Predvianočný čas je vďačným obdobím aj pre interpretov, na ktorých sa už takmer zabudlo. Pred dvoma rokmi sa po dlhšej pauze s vianočným singlom vrátil na scénu Tomáš Bezdeda, skladbu Vianočný sen neskôr vydal aj na svojom treťom albume. Teraz sa fanúšikom pripomína Michal Chrenko, ktorý takisto stavil na vianočnú pieseň.

A urobil dobre, pretože novinka Hviezda na cestu svieť sa za pár dní stala najúspešnejším tohtoročným videom na jeho Youtube kanáli, zaujala množstvo fanúšikov a všimli si ju aj rádiá. Prispel k tomu aj fakt, že sa na nej podieľali aj ďalší dvaja speváci, ktorých Slovensko objavilo vďaka speváckej šou SuperStar - Robo Šimko a Martin Harich. Trojica sa postarala o príjemný a vkusný príspevok k soundtracku tohtoročných Vianoc.

Refrén vznikol v lete

Autorom piesne, ktorá mala premiéru na Mikuláša, je samotný Michal Chrenko. "Vzniklo to úplne náhodou, v lete tohto roku som si pri práci pohmkával a zrazu mi to zaplo, že si spievam melódiu s vianočnou atmosférou. Bol to vlastne tento refrén. Hneď som prácu odložil a melódiu som si šiel nahrať. Neskôr, keď to opäť prišlo, som vymyslel zvyšok skladby. Celé to teda prišlo odniekiaľ tam zhora," hovorí talentovaný spevák.

Text napísali Miroslav Jurika a Marián Brezáni a o produkciu sa postaralo štúdio Randal Group. "Miro Jurik mi zavolal s tým, že to je vážne pekná melódia, a či by nebol dobrý nápad naspievať to s dvoma kolegami. Podľa významu textu sa vraj bude hodiť, keď to budeme spievať ako traja králi. Mne sa tento nápad veľmi zapáčil, a tak som začal pátrať vo svojom zozname, koho oslovím. Snažil som sa nájsť nielen dobrých spevákov, ale hlavne hudobníkov, ktorí si vážia hudbu, sú ochotní spolupracovať, veria tomu, čo robia a sú spoľahliví. Okrem iného sa museli ich hlasy hodiť do kontextu piesne. Nebol to ľahký výber, no myslím, že sa podaril a som veľmi rád, že pozvanie na spoluprácu prijali práve Maťo Harich a Robo Šimko. Reakcie sú dosť pozitívne, čo ma nesmierne teší," dodal Michal Chrenko.  


Na sociálnych sieťach Michal pieseň zverejnil so slovami, ktoré vystihujú jeho postoj k hudbe: "Ďakujem Bohu za dar, ktorý som dostal. Ďakujem za cit k hudbe, ktorý mi dal. Vždy, keď tvorím novú skladbu, nie je to z vypočítavosti. Ja si nevyberám kedy a aká skladba vznikne, proste počúvam svoje srdce a riadim sa ním. Inak to nebolo ani v tomto prípade. Neplánoval som rýchlo napísať vianočnú skladbu, lebo idú Vianoce. Napísal som ju, lebo som to tak cítil. Ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí ma v mojej hudobnej kariére akokoľvek podporovali a podporujú. Táto skladba je pre vás! Želám vám zo srdca všetko dobré, nech ste všetci šťastní a spokojní, blížia sa totiž Vianoce." 

Text: Hudba.sk (zdroj: Michal Chrenko)
Foto: Youtube