Nestáva sa bežne, aby rocková kapela dobyla s novým albumom prakticky celý svet. Je jedno, či sa bavíme o klasickom rocku, hard rocku, punku, grunge, metale, či iných odnožiach tvrdej hudby. Z času na čas ale nastane správna konštelácia hviezd a podarí sa. Hail, Avenged Sevenfold!

Magnet týždňa

Kalifornskí rockeri Avenged Sevenfold vydali pred koncom prázdnin svoj šiesty štúdiový album Hail to the King. Za prvý týždeň predaja sa dostali na čelo viacerých rebríčkov, vrátane prominentného Billboard 200. Za jediný týždeň si ich album iba v USA kúpilo 159-tisíc ľudí. Tento kúsok sa im už dokonca podaril druhýkrát, keďže prvú pozíciu dosiahli aj s albumom Nightmare. Hlboká poklona! (pm)


Šrot týždňa

Šnúru s podtitulom Korn ešte potiahneme jeden týždeň. Chalani predstavili oficiálne video k nie príliš vydarenému singlu Never Never. Ak by sa písal rok 1995, tak by som uznal, že efekty sú v ňom celkom dobré. A ak by tú hudbu napísal Jiří Korn, pochválil by som ich. Ale nie je ani rok 95 a Korn so svojim menovcom Jiřím nič spoločné nemajú, takže len zopakujem – prosím, zobuďte sa! (pm)


Novinky

Vydanie dvadsiatehoprvého (viem, neuveriteľné...) albumu Motörhead sa blíži. A po tomto týždni má Aftershock už aj svoj oficiálny obal (nájdete ho v galérii). Už len počkať na koniec októbra. (pm)

Devin Towsend minulý rok odohral veeeľký koncert v Londýne, v sále The Roundhouse. Večer bol naživo streamovaný, takže ak ste tam neboli, možno ste ho i tak videli. Ak nie, nevadí. Na konci aktuálneho mesiaca vychádza záznam z večera pod názvom Retinal Circus. Na youtube okrem spomenutého streamu v nízkej kvalite môžete vidieť aj dve promovideá. Novšie je k songu War, staršie sa volá Grace. (ak)


A koncertný film vydáva aj anglická alternative rocková stálica Anathema. 23. septembra im vyjde DVD (alebo skôr BluRay) s názvom Universal. O réžiu celého večera sa staral dánsky filmár Lasse Hoile, ktorý dlhodobo spolupracuje s Porcupine Tree a Stevenom Wilsonom. Pozrite si klip z koncertu Universal k pesničke Untouchable part 2. (ak)


Počas tohto týždňa mi do repertoáru obľúbených kapiel pribudla novinka – The Hell. Kapela, ktorá začiatkom augusta debutovala s albumom You’re Listening to The Hell. Čistý hardcore, bez zbytočných prkotín. Priamočiary, sprostý a neuveriteľne chytľavý. Mojím jednoznačným favoritom z albumu je pesnička, ktorej názov by som sem ani náhodou nemohol preložiť – It’s the Motherfucking Hell (You Dick). Nižšie ale nájdete cenzurované lyric video, ktoré pokojne môžete pustiť aj vašim deťom. Naozaj – sú tam Telletubies a mnoho kreslených seriálov! (pm)


Mladí britskí metalcoreisti Bring Me the Horizon majú nové video. Go to Hell, For Heaven’s Sake. (pm)


O uspávankových verziách rockových a metalových songov sme tu písali už viackrát. Po najrôznejších kapelách ako Alice in Chains, Tool, Iron Maiden či Metallica, prichádza Twinkle Twinkle Little Rock Star s interpretáciou A Perfect Circle. To, čo kedysi vyzeralo ako vtip, je však seriózny počin. Hudba vhodná na uspávanie detí, či pri cvičení jógy. Och. (ak)


Portál Metalsucks uplynulý piatok vydal nový song od Cult of Luna. Postmetalisti majú na 17. septembra nachystané EP Vertikal II, so štyrmi skladbami, ktoré vznikli pre pôvodnú platňu z januára 2013. Pesnička Light Chaser bude druhou na platni. Počúvajte TU. (ak)

