Americký spevák Justin Timberlake vystúpi na podujatí Eurovision Song Contest. Oznámila to Európska vysielacia únia, ktorá je organizátorom známej hudobnej súťaže. Tridsaťpäťročný rodák z Memphisu sa tak stal prvým nesúťažiacim hudobníkom v histórii Eurovízie, ktorý v rámci nej vystúpi.

Interpret sa na pódiu predstaví počas Veľkého finále 14. mája a zaspieva svoj najnovší singel Can't Stop the Feeling, ktorý zverejnil 5. mája. "Toto je fantastická príležitosť. Sme veľmi šťastní a nadšení, že práve Justin Timberlake a jeho kapela počas našej šou vystúpia s jeho novou skladbou. Špeciálnejšie je to aj vďaka tomu, že s ním na nej spolupracovali švédski skladatelia Max Martin a Shellback," uviedol Sven Stojanovic, producent tohtoročnej šou.

Zdá sa teda, že Eurovízia ma z roka na rok čoraz väčší interkontinentálny presah. Minulý rok sa prvýkrát predstavil zástupca Austrálie, ktorá skončila so 196 bodmi na piatom mieste. Mala to byť jednorazová účasť, no napokon sa protinožci rozhodli do populárnej pesničkovej súťaže zapojiť aj tento rok. Novinkou tohto ročníka je, že Veľké finále Eurovízie sa bude po prvý raz vysielať naživo aj v USA. A práve JT by mal byť lákadlom pre amerických divákov, ktorí súťaž doposiaľ nepoznajú. Pieseň, ktorá by sa mohla stať veľkým tohtoročným letným hitom, totiž odprezentuje naživo prvýkrát.

Víťazom 60. ročníka sa pred rokom stal Švéd Måns Zelmerlöw, vďaka čomu sa tento ročník Eurovision Song Contest odohráva v Štokholme. Prvé semifinálové kolo sa bude konať už dnes (10.5.), druhé vo štvrtok 12. mája a podujatie vyvrcholí tradične cez víkend - v sobotu 14. mája.

Prečítajte si: Najpozitívnejšia skladba? Justin Timberlake odpovedá na Pharrellovo Happy


Justin Timberlake odštartoval kariéru v zábavnom priemysle už ako dieťa. Najprv pôsobil v televíznej šou The Mickey Mouse Club, kde stretol budúceho kolegu zo skupiny 'N Sync JC-ho Chaseza. Práve v tejto formácii sa dostal do povedomia verejnosti. V roku 2002 vydal debutovú sólovú štúdiovku Justified so singlami ako Cry Me A River či Rock Your Body a úspech zaznamenal aj s druhou nahrávkou FutureSex/LoveSounds (2006). V roku 2013 vydal albumy The 20/20 Experience a The 20/20 Experience - 2 of 2. Tento rok pripravuje so svojím dvorným producentom Timbalandom ďalší album.

Počas kariéry získal deväť cien Grammy, tri BRIT Awards či štyri ceny Primetime Emmy. Okrem hudby sa venuje i herectvu. Účinkoval napríklad v snímkach Mimo zákona (2005), V reťaziach (2006), Alpha Dog (2006), Vymedzený čas (2011), Mrcha učiteľka (2011), Ide len o sex (2011), Späť v hre (2012), Hra na hrane (2013) či Vnútri Llewyna Davisa (2013). 

Zdroj: SITA (Eurovision.tv, archív), Hudba.sk
Foto: Tom Munro / Sony Music

Súvisiaci interpreti: Justin Timberlake