Televízna spevácka súťaž X Factor má za sebou úspešný štart. Formát súťaže je pre našich divákov dôverne známy najmä z americkej verzie, ktorej doterajšie série boli odvysielané aj u nás. No česko-slovenská verzia mala v nedeľu večer na obrazovkách televízií Joj a Prima absolútnu premiéru. Pozrite sa, čo ponúkla prvá epizóda.

Do kresiel porotcov zasadli nové, z podobných formátov nepozerané tváre, ktoré spôsobili nemalý rozruch už pri ich postupnom odhaľovaní. Hodnotenia speváckych výkonov sa zhostila štvorica Celeste Buckingham, Sisa Lelkes-Sklovská, Oto Klempíř a Ondřej Brzobohatý. Bude zaujímavé sledovať, ako sa so svojimi úlohami popasujú, nakoľko všetci menovaní zasadli do porotcovských kresiel po prvý raz.

Spŕške kritiky a pochybnostiam sa nevyhla najmä ženská časť poroty. V súvislosti s Celeste Buckingham sa polemizovalo, či je tak mladá speváčka už pripravená zhostiť sa takejto veľkej úlohy a, naopak, kritika obsadenia Sisy Sklovskej spočívala v tvrdeniach, že v súvislosti s populárnou hudbou nemá čo ponúknuť. Dámy však už v prvej epizóde dokázali, že si z týchto rečí ťažkú hlavu nerobia a vedia prekvapiť.

Vystúpenia, ktoré zdvíhali porotcov zo stoličiek

Niektorým súťažiacim sa podarilo zdvihnúť porotcov zo stoličiek výkonmi, ktorými si vyslúžili standing ovation, iní zdvíhali porotcom skôr tlak. Tá druhá možnosť sa podarila Ivete Čermákovej, ktorej podanie skladby z muzikálu My Fair Lady trhalo uši všetkým, no najmä Sise Sklovskej. Na veľmi podpriemerný výkon reagovali diváci smiechom a zapchávaním si uší. Zaujímavé však bolo to, čo nasledovalo po odspievaní. Súťažiaca sa totiž veľmi suverénne obhajovala tým, že vyštudovala spev a dokonca spievala v divadle, čím Sklovskej takmer vyrazila dych.

Video z vystúpenia Ivety Čermákovej

Nečakané reakcie sa z porotcov podarilo vydolovať chlapčenskej kapele Crabslide, ktorá zahrala hneď dve piesne. Počas skladby od Elvisa Presleyho Little Less Conversation, ktorá bola druhou v poradí, sa do vystúpenia aktívne zapojila celá štvorica porotcov, a to nielen tancom ale aj vlastným spevom. Z pódia odchádzali s jednoznačným štvornásobným áno.

Video z vystúpenia Crabslide

Podobnú energiu vniesla do sály aj Katarína Ščevlíková, ktorá taktiež zdvihla porotu zo stoličiek. Podarilo sa jej to so skladbou Son of a Preacher Man, po ktorej porota nabitá pozitívnou energiou kričala jednoznačné áno.

Video z vystúpenia Kataríny Ščevlíkovej

Keď súťažiaci Tibor Gyurcsík prezradil, že zaspieva skladbu Michaela Buble Feeling Good, Celeste si obdivne povzdychla. To čo vzápätí prišlo, zrejme nečakala. Z Tiborovho výkonu jej, podľa jej vlastných slov, stáli chlpy. "Konečne prišla osobnosť a s ňou aj obrovský hlas," nešetrila obdivom ani Sisa. Oto Klempíř, ktorý je zatiaľ na svoje áno dosť skúpy, bol v prípade tohto speváka nadmieru spokojný. Poukázal na latku, ktorú Tibor nastavil zatiaľ najvyššie.

Video z vystúpenia Tibora Gyurcsíka

Bodku za prvým kastingom spravila najstaršia súťažiaca Brigita Szelidová, ktorá najprv upútala silným životným príbehom. Bojovala so zákernou chorobou, nad ktorou sa jej podarilo zvíťaziť. Po tejto skúsenosti sa rozhodla opäť vziať svoj život do vlastných rúk a plniť si sny. Jeden si možno splní práve v X Factore. Porotcovská štvorica aj diváci v sále boli už v úvodných sekundách piesne Jennifer Hudson One Night Only nadšení. "Ste pani speváčka, dovoľte, aby som sa vám poklonil," povedal vo svojom hodnotení Ondřej Brzobohatý.

Video z vystúpenia Brigity Szelidovej

Bezkonkurenčná výhra

X Factor lákal na svoje kastingy nielen celosvetovo známym formátom súťaže. Pod rekordy v počte zúčastnených spevákov a speváčok na kastingoch sa do istej miery určite podpísala aj výhra, ktorá v porovnaní s konkurenčným projektom Hlas Česko Slovenska, ktorý odštartoval minulú stredu, ponúka omnoho viac. Oba formáty majú pre víťazov pripravenú nahrávaciu zmluvu na debutový album a finančnú odmenu. Kým Hlas ČS si pre víťaza vyčlenil 80 000 eur, X Factor lákal na výhru až vo výške  200 000 eur.

Prečítajte si: Odštartovala druhá séria Hlasu ČS. Pozrite sa, aké zaujímavé novinky ponúka!

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/xfactorsk

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham