Česká hudobníčka Ida Kelarová vo štvrtok 11. septembra vystúpi spoločne s kapelou JazzFamelija v amfiteátri na Štrkoveckom jazere. Na podujatí predstaví Kelarová aj talentované rómske deti, s ktorými pracuje.

Ida Kelarová stojí za mnohými projektami výrazne presahujúcimi hranice krajín. Pôsobila v Dánsku, Nórsku a Walese. Organizuje medzinárodné workshopy, multietnické projekty, založila rómsky festival Gypsy Celebration Hartmanice a v rôznych krajinách zakladá spevácke zbory s repertoárom rómskych piesní Apsora.

Speváčka, zbormajsterka a neúnavná propagátorka rómskej hudby je známa svojou schopnosťou okamžite strhnúť publikum na svoju stranu. V jej podaní sa môže Bratislava tešiť na silnú zmes smutných clivých piesní, ale aj temperamentných čardášov, ktoré nenechajú nikoho na pochybách, že jedným z najdôležitejsích mostov medzi rómskym etnikom a väčšinovým obyvateľstvom našej krajiny by mohla byť práve sila autentickej hudobnej výpovede ako správy o stave rómskej duše.


Mimoriadnym bonusom koncertu bude vystúpenie niekoľkých detských rómskych talentov, členov speváckeho zboru Čhavorenge, s ktorými Ida systematicky a cielene pracuje. Vyhľadáva a objavuje pre spoločnosť talentované deti, ktoré by sa často z finančných, sociálnych či rasových dôvodov nemohli presadiť.

Koncert má za cieľ šíriť posolstvo, že hudba spája a nie je viazaná na rasu a hranice. "Je povinnosťou nás všetkých chrániť deti pred násilím, diskrimináciou, skrytým aj zjavným rasizmom. Otvárať im cestu k tomuto sebapoznaniu, odovzdávať im skúsenosti a mať s nimi tie najlepšie úmysly, mať pre nich nádej. Ukázať im, že existuje aj iný svet a privádzať k nim vzory, ktoré ich budú vierohodne motivovať," hovorí hudobníčka.

Unikátny koncert sa uskutoční už 11. septembra v Amfiteátri areálu hier Radosť pri Štrkovci v bratislavskom Ružinove. Okrem formácie Jazz Famelija, ktorú tvoria špičkoví českí a slovenskí hudobníci (Desiderius Dužda, Ondrej Krajňák, Tomáš Baroš, Marián Ševčík), vystúpia talentované rómske speváčky Anička Oláhová, Vanesa Brandová, Vanesa Balážová a Míša Cibuľová.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Podujatie sa uskutoční v rámci koncertného cyklu City Sounds, ktorý do konca roka prinesie do Bratislavy aj Andreas Varady Trio (11.10., Ateliér Babylon), Brandforda Marsalisa (17.11., Slovenský rozhlas) a Cassandru Wilson (11.12., Nová scéna).


Informácie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, organizátor projektu City Sounds.

Foto: Tomáš Halász