Metalový veterán Max Cavalera predstavil ďalšiu novinku od Soulfly. Master of Savagery je už druhým singlom z prichádzajúceho albumu Savages. Kapela sa v ňom zvukovo vracia k starším albumom, no song je omnoho temnejší, ako sme zvyknutí. Mne osobne sa ale veľmi páči. (pm)


O slovo sa s novou skladbou hlásia aj progressive metalcore-isti Protest the Hero. Ich štvrtý albumový počin s názvom Volition vyjde 29. októbra vďaka crowdfundingovej kampani na stránke IndieGoGo. Fanúšikovia im za jeden mesiac venovali takmer 350-tisíc dolárov. Singlovku Clarity si vypočujte na tomto alebo tomto mieste. (ak)

Supergrupa bez mena zložená z Maxa Cavaleru (Soulfly, ex-Sepultura), Grega Puciata (The Dillinger Escape Plan), Davea Elitcha (ex-The Mars Volta) a Troya Sandersa (Mastodon) sa zatvorila do štúdia s producentom Joshom Wilburom (Lamb of God, Gojira). Oh. Oh. Už teraz sa neviem dočkať na konečný výsledok. (pm)

Sepultura zverejnila trailer k albumu The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart. Okrem rozhovorov s kapelníkmi a producentom Rossom Robinsonom v ňom znejú aj tóny z novej dosky. (pm)


Bývalý gitarista The Dillinger Escape Plan Jeff Tuttle vydal so svojou kapelou Old Gods debutový album. Popísať slovami Stylized Violence je veľmi ťažké. Kapela síce o sebe hovorí, že hrajú punk, ale ich debut je prelivom medzi mathcoreom, hardcoreom a neviem čím ešte. V každom prípade je DOSŤ intenzívny. Určite najlepšie spravíte, ak pôjdete na Bandcamp a celý album si vypočujete. (pm)


Alice in Chains predstavili tento týždeň hneď dve nové videá. Ešte stále sa ale nechytajú na náš Senzus, ktorý za rovnaké obdobie dokázal vydať dva ALBUMY. Ha! Pohyblivé obrázky ku songom Voices The Devil Put the Dinosaurs Here máte nižšie. (pm)


Počul som, že Satyricon je celkom obľúbený. Takže je možné, že naštvem dosť veľa ľudí, keď napíšem, že ich nový song Our World, It Rumbles Tonight stojí za prd. A dokonca to nie je len môj osobný názor, ale aj názor mnohých fanúšikov a hudobných kritikov. (pm)


Fíni HIM sa zrejme rozhodli dobyť americký rebríček. Ináč si country-popový song Into the Night vysvetliť neviem. Každú chvíľu som čakal, že sa v ňom zjaví aj Taylor Swift. Ale nezjavila. (pm)


tlačovej správe k severoamerickému turné kapely Slayer sa objavili náznaky toho, že kapela pracuje na nových veciach. Konkrétne, že "Araya a King začali pracovať na novom materiále a dúfajú, že sa pred turné dostanú aj do štúdia". Žeby sme sa dočkali nového albumu? (pm)

Čo ale vieme naisto je, že Opeth už čoskoro začnú nahrávať. A podľa slov frontmana Mikaela Åkerfeldta bude novinka ťažšia, progresívnejšia a pochmúrnejšia. Uuuu! (pm)


Haluz týždňa

Najvtipnejšou nám tento týždeň prišla kapela, ktorá hrá RPG Nerd Metal. Volajú sa Dethlehem a vy si pozrite dve brutálne videá týchto postavičiek. Prvým je reklama na silný meč, ktorý je potrebný v každom dobrom RPGčku a minimálne v každej druhej dobrej rodine. Ide o Dethlehem Foam Battle Sword 9000. Meč tak variabilný, ako si len dokážete predstaviť. Za výhodnú cenu (poštovné zdarma, pokiaľ produkt kúpite osobne) dostanete niečo skutočne "fucking cool". Druhé video vám potom predstaví RPG kapelu v akcii. Musí zničiť zlého mága, ale s nízkym LVL útoku to budú mať neľahké. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/AvengedSevenfold

Súvisiaci interpreti: Avenged Sevenfold, Motörhead