Prešovská kapela Chiki Liki Tu-a drží svoj sľub o vydaní albumu 2. marca. Budúcim majiteľom dlho očakávanej nahrávky sa môžete stať už dnes a keďže predpredaj má podobu crowdfundingu, okrem samotnej nahrávky si môžete zabezpečiť aj tričká, podpisy na CD, lístok na jeden z krstov či dokonca miesto krstného otca priamo na pódiu.

Ako informuje odpočítadlo na stránke predpredaj.chikiliki.sk, na piaty album kultovej kapely slovenskej alternatívy si fanúšikovia počkajú už len niečo vyše 48 dní. Čo je to oproti takmer desiatim rokom, ktoré ubehli od vydania ostatného albumu Dvojkilometrový jeleň?

Na spomínanej stránke dnes ráno Chiki Liki Tu-a spustili predpredaj, ktorý kapele pomôže pokryť náklady spojené s finalizáciou albumu a prípravou veľkého turné. "Rozhodli sme sa po dlhšom čase vydať nový album a privodiť Vám zážitok , ktorý predĺži Váš život najmenej o 42 minút a 34 sekúnd. Samozrejme, máme s tým spojené náklady od nahrávania až po výmenu letných pneumatík, keďže turné k novému albumu bude trvať až do apríla," prezradili hudobníci.

Novinka nesie kuriózny názov Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. a kapela z nej už zverejnila videosingle Letaky a Prezident. Fanúšikovia na stránke predpredaja nájdu aj obal albumu, ktorý si na interaktívnom webe môžu poskladať z deviatich dielikov. "Oplatí sa tiež sledovať náš facebookový profil, pretože na ňom budú postupne pribúdať ďalšie srandy," pozýva fanúšikov Martin Višňovský.

Samotné vydanie novinky poňala skupina vskutku veľkolepo. Hudobníci si uvedomujú, že jej priaznivci boli dostatočne trpezliví a verní, keď aj napriek absencii nových skladieb po celý čas od vydania posledného albumu hojne navštevovali ich koncerty. Preto dávajú svojim priaznivcom až dvanásť rôznych alternatív, resp. balíčkov, v rámci ktorých si môžu album zakúpiť. Dostupný je v digitálnej forme aj na klasickom CD nosiči, no záujemcovia si môžu vybrať aj rôzne bonusy, medzi ktorými je okrem tričiek aj osobné poďakovanie od kapely, rola krstného otca alebo súkromný koncert.


20 rokov na scéne 

Kapelu Chiki Liki Tu-a založili v roku 1995 spolužiaci z Obchodnej akadémie Martin Višňovský (basgitara) a Peter Šima (bicie) spoločne s gitaristom zo Strojníckej priemyslovky Mariánom Ivanom. Na klávesy s nimi hral Tomáš Višňovský. Ďalším členom sa neskôr stal trombónista Tomáš Paľo. V súčasnosti kapela pôsobí v trojčlennej v zostave Martin Višňovský, Tomáš Višňovský (bicie) a Ľubo Petruška (gitara). Pesničky Chiki Liki Tu-a sú inšpirované množstvom hudobných štýlov, texty vynikajú svojskou nonsensovou poetikou, ktorá je okrem iného inšpirovaná multikultúrnym prostredím mesta Prešov.

Skupina má na svojom konte albumy Nezatváraj Milan dvere (1998), Budeš musel vlasy na blond prefarbil (2000), Choďte sa hrať pred vlastný vchod (2003) a Dvojkilometrový jeleň (2005). V roku 2002 vydala Agentúra Pohoda dvoj-CD Kysak, ktoré je reedíciou prvých dvoch albumov s bonusmi. Piaty radový album skupiny vychádza 2. marca 2015. Kapela za sebou viac ako 1000 koncertov v 15 krajinách, rozpis aktuálne plánovaných vystúpení nájdete na oficiálnej stánke kapely www.chikiliki.sk.


Redakciu informoval za skupinu Chiki Liki Tu-a Edo Kopček. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Jaro "Jaris" Vaľko

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a