóriou bez udania pohlavia.

Prvú sošku si prišla prevziať Adele, ktorej singel Easy On Me sa stal Najlepšiou britskou skladbou roka 2021. Tridsaťtriročná speváčka zvolila čierne šaty s hlbokým výstrihom, ktoré počas vystúpenia so skladbou I Drink Wine vymenila za zlatú róbu. Rodáčka z Londýna sa držala starého známeho hesla "menej môže byť niekedy viac" a na minimalistickej scéne ponúkla silné soulové vystúpenie, počas ktorého sedela na veľkom klavírnom krídle, pričom vyzerala, ale najmä spievala, úžasne. Sprevádzala ju tiež skvelá kapela s troma vokalistkami.

Adele sa zároveň stala hlavnou víťazkou večera. Získala totiž aj ďalšie dve trofeje - pre britskú umelkyňu/umelca roka a nahrala tiež britský album roka, ktorým sa stala jej nahrávka 30. Cenu venovala synovi a bývalému manželovi, pretože práve rozvod ju inšpiroval pri písaní skladieb.

Recenzia: Nová Adele polarizuje. Aký je najočakávanejší album roka?


Za britskú skupinu roka boli vyhlásení Wolf Alice, cenu im priniesla na pódium kapela Måneskin, víťaz minuloročnej Eurovízie. Cenu pre Nováčika roka si pripísala na konto raperka Little Simz, ktorú pre preberaní ocenenia sprevádzala mama. Spolu s Emmou Corrin predstavila skladby Introvert a Woman. Najlepšou britskou vychádzajúcou hviezdou je 22-ročná speváčka a skladateľka Holly Humberstone a britským producentom zas Inflo, ktorému špeciálne ďakovala aj Adele pri preberaní ceny za album roka.


V medzinárodných kategóriách uspela speváčka Billie Eilish, ktorá sa v poslanom videu poďakovala a vyhlásila, že miluje svojich britských fanúšikov a teší sa na nich v lete na festivale Glastonbury. Olivia Rodrigo podľa poroty vydala najlepšiu medzinárodnú skladbu Good 4 U. Mladá speváčka sa poďakovala za sošku a vyhlásila, že miluje Veľkú Britániu. "Veľmi si to cením," dodala 18-ročná Američanka.

Medzi nominovanými na Najlepšiu medzinárodnú kapelu sa objavila aj ABBA, ktorá sa uchádzala o BRIT Award naposledy v roku 1977. Vtedy však cenu získali Simon & Garfunkel, teraz zase skupina Silk Sonic, ktorú tvoria Bruno Mars a Anderson .Paak.

V kategórii Rock/Alternatíva zvíťazil Sam Fender, ktorému cenu odovzdal gitarista legendárnych The Rolling Stones Ronnie Wood. Muzikant potešil prítomných live verziou svojho hitu Seventeen Going Under a poďakoval sa manažérovi za to, že pred 10 rokmi prišiel do pubu a objavil ho. V žánrových cenách uspeli tiež Dave (Hip-hop/Rap), Becky Hill (Dance) a Dua Lipa (Pop/R&B), ktorú v júni prvýkrát uvidíme aj na Slovensku.

Naživo zaznel aj nový singel Liama Gallaghera

Produkcia pripravila okrem spomínaných aj ďalšie vystúpenia, počas ktorých interpreti spievali naživo a dali si záležať aj na vizuálnej stránke. Trošku sa to vypomstilo popovej speváčke Anne-Marie, ktorá v úvode skladby schádzala po schodoch a pošmykla sa, no ustála a bez problému pokračovala vo vystúpení s raperom KSI a producentom Digital Farm Animals.

Mnohých iste potešil aj britský rockový miláčik a rebel Liam Gallagher, ktorého priviezol na miesto vrtuľník. Niekdajší líder kapely Oasis predstavil svoj čerstvý singel Everything's Electric, ktorý spestrila jednoduchá, no pôsobivá svetelná kulisa.


Ed Sheeran pri svojom druhom vystúpení vniesol do arény intímnu atmosféru so skladbou The Joker and the Queen, počas ktorej ho sprevádzali klavír, kontrabas a sláčikový orchester a ukázal, aký je výborný spevák. I keď mal rovnako s Adele štyri nominácie, napokon získal jediné ocenenie, a to pre Skladateľa roka. Sympatický hudobník sa poďakoval za podporu manželke Cherry, ktorá ho sprevádzala na podujatí a manželov úspech a príhovor ju rozplakali.


Večerom sprevádzal komik Mo Gilligan, ktorý si vystrelil aj z premiéra Borisa Johnsona a do kamery povedal: "Boris, viem, že sa pozeráš. Viem, že máš rád párty." Narážal tým na vyšetrovanie vládnych večierkov počas lockdownu v Británii.

O veľkolepý záver sa postaral Dave, s ktorým vystúpili aj kolegovia Fredo, Ghetts, Meekz, Giggs a tiež skvelý gospelový zbor a spoločne predstavili skladbu In the Fire. Zostali verní názvu skladby a obklopení ohňom predviedli pôsobivé číslo zavŕšené gitarovým sólom, o ktoré sa postaral samotný Dave a umocnil ho plameňmi šľahajúcimi z gitary.


Víťazi BRIT Awards 2022:

Britský album roka: Adele - 30
Britský interpret/interpretka roka: Adele
Britská skupina: Wolf Alice
Najlepšia britská skladba: Adele - Easy on Me
Najlepší popový/R&B interpret/ka: Dua Lipa
Najlepší tanečný interpret: Becky Hill
Najlepší nováčik roka: Little Simz
Najlepší rockový/alternatívny interpret/ka: Sam Fender
Najlepší interpret/ka v žánroch hip-hop/grime/rap: Dave
Medzinárodný interpret/ka roka: Billie Eilish
Medzinárodná skupina roka: Silk Sonic
Najlepšia medzinárodná skladba: Olivia Rodrigo - Good 4 U
Vychádzajúca hviezda: Holly Humberstone
Britský producent/ka roka: Inflo
Skladateľ/ka roka: Ed Sheeran

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Joel C Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Adele