Organizátori ôsmeho ročníka hudobných Radio_Head Awards spustia v pondelok 18. januára prvé kolo hlasovania, ktoré potrvá do 14. februára. Fanúšikovia budú môcť na webstránke Radiohlavy.sk vyberať svojich favoritov v štyroch hlavných kategoriách. O držiteľoch ostatných ocenení tento rok rozhodnú odborné poroty.

Poslucháči budú v prvom kole hlasovania jedinej súťaže na Slovensku, ktorá reflektuje to najlepšie zo slovenskej alternatívnej hudobnej scény za uplynulý rok, vyberať nominácie v kategóriách Album roka, Singel roka, Nováčik roka a Debut roka. O začiatku hlasovania budú informovať o týždeň v pondelok v Ráne na eFeMku moderátori Dominika Jašková a Martin Staňo.

Zásadnou zmenou 8. ročníka je spôsob hlasovania v žánrových kategóriách Hip Hop/Rap/RnB, Elektronická hudba, World Music/Folk, Hard and Heavy, Jazz a Klasická hudba, ku ktorým od tohto ročníka pribudne ešte jeden žáner (viac info čoskoro). O víťazoch v týchto kategóriách už nebudú rozhodovať poslucháči, ale odborné poroty určené pre jednotlivé žánre. Do minulého ročníka pritom porota rozhodovala len o žánrových nomináciách, v druhom kole za znalcami vybrané nahrávky hlasovali fanúšikovia. Súčasťou rozhodovania odborných porôt bude nielen hlasovanie, ale aj spoločná diskusia k nominovaným nahrávkam, cieľom je podporiť diskusiu o slovenskej hudbe.

Uplynulé ročníky prestížnych ocenení podľa jednej z organizátoriek Veroniky Svorenčíkovej ukázali, že výber víťazov v hlasovaní fanúšikov je predovšetkým o popularite v daných okrajových žánroch a o počte fanúšikov. "Radio_Head Awards sa snažia rozširovať obzory a chcú byť cenami aj o hudbe, nielen o popularite. Preto veríme, že sa nám podarí objaviť zaujímavú hudbu a rozprúdiť diskusiu o domácej scéne. V rukách poslucháčov však aj naďalej zostávajú hlavné kategórie, ktoré po pridaní kategórií Objav a Debut roka dávajú šancu aj menej známym kapelám či projektom," uviedla koordinátorka RHA.

Nových víťazov cien Radio_Head Awards, ktoré po prvý raz rozdali vo februári 2009, spoznáme na slávnostnom vyhlásení 13. marca v bratislavskej Starej tržnici.

Pripomeňte si minulý ročník ankety: Rádiohlavy 2014: Poslucháči ocenili Fallgrapp, kritici Morušu aj Mariána Vargu

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér RTVS Juraj Kadáš. Viac sa dozviete na oficiálnom webe RHA www.radiohlavy.sk.