Kanadskí indie-rockeri Arcade Fire usporiadali po januárovom úmrtí hudobnej legendy Davida Bowieho tradičný sprievod ulicami francúzskej štvrte mesta New Orleans. Zahral im k tomu aj miestny orchester Preservation Hall Jazz Band. Video z pochodu zverejnili presne mesiac po hudobníkovej smrti na sociálnej sieti.

"Ďakujeme Preservation Hall a mestu New Orleans. Veríme, že David počul hluk, ktorý sme robili, a cítil našu hlbokú lásku," napísali členovia Arcade Fire na svojom facebookovom profile.

Líder Arcade Fire Win Butler na čele sprievodu stoviek fanúšikov rockovej legendy zaspieval do červeného megafónu niektoré z Bowieho najväčších hitov ako Heroes, Oh! You Pretty Things či Suffragette City. Video, nakrútené počas spomienkového pochodu 16. januára, je oslavou života a tvorby Davida Bowieho v neworleanskom štýle. Začína sa zábermi z ulíc južanského mesta a ukazuje aj prípravu orchestra a kapely na sprievod.

"Prečo sme usporiadali sprievod? Pretože sme v New Orleans a tu sa to tak robí," vysvetľuje multiinštrumentalistka a speváčka Regine Chassagne z Arcade Fire v klipe.


Ben Jaffe z Preservation Hall Jazz Band a Win Butler sa prihovorili davu na ulici z balkóna jedného z domov. "Dnes sme sa tu stretli, aby sme oslávili život Davida Bowieho. Bol jedným z mála umelcov, ktorí dokázali spojiť takúto úžasnú skupinu ľudí, ste skvelí," vyhlásil Jaffe a dodal: "Toto je najlepšie mesto na Zemi. My všetci to vieme, preto tu žijeme. Veľmi pekne vám všetkým ďakujem."

"Toto je o Davidovi a o vás všetkých a o tom, ako sme ho mali radi," povedal Butler. "Ďakujeme, že ste prišli, Boh ti žehnaj, David, nech si kdekoľvek!" odkázal svojmu zosnulému idolu. Hudobníci sa následne vybrali do ulíc spolu s fanúšikmi vo farebných kostýmoch v štýle rockového chameleóna. Mnohí z prítomných mali na tvárach namaľované ikonické "blesky" z Bowieho albumu Aladdin Sane.

"David Bowie bol jedným z prvých podporovateľov našej kapely," napísali členovia Arcade Fire v stanovisku, uverejnenom v reakcii na úmrtie speváka. "Nielenže vytvoril svet, ktorý nám umožnil existovať, ale vrelo a s eleganciou nás v ňom uvítal. Navždy si v pamäti ponesieme chvíle, ktoré sme s ním strávili v rozhovoroch, pri tvorbe hudby a spolupráci, boli to najzásadnejšie momenty našich životov. Až do konca bol skutočným umelcom, svet je vďaka nemu svetlejším a tajomnejším miestom a budeme naďalej kričať modlitby do atmosféry, ktorú stvoril," vyznali sa hudobníci z vďačnosti Starmanovi.


Text: Hudba.sk (Rollingstone.com)
Foto: Youtube.com

Súvisiaci interpreti: Arcade Fire