Ženy mu závidia účes či postavu a muži pestované strnisko. Rakúšan(ka) Conchita Wurst je novým víťazom Veľkej ceny Eurovízie. Práve vďaka nemu nebol hlavnou témou 59. ročníka rusko-ukrajinský konflikt, rozruch vyvolával už od začiatku súťaže. Napriek tomu si Starý kontinent podmanil lusknutím prsta, a to hlavne vďaka záujmu médií o jeho kontroverznú osobu.

Dánske eurovízne pódium si po vzore minulých ročníkov tiež užilo svoje. Islandskí gitaristi hýriaci rôznymi farbami, Poľky, ktoré aj z krojov dokázali spraviť vulgárne a lacné oblečky, grécka diskotéka á la Guetta s trampolínou a mnohé iné vystúpenia sa postarali o to, aby ani tentokrát súťaž Eurovision Song Contest nezostala svojej povesti nič dlžná. Hlavným ťahákom pozornosti médií aj divákov a horúcim favoritom však bola "bradatá dáma" z Rakúska.

Bradatá Adele

"Táto noc je venovaná každému, kto verí v budúcnosť slobody a mieru. Vy viete - sme jedno a sme nezastaviteľní!" S týmto adresným posolstvom prebral svoju cenu za triumfálne víťazstvo v najväčšej prehliadke európskeho gýču 25-ročný Thomas Neuwirth alias Conchita Wurst.

V dánskej Kodani ponúkol divákom skladbu Rise Like A Phoenix s patričnou dávkou afektu a melodrámy. Pontón, zlato-biele šaty pripomínajúce morskú pannu a hmla boli neodmysliteľnými prvkami vystúpenia k balade o vlastnej duševnej obrode. Počas jej trvania boli za chrbtom umelca premietané krídla fénixa, ktoré mali pôsobiť dojmom, že vychádzajú z neho. Konečný dojem mal na sebe odtlačok bondovky Skyfall od Adele, a to obzvlášť na konci predstavenia. Conchita vtedy zo seba vylúdil(a) najvyšší tón. Ten vzápätí vystriedali minimálne tri povinné slzy.


Mimochodom, niekdajší člen boybandu jetzt anders! prvýkrát svoj mužsko-ženský imidž odhalil už v roku 2011 v rámci talentovej reality show Die Grosse Chance (Veľká šanca). Odvtedy je vo svojej domácej krajine považovaný za zosobnenie tolerancie a rovnosti šancí. Podľa Neuwirthových vlastných slov je to predovšetkým kvôli symbióze maskulinity a feminity v jednom tele. Ostatne, zodpovedá tomu aj samotný pseudonym - Conchita je španielsky výraz pre vagínu (konkrétne mušlička) a Wurst je v nemčine klobása, ktorá má tiež svoj hovorový ekvivalent v anatómii.

S identitou Conchity Wurst neskôr vystupoval ako spracovateľka rýb v programe ORF Die härtesten Jobs Österreichs (Najťažšie zamestnania v Rakúsku) a v púštnej reality show RTL Wild Girls. Ešte pred cestou do Kodane Neuwirth vyhlásil, že postavy bradatej speváčky sa tak skoro nevzdá. "V zásade nevylučujem, že jedného dňa nechám parochňu doma, ale to sa v najbližšej budúcnosti určite nestane. Moja misia sa skončí, keď už nebudeme musieť diskutovať o tom, koho smieme milovať," vyhlásil Rakúšan, ktorý údajne v súkromí transvestitom nie je - ide len o umelecký projekt.

Na kastingu spomínanej talentovej súťaže pritom svoju kariéru odštartoval celkom nevinne. Pozrite si jeho televízne vystúpenie, ktoré predchádzalo "premene" na bradatú ženu (nie, nedal sa preoperovať, ide len o provokatívny imidž).


Ochrana tradičnej rodiny a čas oholiť sa

Prítomnosť ženy s bradou nenechala niektoré krajiny chladnými. "Rakúsko bude v Eurovízii 2014 reprezentované transvestitom Conchitou Wurst, ktorá vedie životný štýl neaplikovateľný pre Rusov," hovorí petícia ruských rodičov. Podľa nich sa populárna medzinárodná súťaž stala "semeniskom sodomie".

Takmer pre rovnaký dôvod uvažovala bieloruská verejnoprávna televízna stanica o neodvysielaní vystúpenia kontroverznej postavičky. Hrozila by jej však pokuta od Únie európskych vysielateľov (EBU) a taktiež diskvalifikácia zo súťaže. Samozrejme, vlna odporu sa zdvihla aj v Rakúsku, kde mnohí prostredníctvom petície protestovali proti tomu, aby ich v Kodani reprezentovala "mužatka".

