Od vydania albumu The Joshua Tree, ktorým sa írska rocková skupina U2 zaradila medzi svetové superhviezdy, uplynulo práve dnes 30 rokov. Ako sme už informovali, kapela ho fanúšikom pripomenie na turné, ktoré odštartuje v máji. Najnovšie ohlásila aj vydanie reedície rozšírenej o remixy skladieb, záznam koncertu, či rarity z čias nahrávania albumu.

Album The Joshua Tree, z ktorého pochádzajú hity ako Where the Streets Have No Name, I Still Haven't Found What I'm Looking For alebo With or Without You, vyšiel 9. marca 1987 a je komerčne najúspešnejším titulom skupiny - dodnes sa z neho predalo 25 miliónov kusov. Kvartetu vyniesol aj dve ceny Grammy vrátane najprestížnejšej ceny Album roka, ako aj jednu cenu BRIT Award.

Inšpirácia Amerikou aj humanitárnou cestou do Afriky

Nahrávka vyšla tri roky po predchádzajúcom albume The Unforgettable Fire. U2 na ňom zužitkovali vplyvy amerických folkových tradícií, ako aj írskej ľudovej hudby. Odzrkadľuje sa na ňom pozitívno-negatívny vzťah skupiny k USA - použitím politicky a sociálne ladených textov v kombinácii so spirituálnou metaforou. Inšpiráciou pre jeho vznik bolo americké turné, literatúra a politika, ale aj humanitárna cesta frontmana Bona Voxa s manželkou Ali do Etiópie, ktorú absolvoval v rámci svojej účasti na projekte Live Aid v roku 1985.

Album produkovali Brian Eno a Daniel Lanois. Nahrávali ho v niekoľkých dublinských štúdiách, ako aj v historickej rezidencii Danesmoate House z 18. storočia, ktorá dnes patrí basovému gitaristovi U2 Adamovi Claytonovi. Súčasťou bookletu je séria čiernobielych fotografií skupiny na viacerých miestach v Spojených štátoch vrátane Mohavskej púšte, lokality Zabriskie Point či zaniknutého mesta Bodie, ktoré vyhotovil holandský fotograf a režisér hudobných videí Anton Corbijn, známy aj dlhotrvajúcou spoluprácou s Depeche Mode.


Naživo zaznie na svetovom turné, reedícia vyjde v júni

Ikonickej nahrávke je tento rok venovaná veľká pozornosť médií (napr. magazín Billboard ju v aktuálnom článku trefne označil za "najviac U2 zo všetkých U2 albumov"), a okrúhle výročie albumu samozrejme využíva na jeho pripomenite aj samotná kapela. Už  v januári ohlásila koncertné turné po Severnej Amerike a Európe, na ktorom odohrá album v celom znení, teda 11 pôvodných skladieb. Prvý z 33 koncertov koncertov sa uskutoční 12. mája v kanadskom Vancouveri, posledný 1. augusta v Bruseli. Najbližšie k slovenským fanúšikom bude skupina 12. júla v Berlíne.

"Nedávno som si vypočul The Joshua Tree po prvý raz za temer 30 rokov. Je v ňom množstvo emócií, ktoré sa zdajú byť zvláštne súčasné - láska, strata, zmarené sny, hľadanie zabudnutia, polarizácia. Viaceré z nich som spieval mnoho ráz, ale nikdy všetky dovedna. Teším sa na to a dúfam, že aj naše publikum," povedal pri ohlásení turné spevák Bono.


Album sa už v roku 2007 pri príležitosti 20. výročia vydania dočkal reedície s rozsiahlym bonusovým materiálom. Ďalšia sa chystá aj v lete tohto roku. Vyjde 2. júna v štandardnej verzii ako LP či CD, deluxe verzii štyroch CD a super deluxe verzii siedmich LP. Posledné dve spomínané prevedenia budú obsahovať okrem základného albumu aj remixy. Majú byť od producentov ako Daniel Lanois, St Francis Hotel, Jacknife Lee, Steve LillywhiteFlood.

K fanúšikom sa dostane tiež záznam živého vystúpenia z The Joshua Tree Tour v Madison Square Garden v roku 1987 či ďalšie skladby z nahrávania. Tracklist celej reedície je dostupný na oficiálnej webstránke kapely U2.com. Súčasťou rozšírenej kolekcie bude aj 84-stranová kniha doteraz nezverejnených fotografií. Tie nasnímal gitarista The Edge počas fotenia v Mohavskej púšti v roku 1986.

Vypočujte si celý ikonický album na Deezeri:



U2 vznikli v roku 1976 a patria k najúspešnejším kapelám na svete. Na konte majú trinásť štúdioviek, pričom v súčasnosti už pracujú na ďalšom albume s názvom Songs Of Experience, ktorý ohlásili už v roku 2014. Medzi ich najväčšie hity patria okrem spomenutých singlov z albumu The Joshua Tree aj skladby ako Sunday Bloody Sunday, OneStaring At The Sun, Beautiful Day, Vertigo či Sometimes You Can't Make It On Your Own. Pieseň Ordinary Love, ktorú napísali pre film Mandela: Dlhá cesta k slobode (2013), získala Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Na konte majú 22 cien Grammy a v roku 2005 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 

Zdroj: TASR, SITA, Hudba.sk, U2.com
Foto: Rich Fury/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: U2