Nestáva sa často, že by rádiový pop vo videoklipe sprevádzal výnimočný umelecký výkon. Austrálčanka Sia Furler však nie je obyčajnou popovou speváčkou. Má za sebou vyše 20-ročnú kariéru, počas ktorej ste ju mohli spoznať v rôznych polohách od jazzu (Crisp), cez funk (Jamiroquai), až po trip-hop a elektroniku (Zero 7).

Aj do mainstreamu sa preto snaží priniesť hĺbku, na ktorú sú jej fanúšikovia zvyknutí. Vo videoklipe k singlu Chandelier, ktorý zverejnila tento týždeň, sa jej to rozhodne podarilo. Jedinou postavou v klipe je talentovaná, len jedenásťročná tanečníčka Maddie Ziegler, ktorá sa v Amerike preslávila vďaka účinkovaniu v tanečnej reality show Dance Moms. O réžiu sa postarala Sia spoločne s Danielom Askillom. Pôsobivý klip sa odohráva v centre Los Angeles v starej budove, v ktorej predtým sídlila redakcia dnes už neexistujúcich novín Herald Examiner.

Video má vďaka historickej lokácii špecifickú atmosféru, no dych vyráža najmä výkon mladučkej Maddie, ktorá v šialenej rýchlosti predvádza úžasné a nepredvídateľné pohybové kreácie, ktoré miestami pôsobia ako čistá improvizácia. Dokonale tak umocňuje emóciu piesne, v ktorej Sia spieva o závislosti a depresii. "Som veľmi hrdá na talentovanú Maddie Ziegler a celý tím. Strávili sme spolu krásny natáčací deň a stvorili niečo, na čo môžeme byť všetci hrdí," uviedla speváčka a skladateľka.

Maddie Ziegler - videoklip Chandelier Zdroj: Youtube

Chandelier
však neočarí len vizuálom. Je to jedna z najsilnejších popových skladieb, aké sme tento rok mohli počuť, a zároveň jej nechýba hitový potenciál. Ak by ju naspievala niektorá z mladších popových hviezd, mohla by byť takým veľkým hitom ako Diamonds (2012), ktorú Sia napísala pre Rihannu. Práve jej štýl vo svojej novinke napodobnila v slohách, avšak v refréne naplno ukazuje, v čom je jej jedinečnosť. Toto by jednoducho Rihanna či Katy Perry nezaspievali.

"Je to vokálny výkon, z ktorého padá sánka a stačí na to, aby vás presvedčil, že by aj ona sama mohla mať kariéru plnú štadiónových koncertov," píše vo svojej recenzii singla magazín Pitchfork. Pre úplnosť dodávame, že pri tvorbe piesne Sii pomáhal Jesse Shatkin a produkcie sa ujal jej dlhoročný spolupracovník Greg Kurstin.


Rok, v ktorom sa zo skladateľov stávajú hviezdy

Sia má na konte už päť sólových albumov, no až očakávaná šiesta štúdiovka s názvom 1000 Forms of Fear, ktorú plánuje vydať v júni, môže byť pre ňu skutočne prelomová. V posledných rokoch totiž svoje aktivity na nezávislej scéne nechala bokom a presadila v mainstreame - ako skladateľka hitov pre ženské popové hviezdy ako Kylie Minogue, Beyoncé, Celine Dion, Katy Perry alebo spomínanú Rihannu. Vďaka tomu jej meno spoznalo množstvo fanúšikov, ktorí jej predchádzajúcu tvorbu nezachytili.

Hneď prvý singel ukazuje, že pôjde o popovejšiu nahrávku, ktorá zo Sie môže urobiť hviezdu prvej kategórie. Tou už medzi skladateľkami nepochybne je, no šoubiznis je najmä o interpretoch, ktorí okrem hudby "predávajú" aj svoju tvár. Ak by sa v 38 rokoch naplno presadila skúsená hudobníčka, o ktorej nikto nemôže povedať, že je "rýchlokvaska", bol by to dobrý signál, že hudobný biznis je ešte stále aj o hudbe.

Ak sa jej podarí dostať sa na vrcholy rebríčkov, či už so singlom alebo s očakávaným albumom, bude po Pharrellovi Williamsovi v krátkom čase ďalšou veteránkou, ktorá po dvoch dekádach na scéne okúsi, aké to je byť na šoubiznisovom vrchole. Zatiaľ si totiž ovocie za jej tvorbu užívali len spomínané speváčky, pre ktoré písala piesne. Výnimkou sú megahity Titanium Davida Guettu a Wild Ones Flo Ridu, v ktorých sa aj sama predstavila ako hosťujúca speváčka. Na globálny sólový úspech však ešte stále čaká.

Účes ako poznávacie znamenie

Paralelu s Pharrellom Williamsom som spomínal už v marci v článku pri premiére singla, ktorý väčšina rádií zatiaľ trestuhodne ignoruje. Preto očakávať, že by sa jej podaril taký husársky kúsok ako Williamsovi s virálnym hitom Happy nemožno ani vo sne. Na druhej strane je však celkom možné, že nahrá lepší album (Pharrell v tomto smere očakávania splnil iba sčasti), ktorý sa zaradí medzi novodobé popové klasiky.

V súvislosti s Pharrellom treba pripomenúť aj jeho klobúk, ktorý sa za pár mesiacov stal doslova jeho značkou. Originálny módny doplnok v istom zmysle nahrádza to, na čo ženským speváckym hviezdam stačí vlastné telo (vyplazený jazyk Miley Cyrus, Rihannin zadok, či prsia Katy Perry). Je jasné, že ani Sia sa s mladšími kolegyňami v odhaľovaní tela pretekať nebude - nemá na to ani výzor ani vek.

Aj ona má však svoj typický "marketovateľný" prvok, ktorým je jej blonďavý účes s narovno zastrihnutou ofinou. Svoj album tak propaguje online kampaňou #siaselfie, v rámci ktorej môžu fanúšikovia nahrávať vlastné fotky s animovaným Sia-účesom na web www.siaselfie.com. Ostatne, súčasťou tejto kampane je aj klip Chandelier, kde si parochňu á la Sia nasadila Maddie Ziegler. Ešte predtým si v lyric videu "zahrala" iba samotná parochňa.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Sia