Presne pred týždňom, na poslednom koncerte Ľudovít Tour v zaplnenom bratislavskom Majestic Music Clube, ponúkli Billy Barman svojim fanúšikom exkluzívnu predpremiéru klipu Mladým chýba vojna. Videosingel, ktorý si už môžete pozrieť aj na internete, patrí medzi najzaujímavejšie skladby v diskografii kapely a naznačuje nový smer jej tvorby.

Pesnička Mladým chýba vojna vznikla na jar tohto roku a členovia skupiny Billy Barman na nej pracovali spoločne v štúdiu takmer päť mesiacov. Nešlo pritom o klasický tvorivý proces, kedy kapela nahodí pieseň v skúšobni, zaranžuje ju a ide ju nahrať do štúdia. Väčšina aranžmánov vznikla priamo v štúdiu. Iné boli aj postupy pri nahrávaní, napríklad basová gitara bola nahratá ako úplne posledný nástroj. Špecifickú tvár piesni dodali najmä bicie, ktoré zaobstaral hosťujúci bubeník Ivan Kormaňák - mimochodom bývalý (prvý) bubeník Barmanov, ktorý momentálne pôsobí v IMT Smile.

Dve piesne v jednej

Novinka je zložená z dvoch akoby samostatných piesní a má vyše päť minút, nejde teda o ľahké sústo. "Od začiatku sme vedeli, že song nemá štandardnú singlovú dĺžku, čo môže byť problém hlavne v rádiách, ale neriešili sme. Proste takto sme to cítili. Sú to akoby dve zrastené piesne. Bez tej druhej časti by nefungovala ani prvá a opačne," hovoria autori piesne Juraj PodmanickýJozef Vrábel. Zaujímavosťou je, že v druhej časti piesne sa v zborovom speve ako hosťujúci vokalisti predstavili Lasky (Para) a Marek Rakovický (Lavagance), ktorý je zároveň producentom nahrávky.

Mladým chýba vojna rozhodne nie je typickou singlovou skladbou, no spolu so sugestívnym vizuálom je o to zaujímavejšou ukážkou progresu bratislavskej kapely. Po výbornom druhom albume Modrý jazyk (2013) tak Billy Barman potvrdzujú, že ich ambíciou nie je robiť jednoduché hity, ale posúvať svoju tvorbu do neprebádaných končín a tým dvíhať aj úroveň súčasného slovenského popu. Spolu s ďalšou novinkou 100 kolies, ktorú odohrali na jesennom turné, dáva singel prísľub albumu, ktorý opäť prinesie o kus vyzretejších Barmanov. Tretiu, zatiaľ nepomenovanú štúdiovku by chceli vydať v priebehu roka 2016.

Prečítajte si: PPE a Billy Barman vlastnou cestou dokazujú, že ich hudba ľudí baví stále viac

Atmosféra a príbeh

Kapela si dala záležať, aby spomínaný posun v tvorbe odrážal aj videoklip. Pôsobivé dielo má na svedomí zohraný tím šikovných mladých ľudí. O produkciu sa postaral Lousy Auber a novovzniknuté filmárske štúdio Filmaari. Réžie sa chopila Jana Suržinová, za kamerou stála talentovaná Anna Smoroňová, strih zaobstaral Miro "Cibi" Gerbel. Štýlové handry do klipu dodal Buffet Clothing, ktorého šéf Michal Darila si súčasne zahral hlavnú rolu.

Členovia kapely sa v klipe neobjavili, čo však vôbec nie je na škodu, keďže v prvom rade ide o atmosféru a príbeh. Keďže je pieseň zložená z dvoch rozdielnych celkov, aj klip je rozdelený na dve časti - časť v meste (Viedeň) a časť v prírode (okolie Bratislavy). Obe sú prepojené hlavnou postavou putujúceho mladého muža. A o čo vlastne v novom klipe ide? Samotní filmári o klipe hovoria, že ide o "jednoduchý príbeh o putovaní za niečím, čo je celkom blízko".


Text: Patrik Marflák (úprava a doplnenie TS)
Foto: Lousy Auber

Súvisiaci interpreti: Billy Barman