Mladá speváčka a skladateľka Dashi Stardust, ktorá si svojím hlasom a charizmou už niekoľko rokov podmaňuje slovenských i českých poslucháčov, nedávno vydala očakávané debutové EP Safety Match. Štyri skladby plné hlbokých ženských emócií, nenaplnenej lásky a vnútornej sily sa nesú na pokojných vlnách akustického indie popu, folku a neo soulu.

V Prahe žijúca Slovenka Dáša Horváthová alias Dashi Stardust predstavuje svoje prvé EP Safety Match, na ktorom je autorkou textov aj hudby.

"Intuitívne som vychádzala najmä z toho, že najčastejšie vystupujem sólo s gitarou a chcela som, aby sa do skladieb, ktoré už väčšina mojich skalných fanúšikov pozná, premietol vibe z mojich koncertov. Zároveň som albumom chcela fanúšikov pripraviť na koncerty, ktoré plánujem s kapelou. Viac prezradím v nasledujúcich mesiacoch," vysvetľuje hudobníčka a autorka, prečo pri spolupráci s producentom a gitaristom Geoffom Tysonom (produkcia, mix, master) zostali verní prevažne akustickým nástrojom.

Na albume okrem Tysona, ktorý je spoluautorom skladby You, spolupracovali aj ďalší inštrumentalisti David Landštof, Tomáš Jochmann, Zack Slouka a Robert Skorpil.

EP Safety Match nadväzuje na témy, ktoré Dashi Stardust rozoberala už v singloch You a Once I Cut The Rose. Všetky skladby na albume prepája vhľad do toho, koľko protipólov sa skrýva v jednej ľudskej mysli. Časť EP je venovaná retrospektíve do období prežívania nenaplnenej lásky a tomu, ako sa s tým duša interpretky vyrovnávala. Na EP ako celku je cítiť túžba po vnútornej sile, navyše skladba Helen Of Troy nesie silne feministický podtón, ktorý sa zrodil v čase, keď spoločenské vnímanie žien výrazne ovplyvňovalo myšlienky speváčky.

"Inšpiráciou pre vydanie EP Safety Match bola rovnomenná skladba, ktorá popisuje moju vlastnú stagnáciu a také jemne trápne ľutovanie sa, ale zároveň vedomie, že ak sama neškrtnem zápalkou, tak sa žiadny oheň nerozhorí," prezrádza umelkyňa o svojej prvotine, ktorej nahrávanie sa stalo dobrodružstvom naprieč mestom. Zahŕňalo totiž rôzne pražské štúdiá ako Baracca Records či Mango's Lair na Vinohradoch, kde prebiehala najväčšia časť práce. Výrazný obal albumu vytvorila renomovaná ilustrátorka Barbora Idesová.

Zaujímavosťou je, že Dashi Stardust začala svoju umeleckú cestu ako tanečnica. Po dvojročnej spolupráci s jazzovým klaviristom a skladateľom Jakubom Tokolym zdokonalila svoje hudobné schopnosti a vďaka vášni zo zážitku zo živého vystúpenia sa posunula do sveta hudby.

V roku 2018 zdieľala pódium s fenomenálnym perkusionistom Hearnom Gadboisom, ktorý je známy spoluprácami s ikonami ako Patti Smith a Suzanne Vega. Veľký úspech zaznamenala s divadelným soundtrackom v rámci svojho elektronického/ambient projektu Navel Radiation pre predstavenie Yes. tanečnej skupiny Pop Balet.

V budúcnosti plánuje pokračovať v tvorbe, kultivovať rozbehnuté hudobné vzťahy a zároveň viac experimentovať. "Myslím si, že mojou silnou stránkou je podmanivá atmosféra, ktorú sa mi darí vytvárať v rámci živých vystúpení. Verím, že sa mi aspoň zlomok z nej podarí ďalej pretavovať do nahrávok," uzatvára speváčka.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Michal Neffe. Správu sme upravili.