Vo veku 69 rokov skonal v nedeľu 10. januára legendárny anglický spevák a hudobník David Bowie. Informáciu potvrdili na oficiálnych stránkach zástupcovia interpreta. Príčinou úmrtia je rakovina, s ktorou bojoval od roku 2014.

Správy o jeho úmrtí sa od roku 2004, kedy absolvoval operáciu srdca a prestal koncertovať (naposledy vystúpil v roku 2006) aj komunikovať s médiami, objavili viackrát. Vždy však išlo o hoax. Fanúšikovia by boli najradšej, keby tak tomu bolo aj tentokrát, no žiaľ, informácia je pravdivá a potvrdili ju už aj zástupcovia umelca.

"10. január 2016 - David Bowie zomrel pokojne, obklopený svojou rodinou po statočnom 18-mesačnom boji s rakovinou. Kým budú mnohí z vás spolu s nami trúchliť nad jeho stratou, žiadame o rešpektovanie rodinného súkromia počas obdobia smútku," objavilo sa dnes ráno na jeho oficiálnej Facebook stránke. Správu o Bowieho úmrtí potvrdil viacerým médiám i na Twitteri hudobníkov syn z prvého manželstva Duncan Jones.

Jazvy, ktoré nemožno vidieť

Rovnako ako Lemmy Kilmister z Motörhead, aj David Bowie zomrel len pár dní po svojich narodeninách, v piatok 8. januára dovŕšil 69 rokov. V ten deň zároveň fanúšikom ponúkol svoj posledný album ★ (Blackstar). V prvých recenziách sa okrem jazzovejšieho zvuku najviac skloňovali nejednoznačné texty - poslucháč nevedel, nakoľko sú autobiografické, no po hudobníkovej smrti to bude o niečo jasnejšie.

Napríklad úvodné slová z piesne Lazarus už dávajú zmysel aj v súvislosti so spevákovou chorobou, nie sú len slovami postavy z rovnomenného muzikálu, pre ktorú Bowie pieseň napísal: "Pozri sem hore, som v nebi. Mám jazvy, ktoré nemožno vidieť. Mám drámu, ktorú mi nemôžu ukradnúť. Už ma každý pozná." Rovnako mrazivý je v súvislosti so smutnou novinkou aj videoklip.


David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 v Londýne a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či Heroes (1977). Na konte má viac ako dve desiatky štúdioviek, tou poslednou je spomínaná novinka Blackstar. Okrem toho nahral aj dva albumy s formáciou Tin Machine. 

Medzi jeho najznámejšie skladby patria Space Oddity, Changes, Life On Mars?, Fame, Heroes, Ashes To Ashes, Under Pressure (feat. Queen), Let's Dance, China Girl alebo Dancing In The Street (feat. Mick Jagger). Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo (2006), ďalej tiež tri BRIT Awards, pričom jednu dostal za prínos britskej hudbe. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Okrem hudby sa venoval aj herectvu, účinkoval napríklad v snímkach Muž, ktorý spadol na Zem (1976), Krásny gigolo, úbohý gigolo (1978), Posledné pokušenie Krista (1988), Twin Peaks (1992), Basquiat (1996), Mr. Rice's Secret (2000), Zoolander (2001), Dokonalý trik (2006) či Rock zo strednej (2009). Bowie bol dvakrát ženatý, v rokoch 1970 až 1980 bola jeho manželkou americká modelka a herečka Mary Angela Barnett, ktorá mu porodila spomínaného syna Duncana. V roku 1992 sa oženil so somálsko-americkou modelkou Iman, s ktorou mal dcéru Alexandriu Zahru. 

Prečítajte si: Reakcie na smrť Davida Bowieho: Smútia popové hviezdy, rockeri aj herci


Text: Hudba.sk, pm + SITA

Súvisiaci interpreti: David Bowie