Austrálska speváčka a skladateľka Sia Furler, ktorá sa preslávila spoluprácou so Zero 7, ale aj písaním skladieb pre popové hviezdy, zverejnila nový singel s názvom Chandelier. Vypočujte si, ako v jej podaní znie skladba, ktorú pôvodne mohla dostať Beyoncé alebo Rihanna.

Pieseň Chandelier je prvým singlom zo speváčkinho šiesteho štúdiového albumu, ktorý vyjde až štyri roky po jej zatiaľ poslednej nahrávke We Are Born (2010). Po jej vydaní sa stala hviezdou popového neba, nie však vďaka tvorbe, ktorú aj sama naspievala, ale vďaka piesňam, ktoré napísala pre iných. Počas uplynulých mesiacov však zistila, že má dosť materiálu na vlastný album. "Väčšinou si pomyslím - toto by bolo dobré pre Rihannu alebo pre Beyoncé či Katy Perry. Tentokrát som si však uvedomila, že som napísala kopec popových skladieb pre seba, a to úplnou náhodou," uviedla Sia.

Roky písania pre popové hviezdy ju však nepochybne ovplyvnili - aktuálny singel totiž predstavuje pomerne veľký odklon od pôvodnej tvorby talentovanej hudobníčky. Nový zvuk sa od jej starších kúskov ako Buttons či Soon We'll Be Found posunul viac k rádiovým hitom, aké Sia v posledných rokoch napísala pre najväčšie ženské spevácke hviezdy ako sú Britney Spears, Kylie Minogue, Beyoncé, Christina Aguilera, Rihanna alebo Katy Perry.


Dopadne nerozhodná Sia ako Pharrell Williams?

Hoci sa Sia na konci minulého roka nechala počuť, ze komerčný úspech ju nezaujíma, spôsob spracovania jej nového singla svedčí o inom. Rovnako protichodne vyznievajú aj jej vyjadrenia z roku 2012, kedy uviedla, že končí s písaním popových piesní pre známych interpretov. "Už nepôjdem na turné, nebudem nakrúcať videá a nebudem poskytovať rozhovory. Rada by som teraz zostala v úzadí. A končím s písaním popových piesní pre popové hviezdy. Sláva je to najhoršie, čo sa môže človeku stať. Mojou voľbou je nikde sa verejne neobjavovať. Twitter stačí!" zhrnula vtedy skladateľka, no svoj názor neskôr evidentne prehodnotila.

38-ročná Sia Furler má na konte päť štúdiových albumov - OnlySee (1997), Healing Is Difficult (2001), Colour the Small One (2004), Some People Have Real Problems (2008) a We Are Born (2010). Popri tvorbe piesní na svoje albumy sa venovala aj iným projektom - spolupracovala s britským duom Zero 7 či s americkým hudobníkom Beckom. Už v čase príprav svojho zatiaľ posledného albumu sa však začala viac venovať tvorbe skladieb pre mainstreamových interpretov. Jej prvým veľkým popovým projektom bola práca na albume Bionic (2010) Christiny Aguilery, ktorý však z hľadiska komerčného úspechu prepadol. Prelomovým bol pre ňu v tomto smere až megahit Diamonds barbadoskej speváčky Rihanny.

Samotná Sia sa v hudobnom mainstreame ako interpretka presadila napríklad spoluprácou s Davidom Guettom na skladbe Titanium, s raperom Flo Ridom mala zase hit Wild Ones. V posledných dvoch rokoch patrila medzi najvyhľadávanejšie skladateľky, ako spoluautorka pracovala na comebackovom singli Celine Dion (Loved Me Back to Life), jej meno nájdete aj pod novými piesňami Britney Spears, Jessie J či Beyoncé. V prípade nového albumu Kylie Minogue - Kiss Me Once je dokonca výkonnou producentkou.

Sia Furler Zdroj: Siamusic.net

V istom zmysle, je tak jej dráha dosť podobná tej Pharrellovej. Sia hudbu tvorí vyše 20 rokov a v súčasnosti patrí medzi najvyhľadávanejších popových skladateľov a skladateľky. Jej vlastné albumy však nikdy nemali veľký komerčný úspech, keďže ako interpretka je menej výrazná (a tým pádom aj ťažšie "predávateľná") ako napríklad Rihanna. Väčšina fanúšikov ju tak pozná skôr vďaka rádiovým hitom, ktoré buď napísala pre iných interpretov, alebo v nich "len" hosťovala.

Takisto Pharrell Williams mal po minuloročnom úspechu skladieb, na ktorých sa podieľal (hlavne Get Lucky a Blurred Lines), teraz šancu získať pozíciu medzi top hviezdami s vlastným albumom, no tak celkom mu to nevyšlo. Jeho novinka G I R L totiž ukázala, čo sa stane, keď úspešný skladateľ väčšinu svojich "nábojov" vystrieľa pre iných a jemu samému ich už dosť neostane (viac v recenzii).

V prípade Sie Furler bude zaujímavé sledovať nielen to, či jej ostalo dosť "nábojov", ale aj to, nakoľko sa na albume vzdiali od svojej predchádzajúcej tvorby na pomedzí indie popu a mainstreamu. Nový singel naznačuje, že sa nebráni posunu k súčasným rádiovým trendom, otázne je, či to v ušiach jej fanúšikov nezníži kvalitu oproti predchádzajúcej tvorbe.


Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com, Metro.co.uk, SITA, archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/SiaMusic

Súvisiaci interpreti: Sia