Conchita Wurst z Rakúska vyhral(a) Eurovíziu 2014 Zdroj: Milenko Badzic / ORFViac fotiek Conchity Wurst nájdete v galérii

Kritický názor na Neuwirthovu adresu vyjadril aj jeden zo súťažiacich, konkrétne Armén Aram MP3. Spevák s hudobným formátom v mene sa na adresu víťaza vyjadril nasledovne: "Jej životný štýl nie je prirodzený a mala by sa rozhodnúť, či je žena alebo muž." Neskôr sa ospravedlnil a svoj názor označil za zlý vtip.

Menšie faux pas sa podarilo vytvoriť moderátorovi litovskej televízie. Pri vyhlasovaní výsledkov, keď malo Rakúsko obdržať od Litvy desať bodov, vytiahol Ignas Krupavičius žiletku a so slovami "A teraz je čas oholiť sa!" pridelil body tam, kam mal. Pohotový moderátor Nikolaj Koppel z dánskej B&W Hallerne iba s úsmevom zareagoval: "Čas oholiť sa? Nemyslím si to." Nasledovalo totiž odhalenie hlasov Rakúska, ktoré na podporu svojho reprezentanta predstavilo aj "zarastenú" moderátorku.


Viva la diva, história sa opakuje

Conchita Wurst nie je prvým transvestitom v histórii súťaže. Vlajkonosičom tejto minoritnej sexuality je Dana International z Izraela. Dana bola prvým transsexuálnym účastníkom, ktorý reálne absolvoval chirurgickú úpravu pohlavia. Európania už vtedy ukázali svetu svoju otvorenosť a interpreta piesne Diva nechali v roku 1998 vyhrať. Izraelčanka sa v roku 2011 vrátila na eurovízne pódium so skladbou Ding Dong. Do finále sa však už druhýkrát neprebojovala.


Na pódiu v Grécku sa v roku 2006 objavila Azis. Známa postava z virálnych videí na Youtube a jeden z reprezentantov bulharského new-folku. Pôvodne Vasiľ Trajanov Bojanov reprezentoval Bulharsko spolu so speváčkou Marianou Popovou. Ich skladba Let Me Cry tiež neprešla bránami finále.

Potom už len v roku 2007 zažila Eurovízia transvestitu. Išlo konkrétne o vystúpenie Andrija Michajloviča Danylka. Toto meno nikomu nič nepovie, ale Verka Serdučka už zrejme áno. Ukrajinec u divákov zabodoval natoľko, že sa mu z Helsínk takmer podarilo odísť s krištáľovým mikrofónom. Nakoniec sa Dancing Lasha Tumbai umiestnila "iba" na druhej priečke. Zaujímavosťou môže byť fakt, že najvyšší počet bodov (12) dala tejto primitívnej produkcii aj Česká republika.


Rusko vs. Ukrajina

Aj keď sa Únia európskych vysielateľov všemožne snaží odbremeniť celoeurópsky hudobný sviatok od politiky, nie vždy to ide. Dvojnásobne to bolo náročné práve tento rok, keď na Ukrajine prebieha vojna o Krym a ďalšie územia a ruský prezident predkladá jeden zákon obmedzujúci ľudské práva za druhým. Počas vystúpenia ruských dvojičiek Tolmačevových, a rovnako aj pri vyhlasovaní výsledkov z Moskvy začal dav pískať a hučať.


Ukrajinská speváčka Marija Jaremčuková s piesňou Tick Tock a 113 bodmi porazila ruské sestry. Umiestnila sa na 6. mieste a najviac získala 10 bodov - od Azerbajdžanu, Talianska a Moldavska. Ruskej súťažnej skladbe Shine zostalo len 89 bodov (7. miesto), hoci inkasovala 12 bodov od Azerbajdžanu a Bieloruska.


TOP 5 v súťaži Eurovision Song Contest 2014:

1. Rakúsko - 290 bodov (Conchita Wurst - Rise Like a Phoenix)
2. Holandsko - 238 bodov (The Common Linnets - Calm After The Storm)
3. Švédsko - 218 bodov (Sanna Nielsen - Undo)
4. Arménsko - 174 bodov (Aram MP3 - Not Alone)
5. Maďarsko - 143 bodov (András Kállay-Saunders - Running)


Autor: Marek Majzon (zdroje: The Independent, BBC, Digitalspy.co.uk, Eurovision.tv, TASR)
Foto: Thomas Ramstorfer / ORF