Len pár dní po krste nového DVD zverejnil Meky Žbirka avizovaný videoklip k piesni Vianočná (o prímerí). Ako napovedá už jej názov, témou nie je len sviatočná idylka, ale aj pripomenutie, že nie všade a pre všetkých sú Vianoce naozaj sviatkami mieru, pokoja a lásky. Tomu zodpovedá aj klip plný záberov zo svetových konfliktov.

Vianočná (o prímerí) je vôbec prvou autorskou vianočnou piesňou Mira Žbirku. Nahral ju minulý rok v londýnskom štúdiu Abbey Road s producentom Robom Cassom. Kým vlani bolo na internete dostupné len lyric video, teraz sa skladba pri príležitosti vydania dvoj-DVD The Best Of Video & Rarities dočkala aj videoklipu. Nakrútil ho režisér David Beránek a spolu s filmovým klipom Fair Play (na konci článku) je najnovším videom na unikátnej videokolekcii. Tú vydal Universal Music a pokrstil minulý týždeň Adam Ďurica.

Netradičný vianočný videoklip obsahuje scény, v ktorých spevák trávi vianočný čas pozeraním televízneho spravodajstva. "Nakrúcali sme ho v lete, v auguste som zdobila stromček na našej chate a verili sme, že neprídu susedia, pretože by nás možno považovali za bláznov," hovorí Mekyho manželka Katka, ktorá spevákovi pomáhala aj s prípravou DVD.


Na turné s filmovým plátnom

Novú video-výberovku prezentuje Žbirka na špeciálnom česko-slovenskom turné s názvom Vianočné Best of Video Tour, ktorého dôležitou súčasťou je aj projekcia videoklipov a  bonusov v podobe nezverejnených videí a záberov z nakrúcania. Turné odštartovalo v pondelok večer koncertom v Krušnohorskom divadle v Tepliciach, a práve tam mohli diváci v exkluzívnej premiére vidieť videoklip Vianočná, ktorý hudobník až potom zverejnil na Youtube.

Po novembrových koncertoch v Českej republike sa Meky v decembri chystá na Slovensko. Celkovo absolvuje s kapelou a flimovým plátnom 15 koncertov. V troch zo siedmich slovenských miest sú už lístky vypredané, na ostatné vystúpenia je v predaji už len zopár posledných vstupeniek. Tie sú v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.

Miro Žbirka odštartoval turné Zdroj: Turner PRVianočné Best of Video Tour spája koncert s premietaním videí

Posledné veľké koncertné turné Symphonic Tour absolvoval Miro Žbirka pred troma rokmi. V roku 2012 oslávil 60. narodeniny úspešnými megakoncertmi v Prahe, Bratislave a Košiciach, a tak niet divu, že vstupenky na aktuálne turné sa v predpredaji míňajú veľmi rýchlo.

"Teším se na tie koncerty, pretože aj po toľkých rokoch na pódiu zažijem niečo nové, niečo, čo sme ešte nerobili. Videoprojekcia spojená s live hraním tak, aby sa tieto dve zložky navzájom podporovali, to je to, o čo nám ide a čo sa nám, dúfam, podarí. Na rozdiel od koncertov so symfonickým orchestrom si spolu s chlapcami z kapely budeme môcť dovoliť aj improvizovať a bude priestor aj na hovorené slovo. A keďže to teraz nebude vo veľkých športových halách, veľmi sa teším na oveľa bližší kontakt s publikom a intímnejšiu atmosféru koncertov," povedal hudobník ešte pred začiatkom turné.

Vianočné Best Of Video Tour 2014 - slovenské termíny:

1. 12. - Trnava, Dom kultúry - vypredané
3. 12. - Bratislava, Istropolis
4. 12. - Bratislava, Istropolis
6. 12. - Lučenec, Kino Apollo
7. 12. - Nitra, PKO
9. 12. - Žiar nad Hronom, MsKC
10. 12. - Prešov, Kino Scala - vypredané
13. 12. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry - vypredané

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Rado Mešša a Johana Turner z agentúry Turner PR. Priebežne aktualizované informácie nájdete na www.zbirka.cz a www.facebook.com/MiroZbirka.

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka