Zuzana Smatanová tento rok oslavuje 20 rokov svojho pôsobenia na hudobnej scéne. Po dvoch úspešných singloch Tajomstvo a Gravitácia a plodnom koncertnom lete prichádza pred svojich fanúšikov s treťou tohtoročnou novinkou, ktorá je asi najosobnejšou piesňou jej doterajšej kariéry.

"Sľub, že prežijem vyšiel symbolicky na Svetový deň duševného zdravia (10.10.) a je o mojom vlastnom boji s vyhorením a depresiou. Je to môj osobný sľub sebe samej, že to musím zvládnuť, postarať sa o seba, a zachrániť sa...," zdôveruje sa Zuzana Smatanová.

"Chcem touto pesničkou poukázať na to, že je potrebné o duševnom zdraví hovoriť na verejnosti oveľa viac ako doteraz, aby sa zotierali stigmy, a aby ľudia, ktorí sa sami trápia s akoukoľvek duševnou nepohodou, alebo aj vážnou poruchou, požiadali o pomoc odborníkov. Urobila som to bez akejkoľvek hanby aj ja, a bolo to to najlepšie, čo som mohla pre seba urobiť," opisuje speváčka svoju vlastnú skúsenosť.

Nájsť cestu k sebaláske

"Dnes som aj vďaka odbornej pomoci opäť zdravá, silnejšia, a sama pre seba som sa stala najväčším hrdinom. Cez túto životnú skúsenosť som našla cestu k sebaláske aj sebaúcte, objavila som vlastnú hodnotu, a teraz chcem pomáhať iným ľuďom, ktorí prechádzajú ťažkým obdobím, ako som kedysi prechádzala ja," dodáva speváčka, autorka a ilustrátorka.

"Práve preto, že je to môj osobný príbeh, rozhodla som sa nakresliť si ho sama. Dej videoklipu sa odohráva v silnej búrke na rozbúrenom mori - vlny sú obrovské, nedokážem im vzdorovať, vypadnem z loďky, a bezmocne padám až na samé dno. Tam sa rozhodnem, kvôli sebe a mojim najbližším, pozbierať posledné zvyšky mojich síl, odraziť sa od dna, a vyplávať opäť nad hladinu."

"Chcem sa poďakovať všetkým mojim kamarátom, ktorí sa vo videu objavia, za ich osobný odkaz a odvahu podeliť sa s podobnými príbehmi, aký som sama zažila -  Kristína Tormová, Fero Joke, Kristína Kanátová a Ronie. Spojila nás rovnaká skúsenosť a čas strávený s nimi bol úžasne ľudský. Navzájom sme cítili našu veľkú vnútornú silu a ochotu rozprávať o našich príbehoch pre všetkých, ktorí to potrebujú. Za animáciou mojich obrázkov stojí skvelý Waldemar Švábenský, mix zvuku mal na starosti už tradične Ivan Jombik, programovala som spoločne s Lacom Rychtárikom, a hudobnú produkciu som obstarala ja sama," uzatvára Smatanová.

Zuzana má pred sebou náročný a plodný mesiac. Iba pár dní po zverejnení nového singla vychádza 16. októbra kniha s jej ilustráciami Peter Nagy pre deti II, 27. októbra oslávi 20 rokov na scéne veľkolepým koncertom v bratislavskom Stars auditoriu spoločne s hosťami – Petrom Nagyom, IMT Smile, Kulym, Adamom Ďuricom, Petrom Cmorikom, Bystríkom, skupinou Eleven Hill a ďalšími. Na koncerte zároveň pokrstí spomínanú knižku, ale najmä svoj nový album Rozprávač, ktorý vyjde 30. októbra.

Vstupenky na výročný koncert sú k dispozícii v sieti Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér Pavol Smolka. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová